Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

Tisk

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

 

 

 

 

Plzeňská SKA partička je na scéně už třináct let. Mají za sebou nemálo úspěchů a stovky odehraných koncertů. Letošní rok se pro ně nese ve znamení nové sestavy. Letos byli k vidění například na Šťáhlava Open Airu či v Praze na Žižkovské noci. Nám neunikli na Benátské, kde jsme si po jejich show s Jirkou, nad (zaslouženým) obědem, popovídali právě nejen o nové sestavě.

Jak se tady na vás tvářilo publikum, který je spíše metalovýho a rockovýho ražení? Přece jen jste tu letos jediným zástupcem SKA...

Rockeři to berou v pohodě. Měli jsme dobrý publikum, co tančilo a bavilo se, v rámci možností teda, aby je to počasí nesklátilo.

Jak vůbec vnímáš českou SKA scénu? Kromě vás jsou nejvýrazněji vidět ještě Fast Food Orchestra a Sto zvířat. Berete je jako konkurenci nebo chodíte zapařit i na jejich koncerty?

My je nebereme jako konkurenci, protože se nemá soutěžit v kultuře. Je dobře, že takovýhle kapely jsou. Se Sto zvířaty se znám osobně, hráli jsme spolu mraky koncertů a potkáváme se na festivalech.

SKA není zas tak mainstreamový žánr. Jak to vnímáš ty? Je 'skáčko' tvojí srdeční záležitostí?

Samozřejmě, že je to srdeční záležitost. Proto jsem se v podstatě rozhodl nějakým způsobem ho hrát. I když to není takový to tradiční skáčko, ale po našem. Odrážíme se od americký vlny SKA z devadesátých let.

roz

Vy jste nedávno prošli velkou personální změnou. Jste takřka nová kapela, co se týče složení. Jak k tomu došlo?

Loni v září tři lidi oznámili odchod. Pak se našli nějaký nový lidi, ze kterých zůstal potom jeden. Takže jsem to od ledna začal sbírat znovu, shánět členy kapely. Dalo se to do kupy během dvou měsíců, hned jsme začali zkoušet a v dubnu už hrát.

Jak se dělá takový výběrový řízení do kapely Tleskač?

Výběrový řízení se dělá tak, že sedíš do rána u počítače, u databáze kapel. Listuješ v tom a hledáš zajímavý lidi. A pak už se to nabaluje. Najdeš jednoho, dva a oni mají nějaký známý. Pak už se to v podstatě dá nějak dohromady. V kapele jsou tak lidi, co se mezi sebou znají.

Plánujete nějakou novou desku? Představení posluchačům v téhle nové sestavě?

Připravujeme nový písničky, ale nebudu říkat, kdy přesně bude. Až přijde snůška nápadů, tak to nějak doladíme. Ale nová deska je teď priorita.

Můžeme se po festivalový sezóně těšit na Tleskače někde v klubech?

Od září začínáme jezdit normálně kluby a těšíme se na to.

Co teď budete dělat po odehraným koncertě? Zůstáváte na Benátské, nebo máte ještě jiné povinnosti?

Dojíme knedlík a jedeme domů :-). Půlka kapely zítra odlítá na dovolenou a máme před sebou dlouhou cestu do Plzně.

Zdroj foto: Tomáš Šnírer


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Organizátoři konference Symposium: „Letos jsme se hodně zaměřili na marketing, zdroje financování a obchod.“

symp200V Brně se bude 19. – 20. listopadu na Podnikatelské fakultě VUT konat podnikatelská konference Symposium. Ta návštěvníkům nabídne v sérii přednášek mnohé praktické informace. Přednášky upozorní na počítačové úskalí mladých podnikatelů, pomohou s přípra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...


Literatura

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...

Divadlo

Malované na skle ve Zlíně krásně namalovali

malovane-na-skle 200Podzimní večer 20. listopadu se v Městském divadle Zlín nesl ve slavnostním duchu. Jednak šlo o 51. reprízu představení Malované na skle, které získalo cenu Aplaus za nejlepší inscenaci 69. sezony a její představitel byl nomi...

Film

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...