Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

Tisk

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Premiéru měla teprve v únoru tohoto roku a na režii se podílela zlínská umělecká šéfka Hana Mikolášková, čímž bylo spojení těchto národů dáno za dost.

 

 

Už název této satirické hry dává tušit, že nepůjde o žádné nudné historické drama plné faktografických údajů. S „Dolfím“ se seznamujeme na košickém nádraží, kdy je pln ideálů a nadšení – jede totiž prezentovat své malířské umění do Vídně a také se zde potkává se Stalinem a společně plánují budoucnost světa. O pár okamžiků dál už Adolf sedí s jeho milou Evou Braunovou u kávy a vychutnává si „bábovku od hodných strýců z SS“. Hitler je vykreslen jako obyčejný člověk a v rámci vyprávění se divák setká s mnoha historickými osobnostmi – s manžely Goebbelsovými, Jozefem Tisem, Heinrichem Himmlerem nebo Hermannem Göringem.

Nelehké role Hitlera se ujal Stanislav Pitoňák, který si s ním výborně poradil. Uměl působit vtipně i autoritativně a bylo vidět, že přípravě věnoval hodně práce. „Byly to Vánoce s Hitlerem. Žádná Popelka, ale Hitler,“ poznamenal s úsměvem při besedě po představení. Odkoukal tak spousty gest, grimas a celkové rétoriky spojené s vůdcem.

doma u hitlera

 

Hra chvílemi působila jako kabaret – její součástí byly hudební vsuvky a první řada byla VIP - diváci seděli u kavárenských stolečků a zasloužili si i sklenku vína. Za interakci s publikem rozhodně palec nahoru – jednou diváci i dostali mávátka, jindy příležitost přidat se k refrénu a celkově k nim bylo často promlouváno (nejen o stavu hokeje).

První půlka inscenace skvěle odsýpala – divák byl ihned vtržen do děje a napjatě sledoval, co se bude dít. Ta druhá oproti ní pokulhávala a zdála se i dost natažená. A konec? Ten byl vskutku nečekaný a také rozjásaný.

doma u hitlera2

 

Doma u Hitlera bylo uvedeno v Košicích s tím, že jde o jakousi poctu k začátku první světové války a konce druhé světové války, přičemž zaměření přímo na Košice je pro toto město reflexí. Také se dotýká kontroverzního chování Slovenska za války a jde o první takový počin. „Báli jsme se, aby nás nezažalovali. Ale jde o výsměch zlu, aby se už nestalo. Jsme přece svobodní a už se tomu můžeme smát. Rozhodně je třeba si to připomínat,“ dodala na toto téma režisérka inscenace Hana Mikolášková.

doma u hitlera 3

 

Název představení: Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně
Žánr: satira
Uvádí (kde a které divadlo): Štátne divadlo Košice
Režie a úprava: Hana Mikolášková
Hrají: Stanislav Pitoňák, Tatiana Poláková, Henrieta Kecerová, Peter Cibula, František Balog, Peter Čižmár, Gabriel Grac, Peter Borza
Premiéra: 20. února 2015
Hodnocení:  85 %

Zdroj foto: Štátne divadlo Košice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...


Literatura

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 

...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...