Základní škola České Kopisty slaví 100 let

Základní škola České Kopisty slaví 100 let

Tisk

200skolaV těchto dnech uplyne 100 let od založení Základní školy v Českých Kopistech. A přestože se jedná pouze o malotřídku, oslavy se chystají veliké. Dlouho připravované veselí vypukne už v sobotu, 28. září, ve 14 hodin. Škole přijede k narozeninám popřát například imitátor Petr Jablonský. Těšit se můžete také na vystoupení mažoretek a na taneční zábavu. Za zmínku určitě stojí i výstava historických dokumentů, umístěná v budově školy. Zájemci se díky ní seznámí se školní kronikou, prohlédnou si třídní výkazy a fotografie bývalých žáků.


Historický materiál začali pracovníci školy shromažďovat už na počátku tohoto roku. Jejich úsilí završí připravovaný sborník.

Základní škola České Kopisty má na svých webových stránkách všeříkající motto: Malá škola – velká rodina. Právě na rodinné atmosféře si škola nejvíce zakládá. Díky nízkému počtu žáků si totiž může dovolit, přistupovat ke každému individuálně. Dětem jsou k dispozici dvě třídy – jedna se standartním vybavením, druhá speciálně uzpůsobená pro výuku anglického jazyka. Škola provozuje také družinu a zájmové kroužky. Děti nepřijdou ani o obědy, které se do školy dováží z nedalekého Terezína. 

skola

V budově základní školy sídlí také škola mateřská, která se do sobotních oslav rovněž zapojí svým vystoupením.

Foto: www.zsck.ic.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na zlínském Majálesu létaly vzduchem boty

majales 200Den po Velikonocích patřil ve Zlíně Majálesu, který se tak stal prvním Majálesem v České republice. Zda to byl dobrý nebo špatný krok vidí asi každý jinak, ale party to byla skvělá.

...

Literatura

Hrůzy třicetileté války v realistickém historickém románu

demoni apokalypsy 200Nakladatelství Moba se pravidelně zaměřuje zejména na detektivky, ale především i historické romány. V jejich spisovatelské “stáji“ se nacházejí taková esa jako Vlastimil Vondruška, František Niedl nebo Michael Weber. Právě kni...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...