V umění volnost – Umělecká beseda slaví 150 let své existence

V umění volnost – Umělecká beseda slaví 150 let své existence

Tisk

umelecka beseda200Výtvarný odbor Umělecké besedy pořádá u příležitosti 150. výročí založení Umělecké besedy, nejstaršího a bohatou šíří svého působení i nejvýznamnějšího uměleckého spolku v českých zemích, v barokním Clam-Gallasově paláci v Praze výstavu prezentující díla jeho současných členů nazvanou V umění volnost, která potrvá až do 19.května 2013.

 

Ve třech odborech Umělecké besedy - literárním, výtvarném a hudebním – se pod heslem V umění volnost a v duchu nadšené vzájemnosti a svobodomyslné tolerance sdružily roku 1863 přední osobnosti české kultury (Bedřich Smetana, Josef Mánes, Karel Jaromír Erben, Vítězslav Hálek, Jan Evangelista Purkyně aj.), aby daly po útlumu českého politického, společenského, tedy i spolkového života v 50. letech 19. století najevo novou ctižádost: zbavit české umění - a kulturní prostředí vůbec - provincialismu, dát mu evropský rozměr.

umelecka beseda0

Výstava V umění volnost, pojmenovaná podle zakladatelského hesla spolku, navazuje na tradici dlouholeté a bohaté výstavní činnosti Výtvarného odboru Umělecké besedy. Vystavuje zde šedesát devět členů a hostů VOUB všech současných uměleckých generací. Je vystaveno kolem sta děl – obrazů, kreseb, soch, plastik, reliéfů, fotografií i autorských tapiserií. Pro členství ve Výtvarném odboru současné UB není určující příslušnost k jedné generační vrstvě ani sdílení jednotného „programového“ tvůrčího názoru. Naopak jedním z hlavních charakteristických rysů je nyní, stejně jako v době založení, tolerantní přátelské prostředí, v němž se mohou setkávat umělci různých generací, disciplín a stylového zaměření.

umelecka beseda1

Výstava představuje nejen historické připomenutí jedinečné tradice Umělecké besedy, ale (snad především) i reprezentativní pohled na kvalitu a rozmanitost současné podoby VOUB. Zde, v širokém lidském a uměleckém rozpětí, nachází autoři narození ve dvacátých letech dvacátého století prostor pro vzájemný, citlivě nastavený dialog s dalšími generacemi včetně té narozené až v letech osmdesátých, a to v inspirativních sálech Clam-Gallasova paláce.

umelecka beseda2

Mezi vystavujícími autory jsou mj. Olbram Zoubek, Ivan Ouhel, Karel Malich, Jaroslav Šerých, Adriana Šimotová, Daisy Mrázková, Mikoláš Axmann či Vladimír Kokolia.

umelecka beseda3

V umění volnost
Datum a místo konání: 21.3. – 19.5.2013, Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1
otevřeno denně kromě pondělí od 12 do 18 hodin, vstup zdarma
Pořadatel: Výtvarný odbor Umělecké besedy
Koncepce a realizace výstavy: Richard Drury a výbor VOUB

Zdroj foto a informací: umeleckabeseda.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Václav Lácha vystavuje v Roudnici nad Labem

vaclav lacha 200Městská knihovna v Roudnici nad Labem se změnila na malou galerii. Až do 29. května se sem můžete přijít podívat na výstavu obrazů a soch Václava Láchy.

...

Literatura

Mít za přítele samotnou Smrt

smrt a jine vrcholy meho zivota200

Smrt je jedním z mystérií tohoto světa. Je tajemná, někdo se jí bojí, někdo na ni čeká...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se let...