Hlavu vzhůru! Furt se de!

Hlavu vzhůru! Furt se de!

Tisk

hlavu vzhuru 200Tak se jmenuje nová výstava v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, která zachycuje život rodiny Fischerových a zejména pak malířky Marie Fischerové-Kvěchové. Výstava byla slavnostně zahájena vernisáží v den, který připadá na 130. výročí narození Marie Fischerové-Kvěchové, 24. března 2022.

 

Málo se ví, že kořeny oblíbené ilustrátorky a malířky jsou spojeny s rodinou Fischerových, jejichž firma byla v 1. polovině 20. století nejvýznamnějším komínářským podnikem v Čechách. Od konce 19. století do poloviny 20. století vystavěli na dva tisíce továrních komínů jak na našem území, tak v zahraničí.

„Po více než půlstoletí usilovné práce přišel únor 1948 a znárodnění podniků Fischerových. Vedle firem propadly státu i pozemky a obytné stavby a Fischerovi byli nuceni vystěhovat se ze svých domovů. Členové rozvětvené rodiny si museli najít jiné uplatnění a nové místo k životu, v duchu Masarykova hesla HLAVU VZHŮRU! FURT SE DE! “, uvedla Blanka Petráková, kurátorka výstavy z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Zakladatelem rodinné podnikatelské tradice byl Karel Fischer. Jeho syn Jan, jenž se stal lékařem, se oženil s malířkou a ilustrátorkou Marií Kvěchovou a s rodinou se usadil v Černošicích. Marie Fisherová-Kvěchová zasvětila svou tvorbu třem hlavním tématům, k nimž se opakovaně vracela: přírodě, lidové kultuře a dětem. V meziválečném období se věnovala zejména návrhům dětské módy a designu potisku látek, zpracovala velké množství tištěných reklamních materiálů. Spolupracovala i s porcelánkami, pro které navrhovala porcelánové figurky a dekor na porcelán, a také s gumárenským průmyslem při návrzích hraček.

„Ve válečném a meziválečném období, kdy kulminovala potřeba hledání národní identity, obracela Marie Fischerová-Kvěchová svůj zájem k ilustracím lidových písní, říkadel a pohádek, ale i ikonických textů české krásné literatury pro děti i dospělé. Srozumitelnost, barvitost, humor a zejména nesmírné porozumění a citlivost vedly k velké popularitě jejích ilustrací, která kulminovala na konci 30. let a během druhé světové války“, doplnila Blanka Petráková.

hlavu vzhuru1

Po únoru 1948 bylo Marii Fischerové-Kvěchové zakázáno veřejně prezentovat své dílo a její knihy musely zmizet i z veřejných knihoven a antikvariátů. I přesto měla její bohatá ilustrátorská činnost velký ohlas a vliv na utváření estetického cítění dětí několika generací.

V roce 2005 nabídli potomci malířky část její pozůstalosti, zejména sbírku historické a etnické obuvi, historických kostýmů a rozsáhlou sbírku hraček Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. I to bylo jedním z důvodů, proč bylo zlínské muzeum zvoleno k prezentaci příběhu rodiny Fischerovy.

Výstava HLAVU VZHŮRU! FURT SE DE! vznikla ve spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze v rámci projektu Průmysl a umění: Opomíjené regionální osobnosti podnikatelů coby hybatelů hospodářského pokroku Československa, jejich význam a spolupráce s umělci, architekty a designéry.

Výstava vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR a záštitu nad ní převzala radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzana Fišerová.

Výstava, která je oslavou talentu, píle a nezlomného ducha, bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 28. srpna 2022.

hlavu vzhuru 2

Více informací na www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Opavská výstava 30+ nabídne stovky skvělých fotografií

opava 200Přes 500 působivých fotografií od více než 150 autorů nabídne v Opavě výstava nazvaná 30+. Dosud největší výstava opavského Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity představí tvorbu studentů, absolventů školy a chybět nebudou ani fotografic...


Literatura

Plujeme stále na vlnách dějin?

na vlnach dejin perexHistorik MARTIN NODL (*1968) patří mezi naše přední “středověkáře“, jeho stati nalezneme v řadě odborných sborníků, samostatně je podepsán i pod několika knihami. Před několika lety jsme na těchto stránkách psali o po...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

O myšce a medvědovi aneb přátelství se učit také musíme?

Ernest-et-Celestine 200V těchto skutečně vydařených zimních dnech do našich kin přichází nová animovaná filmová pohádka O myšce a medvědovi, tentokrát konečně z evropského kontinentu, ze sladké Francie. Příběh neobyčejného přátel...