O Africe stručně a jasně

O Africe stručně a jasně

Tisk

big africke-stoleti-YfL-493402 (2)

Edice Česko – Evropa svět: Příštích 50 let se v nakladatelství Vyšehrad dočkala svého druhého svazku. Po sbírce úvah o principech a budoucnosti demokracie od deseti českých odborníků s názvem Demokracie — jak dál? se pozornost přesouvá na 30 miliónů čtverečních kilometrů velký africký kontinent. Na knize se podílel kolektiv autorů, edičně řízený předním českým afrikanistou Janem Záhoříkem, který v minulosti vydal například monografie Ohniska napětí v postkoloniální Africe (2012, Karolinium) či Etiopie v letech 1923–1935 (2010, Karolinium).

Cílem knihy je mimo jiné také boření některých stereotypů, které jsou v naší společnosti zakořeněné, například, že Afrika je země, že se jedná o kontinent bez dějin či že všichni Afričané vypadají jako Křováci ze známého filmu Bohové musejí být šílení (1980, r. Jamie Uys). Afrika je ovšem kontinentem s velkou historií, který rozhodně nelze brát jako homogenní, a v minulosti zde vznikla celá řada velkých říší. Také titul knihy reflektuje fakt, že Afrika začíná být stále více vidět ve světovém dění a během tohoto století se stane kontinentem s největším počtem obyvatel, což bude představovat celou řadu výzev a příležitostí i možných problémů. Kniha je, kromě úvodu, rozdělena do 8 kapitol, které můžeme chápat jako samostatné (byť tematikou Afriky stále propojené) studie, doplněné o další doporučenou literaturu (převážně v anglickém, méně častěji ve francouzském jazyce).

První kapitola se věnuje dědictví kolonialismu a postkolonialismu na africkém kontinentu. Evropský imperialismus měl na africkou společnost, kulturu, politiku i ekonomiku vliv, který nelze přehlížet. Studie si všímá také rozdílů v řízení afrických kolonií koloniálními mocnostmi. Britové narozdíl od Francouzů volili nepřímou formu vlády, obě tyto země byly hlavními kolonizátory. V postkoloniální době, během 20. století, pak Afrika sloužila jako hřiště Studené války a bylo zde vybojováno několik zástupných válek.

Druhá kapitola se zabývá demografickými otázkami a zkoumá populační růst v Africe. Narozdíl od většiny světa je africká populace stále mladá, tudíž její růst neklesá. Předpokládá se, že na konci století bude africký podíl na světové populaci 39 procent, oproti současným 17 procentům. Je tedy možné, že v následujících letech bude chybět více než 300 miliónů pracovních míst. Každopádně tento nárůst zvětší globální důležitost Afriky.

Ve třetí kapitole se pozornost obrací k historickému vývoji Afriky od koloniálního období až ke střednědobé budoucnosti. Zabývá se také vztahy mezi jednotlivými africkými zeměmi a také Afrikou jako celkem ve vztahu k dalším mocnostem – převážně Evropské unii, USA, Rusku, Indii a Číně. Doplněné prognózami jak může celá věc dopadnout.

Na sever Afriky do pětice zemí Egypta, Libye, Tuniska, Alžírska a Maroka nás vezme pátá kapitola, zabývající se vývojem v těchto zemích po událostech Arabského jara v roce 2011. Zkoumá také jeho příčiny (špatné ekonomické podmínky, vysokou nezaměstnanost, špatnou veřejnou správu, apod.). Vysvětluje i rozdílné politické transformace v jednotlivých zemích – od úspěšného přechodu k demokracii v Tunisku, přes autoritářský režim v Egyptě, až po dodnes trvající občanskou válku v Libyi.

Důležitou problematikou vzdělávání se zabývá kapitola pátá, kde se autoři zaměřují převážně na žáky se zdravotním postižením a jako příkladovou studii používají Keňu. Vzdělávání (především dívek) je jedním z nejzákladnějších předpokladů k rozvoji afrického kontinentu. Nutná je také větší inkluze.

Na západ Afriky nás přenáší šestá kapitola zabývající se diverzitou tohoto regionu, se zaměřením na radikální islám a organizace jako Boko-haram a Al-Kaidá. Také bere v potaz dědictví francouzského kolonialismu a afrikanizaci islámu.

Předpovědí na polovinu tohoto století se zabývá kapitola sedmá. Pozornost obrací k problematice Africké unie a panafrikanismu. Představuje také pohled na Agendu 2063, symbolický rok pro Afriku, představující 100 let od získání nezávislosti většiny afrických zemí. Cílem je dosáhnout k tomuto výročí významného zvýšení životní úrovně v celé Africe.

Závěrečná kapitola pak obrací pozornost k budoucnosti Afriky na poli změn nutných pro rozvoj a také udržitelnost celého kontinentu, tedy industrializaci, digitalizaci, zelené revoluci, environmentálním problémům a zalesnění.

Kniha představuje vhodný a fundovaný úvod do problematiky afrického kontinentu, nastiňuje základní důležité otázky, zaplňuje mezeru, která v českém prostředí doteď byla, a vybízí k dalšímu studiu.

big africke-stoleti-YfL-493402

Název: Africké století
Autoři: Jan Záhořík, Linda Piknerová, Jan Šiška, Marek Hrubec, Valéria Bankóová, Albert Kasanda, Daniel Křížek, Veronika Sobotková
Počet stran: 192
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 2022

https://www.ivysehrad.cz/tituly/62481539/africke-stoleti/

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Před 55 lety vzniklo trio Golden Kids, které si i za svou krátkou dráhu podmanilo celou Evropu

golden kids200Ve středu 1. listopadu uplynulo 55 let od momentu, kdy vzniklo a začalo působit pěvecké trio Golden Kids, jež tvořili zpěváci Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková. Skupina neměla dlouhého trvání, ale i za necelé dva roky exi...


Literatura

Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...