Letní recept s jahodami naší redaktorky Maji Kadlečíkové je velice jednoduchý. Výslednou pochoutku si zamilujete a můžete mlsat dosytosti.
Postup:
Tvaroh a smetanu ke šlehání smíchám, přidám vanilkový cukr, med, jiné sladidlo, nakrájené jahody, pomixuji, dám do chladničky.
Jiný miláček: Vynechám jahody, přimíchám jiné ovoce, sušený kokos, kakao, rozpuštěnou čokoládu.
Proč jahody?
Jahody jsou pro zdraví, krásu, mají v sobě vitamíny, minerály. Minimum kalorií, jsou sladké - vítány při snižování hmotnosti. Mají téměř tolik vitamínu C jako citrusy. Červené jsou díky polyfenolům, rostlinným pigmentům s antioxidačním účinkem, omlazují. Podporují náladu, dezinfikují střeva. Katechiny vážou těžké kovy. Skvělé pro pleť, zuby, kosti, vysoký tlak. Za zmínku stojí jahodové listy. Já je sbírám na čaj míchaný z listů rybízu, jahod, malin. Skvělý je z čerstvých. Jahodové listy mají v sobě mnoho tříslovin, jako víno. Třísloviny, taniny, jsou trpké a zdravé. Obsahují antioxidanty, snižují tlak, pomáhají imunitě, léčí trávicí trakt. V listech je vitamín C, éterické oleje.
Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
+ Moje knihy BODKULiENKA, ŽIVOT IDE AKO MÁ, MODRÉ DIAĽKY jsou v knihkupectví a eshopu: https://www.martinus.cz/authors/maja-kadlecikova
< Předchozí | Další > |
---|