Děláme to ve třech a jejich Odvrácená strana humoru

Děláme to ve třech a jejich Odvrácená strana humoru

Tisk

delame to ve trech perexOlomoucké stand-up trio, které si říká Děláme to ve třech, tvoří šéf olomoucké činohry Roman Vencl, herec Moravského divadla Jan Ťoupalík a profesionální kouzelník Karel Pomahač. S nápadem vlastního stand-upu přišel Roman v květnu 2018 a trio vystupuje dodnes.

 

Začátky se stand-upem

„Já jsem jim to tenkrát navrhl, protože je to druh komedie, kterou já jsem si chtěl vždycky hrozně zkusit. Tak jsme vymysleli tenhle ten večer a musím říct, že za tu dobu jsme se celkem vycvičili a pochopili jsme, jak ten žánr funguje. Ono to přece jenom není úplně pro každého,“ říká Vencl.

Předchůdcem této tříčlenné sestavy, byl projekt Herci na ležáka, ve kterém vystupovali jak herci z Moravského divadla, tak herci z divadla Tramtárie. Vencl měl vizi stand-upu, který by se však v Moravském divadle, kde je přes 400 míst, dělal obtížně. Pro tento druh vystoupení si představoval něco komornějšího. A divadlo Tramtárie nabízelo ideální prostory. Propojení herců ze dvou divadel a vymyšlení společného projektu, přineslo spoustu úspěšných a vyprodaných večerů. Stand-up trval čtyři roky a po covidu už se neobnovil.

„Ve stand-upu se nemáte za co schovat, a to mě na tom lákalo. A tak se z toho vyvinulo to, že jsme si s kolegou Honzou Ťoupalíkem a s kouzelníkem Karlem Pomahačem založili stand-up trio Děláme to ve třech a teď už fungujeme. Je to pro nás taková zábava v našem volném čase a věnujeme se tomu, ať už se to týká nějakých firemních akcí, večírků nebo plesů,“ dodává Roman.

delame to ve trech

Stand-up není divadlo

Při stand-up show je důležitá především interakce s publikem. Když máte publikum, které vám skáče do řeči nebo vyrušuje, máte prakticky vyhráno. „Kdyby bylo ticho, je to pak pro nás mnohem těžší. Takže je fajn když se lidi trošku zapojují. Můžete je tak pozurážet, a to je fajn,“ říká.

„V divadle hrajete text, který dostanete, napsal ho někdo jiný, máte režiséra, který vám řekne, co máte dělat a celé to za vás vymyslí. U toho stand-upu si to sami napíšete, pak si to sami dáte dohromady, a ještě si to sami odvyprávíte. Takže ve chvíli, kdy se to nepovede, tak je jasné, že je to vaše chyba,“ doplňuje Vencl.

Příprava na stand-up

„Je to hodně individuální. „My to zvládneme udělat třeba i za jeden večer. Já to třeba dělám tak, že to vždycky vymyslím dopředu a napíšu si to slovo od slova a pak se to naučím,“ uvádí Roman.

Kouzelník Karel však svá kouzla trénuje i několik měsíců dopředu. Svůj stand-up má složený z kouzel, které doplní vtipným komentářem, historkou ze života nebo fórem. Podle něj, je jediný z tria, který opravdu něco umí. Je pravda, že když se mu zrovna nepovede dobrý vtip, pořád to může zachránit nějakým kouzlem. Což by se herecké dvojici dělalo poměrně špatně.

„Funguje to tak, že máme zhruba připravené to, o čem chceme mluvit nebo máme třeba nějakou historku, která se nám stala, a tak si napíšeme jenom body toho příběhu, abychom úplně nekoktali a abychom byli schopni mluvit z patra. Připravíme si třeba 10-15 fórů, které se nám do toho hodí a pak to normálně dáme z fleku,“ dodává herec.

Také záleží, co to je za akci. Na firemní akci si nemohou dovolit úplnou improvizaci, protože je to akce, kde si je někdo objedná a zaplatí. V těchto případech od toho lidé čekají něco hodnotného, takže zde herci nemůžou přijet nepřipravení, s tím, že budou zkoušet improvizaci. Právě tady předvádí ty věci, u kterých vědí, že zaručeně fungují.

Od černého humoru až po perverzní přirovnání

Ačkoliv skupina po hospodách nevystupuje, ve středu 9. listopadu udělala výjimku v hospodě U Svatých. Tento svůj speciální halloweenský stand-up nazvali Odvrácená strana humoru, kde zazněly dosud nikdy nevyřčené vtipy. Černý humor, nekrofilie, náckové nebo perverzní vtipy. To vše nabídl necenzurovaný večer pro odvážnější jedince. Herci slibovali, že dokud neodejdou aspoň 3 lidé, tak show neskončí. Nakonec nikdo neodešel, tak nevím, jestli to kluci berou jako úspěch nebo ne.

Jestli jste milovníky černého humoru a nevhodných vtipů a nestihli jste halloweenskou Odvrácenou stranu humoru, můžete se těšit na vánoční speciál. Ten proběhne v pondělí 19. prosince v 19 hodin v olomouckém Divadle na Šantovce.

zdroj: facebook Děláme to ve třech
Autor: Markéta Kovaříková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyřešte čtvrtý případ inspektorky Lottie Parkerové

Nebezpečná místa200Když se v otevřeném hrobě najde tělo mladé ženy, je k němu přivolána inspektorka Lottie Parkerová, která si klade otázku, zda to není nedávno zmizelá Elizabeth Byrneová. Jenže to není jediná žena, která se pohřešuje.


Literatura

Příběhy řítící se vpřed jako vagóny vlaku

filmove knihy 200Nemusí se spisovat sáhodlouhá pojednání, aby bylo postiženo to, co je skutečně důležité – postačí i krátká, ale hutná zamyšlení, která sdělí vše podstatné. Pak stačí takové texty vztáhnout k jednomu zastřešujícímu tématu a případně – js...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Petr Jákl patří mezi rekordmany! V létě začíná točit čtyři americké filmy a pět jich dokončuje

petr jakl200Producent a režisér Petr Jákl má už jasný program na celé léto a rozhodně se tak zařadí mezi rekordmany ve svém oboru. Začíná točit čtyři nové americké filmy, které produkuje a pět jich dokončuje. Takto nabitý pracovní program plyne především z...