Perfektní dárek ke stým narozeninám

Perfektní dárek ke stým narozeninám

Tisk

sloni200Vybírat dárky může být rok od roku těžší. Lidé totiž postupem času nabydou všechno, co potřebují a chtějí. Zvlášť, když jim je sto let. Přeje se pevné zdraví, bez něj by nešlo nic, ale co dále? Miroslav Zikmund, český světoběžník, dostal ke svým úctyhodným narozeninám nové vydání knihy Sloni žijí do sta let.

 

 

Cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund spolu vyjeli objevovat Srí Lanku hned dvakrát během šedesátých let minulého století. O svém putování po Srí Lance vydali knihu Cejlon - ráj bez andělů (kniha vyšla však až po sametové revoluci, oba cestovatelé byli tehdy v politické nemilosti). Při druhé cestě tehdy oslavil Miroslav Zikmund padesát let.

Potřetí se na Srí Lanku podíval Miroslav Zikmund v roce 2000. Tentokrát v doprovodu Petra Horkého a Miroslava Nápady, Jiří Hanzelka nebyl v dobré zdravotní kondici. Cestovatelé projeli ostrov a připravili setkání se starými známými pana Zikmunda. Své zážitky a postřehy přenesli do knižní podoby, která vyšla o dva roky později pod názvem Sloni žijí do sta let.

Petr Horký a Miroslav Náplava, kteří se s oběma legendárními cestovateli seznámili, následně společně s panem Zikmundem a Vladimírem Krocem napsali knihu Století Miroslava Zikmunda, které předcházel Horkého stejnojmenný dokument.

A protože společný pobyt na Srí Lance byl pro Petra Horkého i Miroslava Náplavu mimořádný zážitek, přemýšleli, jak by mohli překvapit jejich zkušeného cestovatelského parťáka k jeho neuvěřitelným stým narozeninám. Rozhodli se znovu vydat knihu z jejich srílanské expedice a připomenout tak i tímto způsobem osobnost Miroslava Zikmunda a ve vzpomínkách i Jiřího Hanzelku.

Kniha obsahuje velké množství fotografií, takže i když čítá 264 stran, můžete ji přelouskat během víkendu.  V knize také najdete QR kódy, které vás nasměrují ke krátkým videím. V tak srdečném počinu nelze nic kritizovat.

Nejen sloni tedy žijí do sta let a my za naši redakci přejeme panu Miroslavu Zikmundovi jen to nejlepší a pevné zdraví!

sloni
 
Sloni žijí do sta let
Autoři: Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Hodnocení: 100 %                                    
Zdroj foto: www.jota.cz
www.jota.cz/sloni-ziji-do-sta-let


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na slovíčko s pořadatelkami festivalu Culturea

culturea rozhovor200Už 24. a 25. dubna se Zlín promění n město opěvující Japonsko a Itálii. Stane se tak v rámci festivalu Culturea, o kterém jsme vás na našem webu již informovali. Nyní si můžete p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Veganská etno kuchařka láká ke kuchtění

atlas polevek 200V září vyšla Světlaně Synákové u nakladatelství CPress kuchařka Atlas polévek, která přímo vybízí k vaření a potvrzuje dávné rčení, že polévka je grunt! Navíc si můžeme vybrat roztodivné recepty z mnoha zemí, což potěší milovníky t...


Literatura

V pražských Nuslích byla otevřena Ransdorfova knihovna


ransdorf knihovna 200Nedávno zahájily svou činnost Vzdělávací centrum a knihovna loni zesnulého politika KSČM Miloslava Ransdorfa. Veřejnosti bude postupně ke studiu zpřístupněno na 50 000 svazků, které za svůj život shromáždil.

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Fichtelberg vypráví příběh mladého rytíře

Fichtelberg nataceni 00Do konce října natáčí režisér Šimon Koudela podle vlastního námětu a scénáře film Fichtelberg. Vypráví příběh mladého rytíře – sirotka, který se hnán touhou po lásce a uznání vydává na cestu, odkryje kriminální k...