Quinoa. 3x recept naší redaktorky Maji Kadlečíkové

Quinoa. 3x recept naší redaktorky Maji Kadlečíkové

Tisk

quinoaPQuinou jsem objevila před lety v Peru a sousední Bolívii. Vrátila jsem se domů nešťastná, co já budu bez quinoy dělat? Za dva týdny po mém návratu ji začali dovážet jako superpotravinu. V Peru ji říkají „Matka zrno". K dispozici je, jak mě ujistili v Peru, více než 100 druhů. Známé jsou tři. Bílá, červená a černá. Složením podobné, v drobnostech odlišné. Proč je quinoa zdravá a jaké tři skvělé recepty jsem si pro vás připravila? Čtěte dále!

 Proč je quinoa zdravá?

  • Je mimořádně bohatá na bílkoviny, dobrá pro celý organismus a svaly.
  • Quinoa má v sobě všech 9 esenciálních aminokyselin, což je naprostá rarita. Doporučuje se jako náhrada živočišných bílkovin a masa.
  • Má spoustu vitamínů, stopových látek, výživy, vlákniny. A, B, C, hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, lithium, měď, zinek.
  • Přitom je lehce stravitelná a naprosto univerzální. K snídani, obědu, večeři.
  • Z quinoy připravíte snídaňovou kaši, přílohu, polévku, hlavní jídlo. Namelete mouku na placky, uděláte rostlinné mléko.

Jak uvařit quinou

Při základní přípravě ji stačí propláchnout, abychom si pojistili, že nebude hořká, uvaříte na 10 - 15 minut ve dvojnásobném množství vody. 1 hrníček quinoy použijete na 2 hrníčky vody. Hladoví nebudete, objem zvýší trojnásobně. Neuškodí uvařit ve vývaru, přidat koření a podobně.

quinoa

Bolivijská quinoa polévka

Recepty na jídla s quinoou

Bolivijská quinoa polévka

2 PL olivový olej 1 nadrobno nakrájená cibule (červená nebo jiná), 1 ČL sladké červené papriky, špetka štiplavé červené papriky, 1 ČL mleté kurkumy, 1 ČL mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, mletého kmínu (aby nebylo hořké ne mnoho) – toto je náhrada pepře achiote, sůl, 4 na kostičky nakrájené brambory (uvařené, zbylé od oběda, dopředu uvařené ve slupce), 2 hrníčky kukuřice (čerstvá, zavařená, mražená zrnka), 2 hrníčky uvařené quinoa (1 hrnek suché quinoa + 2 hrníčky vody), 1 čerstvá limetka (citron), 5 hrníčků vody, vývaru nebo podle potřeby, 1 čerstvá paprika na vyvaření, pokud máme rádi pikantní, pálivá, nasekaná koriandrová nebo petrželka na posypání (nemusí být)

V hrnci zahřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, snížíme teplotu, vmícháme červenou sladkou a štiplavou papriku, kurkumu, pepř, promícháme, přidáme nakrájené brambory, kukuřici, osolíme. Přidáme papriku na vyvaření, používáme-li, a doměkka uvaříme. Do hotové polévky vmícháme uvařenou quinou, prohřejeme. Dochutíme solí a pár kapkami limetkové šťávy. Propláchnutou quinou můžeme uvařit i přímo v polévce, vložíme čtvrt hodinu před dovařením. Obáváme-li se, aby červená paprika a mletý pepř neshořely a nezhořkly, přidáme až s bramborami, posypeme je a krátce na oleji promícháme.

Amazonský keř bixa, semínka achiote:

Toto koření je léčivé, protizánětlivé, známé také jako annato, barví podobně jako kurkuma, červená paprika. Dá se nahradit: 1 ČL sladké červené papriky, špetka štiplavé červené papriky, 1 ČL mleté kurkumy, 1 ČL mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, trochu mletého kmínu (aby nebylo hořké ne mnoho). Používá se v oblasti Altiplano (Peru, Bolívie, Ekvádor). 

quinoa2

Quinotto Altiplano

Quinotto Altiplano

4 hrníčky uvařené quinoa (2 hrníčky suché quinoa + 4 hrníčky vody), 5 PL olivového oleje 1 limetku 1 hrnek dýně nakrájené na kostičky (máslová, muškátová, hokkaido, jiná), 1 hrnek zelené fazolky nakrájené na kousky, 1 hrnek zeleného hrášku (sezónní zelenina, mražená blanšírovaná, dopředu blanšírovaná čerstvá zelenina, upravená v páře.

