Polévky ze Svatojánu

Polévky ze Svatojánu

Tisk

polevky ze svatojanu 200V únoru vyšla pod hlavičkou nakladatelství Motto další kuchařská kniha Evy Francové, tentokráte s názvem Polévky ze Svatojánu. Podle ročních období nám autorka vybrala zdravé zeleninové polévky, na které se vám prostě budou sbíhat sliny!


Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Už hřejivá obálka ve žluté barvě s obrázky zeleniny příjemně pohladila po duši a za obálkou, grafickou úpravou a sazbou je jeden člověk – Jiří Franc. Opět mě potěšilo logické rozdělení receptů podle ročních období. Je to důvtipné jak po stránce sezónních potravin a navíc to ke konceptu kuchařky sedne jako ulité. Kvituji s povděkem také fakt, že autorka vaří pouze zeleninové polévky, vybírá zdravé suroviny a dokáže skombinovat nečekané chutě.

Jaro se nese ve znamení probuzené přírody a jeho vlajkovou lodí budou pravděpodobně bylinky. V této sekce mě asi zaujalo nejvíce polévek, třeba Cuketová s kešu krémem, který prý chutná jako veganská varianta sýru, smetany či zakysané smetany. Inspirativní! Rozhodně se těším, jak vyzkouším Kopřivačku, jelikož chuť kopřiv mám ráda a mladé rostliny jsou velmi zdravé. Zbožňuji chřest, takže vyzkouším i chřestovou polévku paní Francové nebo třeba odvážnou kombinaci v Polévce z fazolí a cukety. Co naopak moc nemusím, to jsou miso polévky.

Léto znamená období sklizně ze záhonů a čerstvá domácí zelenina může být na stole každý den, tak proč toho nevyužít! Sliny se mi sbíhaly třeba u Květákové polévky s rajčaty a rýží nebo mě zaujalo spojení cukety a pórku a k tomu jako ozdoba opečené uzené tofu. Mňam!

polevky ze svatojanu spaldova

Z podzimu, kdy nás čeká sklizeň kořenové zeleniny a hlavně dýní mě nenechala chladným Polévka z dýně a jedlých kaštanů. Neobvyklé chutě přináší též třeba Westfálská polévka nebo Zelná polévka s čočkou. Tuto kuchařku beru jako studnici nápadů a jsem ráda, že existuje někdo, kdo propaguje zdravou a domácí kuchyni.

Zima se s námi loučí polévkami, které nás pohladí po těle i po duši. Nejzvláštnější mi přišla Zarathustrova bramborová polévka, která v sobě obsahuje vlašské oříšky. Nevlídnému zimnímu období kralují hutnější polévky, které ve spojení s domácím chlebem hravě nahradí hlavní chod. Rozličné polévky lze uvařit tak, že se jich člověk plnohodnotně nají, zažene hlad i žízeň a ještě si pochutná.

Polévky, to nejsou jen vývary! Paní Francová nám předkládá celou řadu netradičních polévek a zvláštních kombinací zdravých surovin, že si musí vybrat snad každý. Doporučuji všem, kteří se starají o to, co jedí a kteří jedí, aby žili zdravě!

polevky ze svatojanu

Název: Polévky ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49410929/polevky-ze-svatojanu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Saláty ze Svatojánu

salaty ze svatojanu 200Eva Francová je k nezastavení a vydává již sedmou kuchařku z edice Kuchařky ze Svatojánu, tentokráte se zaměřila na pokrm snad nejvariabilnější – salát. Saláty ze Svatojánu vydalo v červnu nakladatelství Motto a k létu ...


Literatura

Jedinečný nápad, dokonalý systém, skvělé ilustrace – to je Krasohled české poezie pro děti 19. století

hrapky-drapky-odpadky 200Petr Šrámek představuje všem, kdo mají rádi poezii a rádi nahlížejí do minulosti, verše literátů 19. století. Některé dobře známe – však jsme se s jejich díly potýkali od základní školy –, o jiných j...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

spanelska kralovna 200Na filmová plátna vstupuje počin ze španělské režie. Zanechává za sebou smíšené pocity a nezodpovězenou otázku „co tím chtěl básník říci“. Jediným highlightem je herecká ikona Penelope Cruz a úsměvná scénka...