Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

Tisk

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

 

 

Už 24. ročník festivalu Setkání Stretnutie se letos koná od 13. do 18. května a jako každý rok nabízí to nejlepší, co se urodilo na divadelních prknech českých i slovenských divadel. Do Zlína v rámci festivalu přijela spousta osobností jako například Emílie Vášáryová, Zuzana Stivínová, Radim Vizváry a další. Patronkou letošního ročníku je talentovaná slovenská herečka Táňa Pauhofová a festivalovou Cenu Martina Porubjaka převzal na začátku festivalu režisér J. A. Pitínský.

Představení Jak sbalit ženu 2.0 je dílem Palm Off studia, které nabízí odvážnější repertoár. A to evidentně jak z hlediska předlohy, tak jejího ztvárnění. V tomto případě se jedná o adaptaci českého bestselleru Tomáše Baránka Jak sbalit ženu 2.0. Jde o publikaci nejen pro věčně nezadané jedince, ale také nešťastně zamilované nebo příliš nesmělé. Kniha slibuje, že mnohým změní život a o divadle by to mohlo platit také.

Hra se tedy věnuje milostným vztahům a také stereotypům, které v nich panují. Na základě tragéda Kamila (Jakub Albrecht), který potkává Evu (Tereza Dočkalová), ukazuje prostřednictvím Pána zla (Tomáš Dianiška) a jeho partnerky Nikol (Barbora Kubátová) nejčastější komunikační chyby a situace, které muži při navazování vztahů dělají. Věřím, že mnozí se v různých okamžicích najdou, nebo si uvědomí, jak se někdy chovali…

jak sbalit zenu2

Celé představení je velmi vtipné, moderní a aktuální. Usmívala jsem se téměř celou dobu a moc se mi líbily veškeré nápady, se kterými tvůrci přišli. Ať už jde o šeptání do ouška bílému koni, kostým žraloka nebo opravdu unikátní ztvárnění sexu, jaké se jen tak nevidí („Pořádnej sex musí znít, jako když se dívka v žabkách snaží doběhnout tramvaj.“) Za zmínku stojí také zapojování publika a některé balicí hlášky mi zůstanou v hlavě ještě dlouho. Někoho mohla inscenace pohoršit, přeci jen je plná sprostých slov i intimnějších momentů, ale za mě vše bylo na místě a hlavně fungovalo.

Jak sbalit ženu 2.0 kromě humoru nabízí také skvělé herecké výkony. Tomáš Dianiška jako opravdový mačo je pro mě skvělým objevem, když jeho hlas burácel, tak mu patřila opravdu celá scéna a vše mu člověk věřil. To platí i o Jakubu Albrechtovi, který byl jeho pravým opakem, ale čekal jej také důležitý přerod v sebevědomého muže. Navíc ukázal, že si ze sebe umí udělat legraci a ničeho se nezalekne. Tereza Dočkalová i Šárka Opršálková působily také moc sympaticky a někdy jako pěkné mrchy, když to bylo potřeba.

jak sbalit zenu1

Z divadla jsem odcházela nadšená a už vím, do jakého divadla si zajdu, až budu příště v Praze.

 Festival Setkání/Stretnutie 2019

Představení: Jak sbalit ženu 2.0
Autor: Tomáš Baránek, výprava Lenka Odvárková
Dramatizace: Tomáš Dianiška
Uvádí: Divadlo pod Palmovkou
Režie: F. X. Kalba
Dramaturg: Ladislav Stýblo
Hrají: Tereza Dočkalová, Šárka Opršálová, Jakub Albrecht, Tomáš Dianiška
Premiéra: 10. 2. 2017
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Divadlo pod Palmovkou


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrad Malenovice

hrad malenovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Literatura

Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

prodlouzena jizda 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Motto poměrně útlá knížka vzpomínek Václava Kopty s názvem Prodloužená jízda. Autor nás seznámí se svým dětstvím a rodinou, která ho formovala, ale podíváme se pod pokličku jeho prof...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

...