Recept na brynzové halušky se zavřenýma očima pro Itala

Recept na brynzové halušky se zavřenýma očima pro Itala

Tisk

Brynzové haluškyKamarádka volá z Říma: Víš, co je nejlepší květnová věc?" Bez váhání ze mě vyletí: „Brynza!" Záchvat smíchu na druhém konci: „Ne! Láska!” Svitlo mi. Je květen a ona potkala toho pravého. Spolu s italským přítelem přiletí na Slovensko a chce mu uvařit halušky s brynzou. Na pravé si netroufá, chce můj recept na ty, co při přimhouření očí chutnají jako nefalšovaná slovenská brynzová klasika. „Jak mu přeložím slovo brynza?" zeptá se. Nezaváhám: „Ricotta di pecora, čerstvý ovčí sýr." Zasměje se znovu. „Pecora, ovce. Z toho pecorino, ovčí sýr?" reaguje. Zasměju se: „Přesně tak!" Jsou spolu pořád, kamarádka tvrdí, že o tom rozhodly moje halušky. Tak nevím. Vyzkoušíte?

Halušky s brynzou se zavřenýma očima po mém

Oloupu, nakrájím a v osolené vodě uvařím brambory. Na posledních 10 – 15 minut podle typu přidám těstoviny, jaké mám po ruce, dobré jsou menší, například spirálky, uvařím. Trochu vody odliji na zředění brynzy, přilévám do ní po částech, promíchám. Využít lze i čistá teplá voda.

Brambory a těstoviny sliji - já proplachuji teplou vodou. Do ještě horkých brambor a těstovin vmíchám polovinu brynzy - můžete zředit vodou z vaření - zbývající polovinou posypu. Halušky se zavřenýma očima jsou na světě - pokud sníte s alespoň přivřenýma očima, opravdu podobná chuť a expresně nekomplikovaně hotové!
Posypat osmaženou slaninou, cibulkou, čerstvou nasekanou pažitkou rozhodně neuškodí. Stejně jako lžíce zakysané smetany.

Brynza je poklad

Brynza nabízí několik miliard probiotických mléčných bakterií a kvasinek. Více jich je v ovčí brynze z nepasterizovaného mléka. Zvolte takovou, co vám chutná. Ovčí je mastná, ovčí mléko má mnohem více tuku. Míchaná z ovčího a kravského mléka je jemnější. Prospěšná je také pasterizovaná. Každá brynza snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posiluje trávení, zabírá při alergiích, díky vápníku brání řídnutí kostí, zvýší imunitu. Brynza má v sobě bílkoviny, minerály, vitamíny skupiny B – i pro pevné nervy. Květnová brynza je nejlepší, neboť ovce přijdou poprvé v roce na pastvu. Jejich strava se zelenou jarní pastvinou změní, krmí se čerstvým a veškerá chuť šťavnaté výživné přírody se dostane do mléka a brynzy – včetně špičkových jarních léčivých účinků. Zimní brynza se připravuje ze skladovaného ovčího sýra, je ostřejší a není ve srovnání s jarní květnovou brynzou tak „živá“.

halusky

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm
Kniha Príď, slnko, k nám
https://www.martinus.sk/738789-prid-slnko-k-nam/kniha


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Příběh muže, který přežil tři koncentrační tábory a na konci války unikl z hořícího pekla lodě Cap Arcona

Wim prožil dětství v chudé amsterodamské rodině. Když Nizozemsko obsadili nacisté, musel odjet na nucené práce do Německa. Poté, co se situace v jeho práci zhoršila, uprchl zpátky do Nizozemska a nějakou dobu se ukrýval.

Ignis Fatuus je kniha prosycena mytologií a hororovou atmosférou. Na Šumavu už nejspíše chtít jet nebudete

Na Šumavu asi v životě nepojedu. Autorce Petře Klabouchové se vydařil mistrný mysteriózní thriller, místy až horor, který umně vtáhne čtenáře do děje a už ho nepustí. Paní spisovatelka si šikovně pohrává se čtenářem do poslední chvíle jako kočka s myší, takže čtenář do poslední chvíle neví na čem je, vše však má promyšleno do posledního detailu, každá myšlenka má svou perfektně dotaženou pointu.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Dvojalbum Evergreeny Heleny Vondráčkové přináší žánrové vlny a hudební skvosty

V letošním roce, kdy slaví Helena Vondráčková šedesát let pěvecké kariéry a kdy zaznamenala několik nemalých úspěchů, vychází i dvojalbum Evegreeny, jehož podtitul zní 60 let na scéně. Člověk by řekl, že jde o „bestovku“, ale ono je to trošku jinak. I když jde o 160 minut hudby, tentokrát nezní velké Heleniny hity, nýbrž písně, které jste už možná někdy někde slyšeli, ale na nosičích nikdy nevyšly.

Čtěte také...

Jíst zdravě není žádná věda

zdrave jist 200Nakladatelství Kazda vydalo kuchařku populární veganské blogerky Lenky Špaček s názvem Zdravě jíst. Nechte se jí inspirovat i vy!

...

Divadlo

V Moravském divadle Olomouc baví originální Liška B. humorem, hudbou i skvělým zpíváním

liska 200Muzikálové představení Liška B. je uváděno v Moravském divadle Olomouc už od letošního ledna, ale s operou Leoše Janáčka má společné jen zásadní rysy. Už na samém začátku představení vzrůstá do vábivého oparu, který až do závěru jen tak nevyvane. Je v ně...

Film

Febiofest se uskuteční na konci září. Podporu hledá na Hithitu

febiofest 200Koronovirová situace poznamenala osobní i pracovní životy nás všech. Tým Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest musel letošní ročník, který se měl uskutečnit v březnu, odložit na termín 18. až 25. září. Tisíce vytištěných progra...