Och, vy pochvy rozeznělo se sklepením Garchu

Och, vy pochvy rozeznělo se sklepením Garchu

Tisk

basne perexPodzimní salón vulgární poetoterapie – tak zní název letošního básnického, a především vulgárního čtení. Salón poetických sprosťáků, nebo jak si sami básníci často říkají Sprosťáci, zavítali do podzimní Olomouce i letos.

 

Sprosťáci

Své emoce, pocity a nálady vkládají do básní. A co by to bylo za básníky, kdyby používali jen korektní a slušná slova. Jak už je z jejich názvu zřejmé, slušných slov se v nich moc nevyskytuje. Jedině v případě, že se rýmuje s nějakým tím sprostým.

Pondělní kulturní chvilka vulgarity

„Na mém oficiálním zvadle je napsáno 18 hodin, Garch napsal začátek na 19 hodin, no a město to dalo pro jistotu až na půl osmou,“ oznámil jeden z básníků před začátkem první básně.

V pondělí 28. listopadu proběhlo básnické čtení nejen olomouckých umělců. Bluesbar Garch přivítal několik básníků z různých krajů České republiky. Mezi nimi i některé pedagogy Univerzity Palackého v Olomouci.

basne

Básnické pásmo odstartoval hudebník, pedagog a básník Miroslav Demel. Po něm své vulgární básně přednesl Milan Valenta, Ruda Beran, Michal Růžička a nová členka Salónu poetických sprosťáků, Jana Chalupová Hlávková. Do tohoto uskupení zapadla skvěle, jelikož i její básnická tvorba nese nádech vulgarity a samozřejmě obsahuje značné množství sprostých slov. Přednesu se zúčastnil dokonce i moderátor Českého rozhlasu Brno, Pavel Kašpar. Básník a pedagog Pavel Svoboda, který je se svým jedinečným projevem a neotřelými básněmi vždy vrcholem a zároveň zakončením básnického večera, své verše věnuje spíše sexu. V jeho básních se neobjevuje tolik sprostých slov, jako u textů jiných autorů. Básnické pásmo prokládala svými písničkami folk-rocková skupina Střemkoš.

Autor: Markéta Kovaříková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seznamte se se slackline a gibbonem Markem Smolkou!

slackline smolka200Marek Smolka je členem českého národního týmu Gibbon Slacklines a jedním z organizátorů soutěží tohoto mladého dynamického sportu. Jedná se o balancování, chození, trikování a freestyle na natažen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Umění a šarm Laďky Kozderkové ocenila před lety i samotná Barbra Streisand

ladka 200Dvaasedmdesát let by se 26. června 2021 dožila brněnská rodačka Laďka Kozderková. Svou uměleckou kariéru začala v pražském divadle Rokoko. Od poloviny 70. let až do své předčasné smrti v roce 1986 zářila na scéně Hudebního divadla Karlín. Jako nejml...


Literatura

Pozor v knihovně je kocour aneb zábavné vzdělávání od Kláry Smolíkové

KocourKláře Smolíkové vyšel v letošním roce již druhý příběh s knihomolem Davidem a kocourem Koniášem. Tentokrát nese kniha název Pozor, v knihovně je kocour a vyšla u nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Vánoční romance z obchoďáku v režii strážných andělů

200filmV polovině listopadu vtrhne na filmová plátna novinka z pera scenáristky a zároveň režisérky filmu Karin Babinské Křídla Vánoc. Po drsné realistické sondě do hlubin duší a světa teenagerů provedené v jejím celovečerním filmovém debutu Pusinky, se tent...