Tip: brokolice (v Peru také mimořádně oblíbená), fazolové lusky, žlutá cuketa nebo dýně, cibule, mrkev + hrášek) sůl, mletý pepř, 1 ČL kmín

V hrnci zahřejeme olej, přidáme kmín, krátce do prvního zavonění osmahneme. Vmícháme dýni, zelenou fazolku, osolíme, trochu podlijeme, krátce dusíme, přimícháme hrášek. Vmícháme uvařenou propláchnutou okapanou quinou, dobrá je barevná, spolu prohřejeme. Dochutíme solí, mletým pepřem, trochou limetkové šťávy.

Co nevíte o brokolici:

Podle vědců je to jedna z 10 nejzdravějších potravin, v Peru oblíbená, původní, dvojnásobné množství vitamínu C jako pomeranč, protizánětlivá, čistí krev, srdce, univerzální účinná prevence celého organismu.

 quinoa1

Peruánský quinoa salát s paprikou

Peruánský quinoa salát s paprikou

4 hrníčky uvařené quinoa (2 hrníčky suché propláchnuté + 4 hrníčky voda), 1 hrnek nakrájené žluté papriky, 1 hrnek nakrájené červené papriky, 1 hrnek nakrájené zelené papriky, 1 nasekaná chilli paprička (pokud máme rádi pikantní) česnek (máme-li rádi), sůl, mletý pepř nakrájená jarní cibulka na posypání, nasekaná koriandrová nebo petrželka (nemusí být)

Zálivka: 2 - 4 PL olivový olej šťáva z 1 limetky nebo citronu

Uvařenou quinou propláchneme studenou vodu, necháme okapat, vmícháme nakrájenou zeleninu, zálivku, promícháme. Posypeme nasekanou jarní cibulkou.

Co nevíte o paprice:

Peru je jedním z největších vývozců papriky na světě. Paprika dodá chuť každému jídlu. Každá má spoustu vitamínu E, který je omlazující. Zelená paprika je vedle toho dobrá na krev a srdce, červená má lykopen, prevence civilizačních chorob, žlutá lutein dobrý pro oči.

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka

+ Moje knihy BODKULiENKA, ŽIVOT IDE AKO MÁ, MODRÉ DIAĽKY jsou v knihkupectví a eshopu: https://www.martinus.cz/authors/maja-kadlecikova


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Příběh muže, který přežil tři koncentrační tábory a na konci války unikl z hořícího pekla lodě Cap Arcona

Wim prožil dětství v chudé amsterodamské rodině. Když Nizozemsko obsadili nacisté, musel odjet na nucené práce do Německa. Poté, co se situace v jeho práci zhoršila, uprchl zpátky do Nizozemska a nějakou dobu se ukrýval.

Ignis Fatuus je kniha prosycena mytologií a hororovou atmosférou. Na Šumavu už nejspíše chtít jet nebudete

Na Šumavu asi v životě nepojedu. Autorce Petře Klabouchové se vydařil mistrný mysteriózní thriller, místy až horor, který umně vtáhne čtenáře do děje a už ho nepustí. Paní spisovatelka si šikovně pohrává se čtenářem do poslední chvíle jako kočka s myší, takže čtenář do poslední chvíle neví na čem je, vše však má promyšleno do posledního detailu, každá myšlenka má svou perfektně dotaženou pointu.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Jsme tady a chceme vás bavit, říká Karel Šůcha, kapelník formace Laura a její tygři


laura perexFamózní včerejšek a přitažlivý dnešek představuje v Supraphonu nedávno vydané dvojalbum hudební formace Laura a její tygři, které nabízí hned šestadvacet písní. Tři dekády existence trvale vitální kapely jsou dobrou příležitostí bilancova...

Dvojalbum Evergreeny Heleny Vondráčkové přináší žánrové vlny a hudební skvosty

V letošním roce, kdy slaví Helena Vondráčková šedesát let pěvecké kariéry a kdy zaznamenala několik nemalých úspěchů, vychází i dvojalbum Evegreeny, jehož podtitul zní 60 let na scéně. Člověk by řekl, že jde o „bestovku“, ale ono je to trošku jinak. I když jde o 160 minut hudby, tentokrát nezní velké Heleniny hity, nýbrž písně, které jste už možná někdy někde slyšeli, ale na nosičích nikdy nevyšly.

Čtěte také...

David Frej: Život bez zánětu

FREJ2Nakladatelství Eminent loni vydalo knížku doktora Davida Freje s názvem Život bez zánětu. Jako mnohé další jeho knihy i tato pojednává o stravě. Proč jíme stále stejné potraviny a potom jsme nemocní? 

...

Divadlo

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

...

Film

3Kino ve virtuálním prostoru září jako Supernova

3kINO-FEST perexLeckteré přehlídky, když se nemohly konat v kinech, buď byly zrušeny (např. karlovarský festival) nebo naopak byly přesunuty do virtuálního prostoru. To se týká rovněž festivalu 3KINO, pořádaného letos již po sedmé. Stejně jako v m...