Rozhovor s mastičkářkou Evou Nechvílovou: Korfu je ráj!

Rozhovor s mastičkářkou Evou Nechvílovou: Korfu je ráj!

Tisk

Eva nechvilova perex“Na měsíček lékařský nedám dopustit!” říká sympatická průvodkyně a mastičkářka, která už spoustu let žije na malebném ostrově Korfu. Bylinky se tam dají sbírat takřka po celý rok…

 

 

Evi, co z bylinek vyrábíte nejraději? Která bylinka je vám nejsympatičtější?

Nejraději tvořím z měsíčku - Calendula arvensis, který nám tu volně roste od podzimu do jara. Vyrábím mastičky a krémy. Měsíček napřed na měsíc naložím do olivového nebo mandlového oleje, a potom přidávám i jíl, který se tu nachází na mnoha plážích. Ze svých lektvarů vyrábím též mýdla.

Nedávno jsem viděla úžasný seriál Durrellovi, který se odehrává na ostrově Korfu, znáte ho?

Velmi často tu anglická televize natáčí tyto povídky, a to se Korfu oblékne i do dobových obleků. Já se na televizi a hlavně seriály nedívám, ale doporučím vám i veselou francouzskou komedii Ukradli torzo Jupitera, kde jsou záběry z ostrova Korfu. Ještě se tu natáčel James Bond - Jen pro tvé oči. Ze známých herců tu každé léto ve své vilce tráví chvíle se svojí rodinou hollywoodská star Bruce Willis.

Ochutnala jste pověstný likér z kumquatu? A umíte ho vyrobit?

Likér z kumquatu jsem letos poprvé zkusila sama vyrobit, není to nic těžkého. Stejným způsobem dělám už několik let oblíbený likér Limoncello, který každé návštěvě moc chutná. Moc ráda vám dám recept:

Sklenici naplníme do půlky plody kumquatu a přidáme:
2 lžíce cukru na
300 ml vodky
1 celou skořici nalámanou na kousky
3 celé hřebíčky

Kumquat nakrájíme na půlky. Ovoce můžeme i propíchat vidličkou, pokud je nechceme krájet. Přidáme ostatní suroviny a vše necháme po dobu jednoho měsíce na stinném místě. Každý den sklenicí zatřepeme. Potom likér opatrně přecedíme a nalijeme do čisté sklenice.
Podáváme chlazené.

Kumquat - 21

Máte skvělý blog plný receptů a také pořádáte semináře, na kterých učíte zájemce, aby si vyráběli přírodní kosmetiku sami. Co připravujete do budoucna?

Moc mě těší, že se lidé zajímají o to, jak si vytvořit čistě přírodní produkt. Rozhodla jsem se o tom napsat eBook, který se moc líbí, takže budu v psaní pokračovat. Ráda bych také napsala o korfské přírodě. Je to pro mě i takové uzavření mnoha let na tomto krásném ostrově, protože od podzimu bych chtěla zrealizovat velkou změnu a zkusit žít převážnou část roku zpátky v Brně, kde mám své kořeny. Samozřejmě na ostrov Korfu budu pravidelně jezdit, tak jako jsem doposud jezdívala do Brna. Ebook je na mých stránkách ke stažení zdarma.

Co byste řekla, že patří mezi tradiční kulturu na Korfu?

Ostrov Korfu je od roku 2007 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, takže je tady toho opravdu mnoho k vidění, a hlavně k slyšení, je to takzvaný hudební ostrov! Zde na Korfu vznikla řecká hymna, slova složil řecký národní básník, který tu žil - Dionýsios Solomos a hudbu Nikolaos Mantzaros, zakladatel stejnojmenného filharmonického souboru. V dnešní době je na ostrově skoro v každé vesničce soubor. Přímo ve Staré benátské pevnosti se nachází Jónská akademie múzických umění. K významným řeckým osobnostem, které se zde narodily, patří třeba Joannis Kapodistrias, první řecký guvernér. A typickým znakem ostrova Korfu jsou zelené okenice :-)

Já mám ostrov Korfu spojený s císařovnou Sisi…

Ano, ve vesničce Gastouri, která je vzdálená deset kilometrů od města, se nachází známý palác Achillion, který si nechala postavit rakouská císařovna Alžběta, zvaná Sissi. Z paláce je krásný výhled na město, nejvyšší horu Pantokrator - 914 m. n. m. , řeckou pevninu i na albánské pobřeží. Zámeček se nachází uprostřed krásné zeleně, kde se rakouská císařovna zotavovala ze svých zdravotních problémů.

Na ostrově se též narodil princ Filip, manžel britské královny Alžběty II., v paláci Mon Repos, kde je v dnešní době muzeum. Působili zde i Benátčané, a to po čtyři století /1386-1797/. Zanechali tady dvě benátské pevnosti starou a novou, které dominují v hlavním městě, a díky nímž se na ostrově začalo s pěstováním oliv. Francouzi tady byli dvakrát, /1797-1799, 1807-1814/a vzniklo tu největší náměstí na Balkáně Esplanade zvané Liston.

Britové z let 1816 - 1864 zde zanechali Palác sv. Jiří a sv. Michala, takzvaný Palác britských komisařů, kde se dnes nachází muzeum asijského umění. A díky britskému agronomovi, který se jmenoval Sidney Louise Walter Merlin byl z Číny přivezen kumquat - zlatý pomeranč v čínštině. Každý kdo navštíví ostrov tak si sebou odváží suvenýr, a to likér nebo džem z kumquatu.

Už se moc těším, až Korfu navštívím! Děkuji za příjemný rozhovor, Evičko, a přeji moc léčebných úspěchů s bylinkami a psaním eBOOKů! 

Eva Nechvilova K21

Foto: Archív Evy Nechvílové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Hrubešová: „Zatím se držím svého kopyta.“

marketa hrubesovaMarkéta Hrubešová je známá herečka, ale v poslední době ji můžete stále více zastihnout kolem vaření a kulinářských pořadů. Naposledy jste ji mohli vidět v primáckém VIP Prostřeno, které suverénně ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pětiminutová terapie

petiminutova terapie200V květnu vydalo nakladatelství Pragma praktickou příručku Pětiminutová terapie, která nese podtitul Návody pro každodenní radost a psychickou pohodu. A název mluví opravdu za vše!

 

...

Literatura

Známá neznámá Hana Benešová

hana banesova200O první dámě a manželce druhého československého prezidenta Haně Benešové se vždy hovořilo jen v superlativech. I odpůrci Edvarda Beneše, pro kterého nešetřili kritikou, se chovali k paní Haně s notnou dávkou úcty. Jaká ale ve skutečnost...

Divadlo

Malostranský hřbitov jevištěm site-specific představení

kyt 200Veřejnosti jinak nepřístupný pražský hřbitov otevře v polovině září své brány a poskytne kulisy jedinečnému hudebně-tanečnímu projektu Kytice – Mezigenerační dialog. Výsledek díla, které vzniklo v rámci Roku české hudby, můžete na již zmín...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...