Rukojmí bez rizika

Rukojmí bez rizika

Tisk

IMG 20170814 193557V letním období jsou v kamenných divadlech prázdniny, ale milovníci divadelních představení kvůli tomu smutnit nemusí, protože se mohou kulturním zážitkům oddávat mimo jiné díky letním divadelním scénám.

 

 

Také nám přišlo vhod divadelní představení Rukojmí bez rizika, které se uskutečnilo 14. 8. 2017 na zahrádce hotelu Freud na Ostravici v Beskydech. Bylo možné zakoupit vstupenky k sezení na konkrétním místě na lavičkách, ale také na vlastní dece na louce přímo pod mobilním podiem a během představení konzumovat zakoupené občerstvení.

Už od prvních okamžiků, kdy představení začalo, jsme věděli, že to byla dobrá volba. V hlavních rolích francouzské komedie účinkovaly herecké hvězdy jako Václav Vydra, Jan Šťastný nebo Jana Boušková.

Hlavním hrdinou příběhu je spisovatel Marc (Václav Vydra), kterému dochází inspirace k dalšímu psaní a chce proto skoncovat se životem. Jeho úmysl spáchat sebevraždu zastřelením překazí nečekaná návštěva přítele Luca (Jan Šťastný). Ten kdysi na sebevraždu také pomýšlel, protože ho jeho žena opustila kvůli kadeřníkovi. Pak ale začal nový život jako lamač dívčích srdcí. Když ale manželčin milenec nečekaně zemřel, vrátila se. Ty roky odloučení ale na ní zanechaly stopy v podobě kil navíc. Luc je z toho zdrcen a nejraději by si vzal život. Oba se tedy rozhodnou rozloučit se se životem spolu. Luc vlastní pistoli větší ráže, a tak si naplánují, že dají hlavy dohromady a skonají oba najednou díky jedinému výstřelu. Marc je horlivější, ale Luc si stále hledá výmluvy. Když se ráno vydá pro teplé čokoládové croissanty jako poslední potěšení před smrtí, dojde k náhlému zvratu událostí. Nedalekou banku se rozhodli vyloupit tři lupiči ve zvířecích maskách (opičák, kráva a prase).

Marca upoutal rámus. Z balkonu všechno viděl, a tak policii ukázal směr, kudy lupiči i s penězi utekli. Když Luc odcházel, nechal si otevřené dveře. A právě těch lupiči využili k úprku. Marc a Luc, který se posléze vrátil, se stali rukojmími lupičů, kteří nebyli žádní profesionálové, a tak o komické situace opravdu nebyla nouze.  

Při pohledu na pytel plný peněz se Marcovi ani Lucovi najednou umírat nechce. Naopak se s lupiči snaží naplánovat jejich útěk, pokud dostanou z lupu alespoň nějaká procenta. Jak to nakonec dopadne, to už prozrazovat nebudu. Rozhodně stojí za to představení shlédnout.

Představení (s přestávkou) trvalo téměř tři hodiny, ale uteklo to opravdu rychle, hra měla spád a všichni lidé se dobře bavili. Některé vtipné hlášky naše dcery používaly ještě několik dní po shlédnutí představení.

Pokud Vál láká kombinace turistických a kulturních zážitků, v horském hotelu Freud se můžete do konce roku těšit i na další divadelní představení: Vztahy na úrovni (16.10.2017) nebo Perfect day (25.11.2017).

 IMG 20170814 195156

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na podzim do divadla: Soudce v nesnázích

200 divadlo mO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na britskou komedii můžete vyrazit do Klicperova divadla v Hradci Krá...


Literatura

Poněkud děsivá vize nesmrtelnosti

budeme zit vecne perexBudeme žít věčně? Nejen tuto otázku kladou autoři stejnojmenné knihy, spisovatel Tobias Hülswitt a fyzik Roman Brinzanik, vědcům z nejrůznější...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Navždy tvá. Začalo natáčení třetí řady minisérie Iveta

ivet perexV budově Městského soudu v Praze tento víkend odstartovalo natáčení závěrečné řady životopisné minisérie a Voyo Originálu Iveta. Jako první se tvůrci, v čele s režisérem a scenáristou Michalem Samirem, zaměřili na probíhající soudní spor právních z...