Současný český industriál aneb netradiční výstava s koncertem

Současný český industriál aneb netradiční výstava s koncertem

Tisk
ImageV pražské Galerii Jaroslava Fragnera mohou návštěvníci zhlédnout velice zajímavě řešenou výstavu, která si dala za úkol představit nejlepší a nejzajímavější stavby současné průmyslové architektury. Výstava Současný český industriál s podtitulem Podoby soudobé průmyslové architektury prezentuje kolekci čtyř desítek architektonicky nejzajímavějších výrobních hal i průmyslových provozů, mezi nimiž se nachází např. vinařství, pivovar, tiskárna, pekařství nebo vodní elektrárna.


Autory vystavených realizací jsou nejen přední čeští architekti a ateliéry jako AP ateliér Josefa Pleskota, D3A, OK Plan, DaM, Kamil Mrva, ADNS, Jan Jehlík či Ivan Kroupa, ale i tvůrci nejmladší generace. Všechny stavby spojuje důraz na ekologickou udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí a také skutečnost, že investory všech realizací byly soukromé subjekty (firmy i jednotlivci).

Čím známější architekt se zapojí do procesu vzniku nové továrny, tím větší věhlas to pro budoucí stavbu přináší, protože se stává nositelem kvality. Samotná architektura pak ve své podstatě představuje další, a to velmi podstatný marketingový nástroj firmy, která se ji nebála využít,“ soudí kurátor výstavy Petr Volf a dodává, že mnohým realizacím předcházely architektonické soutěže.

Image

V prostoru A-Lab v 2. patře Galerie Jaroslava Fragnera je souběžně vystaveno sedm studentských projektů s tematikou průmyslové architektury. Jde o semestrální a diplomové práce řešící konverze průmyslových objektů, jež byly vybrány na základě výzvy na architektonických portálech.

Ve čtvrtek 19. ledna od 19 hodin provedou zájemce výstavou její kurátoři Dan Merta a Petr Volf. Po prohlídce následuje od 20 hodin koncert industriální formace DekadentFabrik.

Současný český industriál- Podoby soudobé průmyslové architektury
Kurátoři: Dan Merta, Petr Volf
Autoři koncepce instalace: Petra Skalická, Jakub Fišer
Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské náměstí 5a, Praha 1
8.12.2011- 22.1.2012

zdroj: www.gjf.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lucie Lomová: „Úspěch je, že můžu dělat, co mě baví.“
ImageV tomto rozhovoru jsem vyzpovídala paní Lucii Lomovou, jež dala život například komiksu o dvou myškách - Anča a Pepík ze Čtyřlístku či novému komiksovému  románu Divoši, o kterém také bu...

Literatura

Africký příběh lásky – příběh o silné vůli a velké houževnatosti dojít k svému cíli stůj co stůj

africky pribeh lasky 200Je to příběh mých předků osadníků, příběh dětství a dospívání na farmě mých rodičů, příběh safari a mnoha nocí pod hvězdami, příběh mé spřízněné duše Davida mých dcer Jill a Angely, vzniku našeho sloního sirotčince, ...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...