Koncert pro Bílovec

Koncert pro Bílovec

Tisk

18838558 140253043187248 1157714633 o perexKoncert pro Bílovec vznikl jako akce prvního celonárodního happeningu s názvem ZUŠ OPEN - vstup cca 350 základních uměleckých škol do veřejného prostoru po celé ČR, s podporou slavné operní pěvkyně Magdaleny Kožené a její nadace.

 

V Bílovci se prezentovaly oba umělecké obory, hudebním koncertem a výstavou výtvarných děl žáků.

Koncert jsme plánovali ve "velkém stylu" na velkém pódiu Letního kina. Chtěli jsme dopřát mladým umělcům téměř profesionální podmínky svých výkonů. Žáci měli možnost pracovat na zvukové zkoušce s technikou, se kterou se tak často nesetkají. K této činnosti patří neodmyslitelný "šrumec" a být jeho součástí je zážitek, který při individuální výuce nezažijí.

18818124 140252993187253 439160123 o

Pár minut před zahájením koncertu vyhnala účinkující a návštěvníky blížící se bouřka. Naštěstí je zámek schoval pod svá rozlehlá křídla a v jeho, ještě před chvílí prázdnem zejícím sále, se s malým zpožděním odehrál příjemný koncert. Navíc ti, kteří neodešli si mohli prohlédnout výstavu výtvarného oboru.

S klasickým repertoárem vhodným právě do zámku (renesanční tance a madrigaly) vystoupily flétnové soubory ze třídy p. uč. Ilony Knýbelové, akordeonový kvintet pod vedením Miroslavy Halatové zahrál mimo jiné irské tradicionály, pěvecké oddělení Lenky Švorcové zvládlo pohádkové trio i populární sólo v doprovodu příčné flétny, Jazzíček Pavla Klose rozproudil v nejednom posluchači rytmy vzdorující deštivému počasí, kytarový soubor Vladimíra Veselého vkusně doprovodily housle ze třídy Lenky Žídkové. Závěr patřil skvělému školnímu orchestru - Worchestru, který to "rozbalil" s písničkami kapely Kryštof, Mňágy a Žďorp, Buty, ale taky s hity Michaela Jacksona, Adele nebo Deep Purple.

18838558 140253043187248 1157714633 o

Za mimořádnou považuji venkovní výstavu v kouzelném dřevěném loubí, oddělujícím a zároveň propojujícím prostor mezi zámkem a letním kinem, a to i přesto, že expozice měla poněkud jepičí život. Odhaduji však, že právě zde nebyla výstava naposledy, vzhledem k atmosféře tohoto místa.

Mgr. Ondřej Langr


Jsem velice ráda, že jsem měla možnost zúčastnit se úplně prvního ročníku nové celorepublikové kulturní akce s názvem ZUŠ OPEN, která má za úkol široké veřejnosti představit práci Základních uměleckých škol. Chtěla bych velice poděkovat ZUŠ v Bílovci, která se do akce také zapojila a připravila tím skvělý zážitek nejen rodičům žáků, kteří ZUŠ navštěvují, ale také nám, ostatním. Pro mne to byly dvě hodiny báječné atmosféry se spoustou talentovaných dětí a učitelů, kteří dokážou své žáky pro hudbu nadchnout, ale hlavně pohlazení po duši prostřednictvím prezentace mnoha různých hudebních nástrojů i hudebních žánrů. Mile mě překvapila vysoká úroveň a profesionalita vystupujících. Všem účinkujícím bych proto chtěla vyjádřit svůj velký obdiv a podporu, a už teď se těším na příští ročník.


Zuzana Pospíšilová


http://www.zusbilovec.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Česká Lípa

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Detail, fenomén umění. Výstava Zdeňka Pokorného

Vystava Pokorny perexDETAIL. Výtvarná krása vás dovede až k detailu. Stane se pak čímsi samostatným, vlastně mnohdy přímo objevem. Může být součástí rozsáhlého celku, stavby sousoší, obrazu, ale i portálu, sloupu, fasády, mřížoví, mozaiky, náhrobk...


Literatura

Sexy strategie zachraňuje svět, používá zbraně hromadného vzrušení

Sexy strategie perexLáska je boj, tak ahoj. Na tomto nepříliš duchaplném prohlášení, které kdysi vyrývali studenti a studentky do omítek na toaletách či autobusových zastávkách (a možná se tak děje dodnes), asi něco bude. Ovšem samotná láska je v...

Divadlo

Mystický muzikál mytických rozměrů

Velka ryba 200„Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být velkou rybou v malém rybníku.“ Takto mluvil americký jižanský spisovatel Daniel Wallace o svém vlastním otci, který se stal tak...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...