Zábavný kabaret o božské Marilyn

Zábavný kabaret o božské Marilyn

Tisk

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její velikosti, si každý rád počká.

 

 

Autorky představení Parchant Marilyn Lucie Kolouchová a Natália Deáková zaměřily svou pozornost nejen na Marilyniny životní události, ale také na její osobní PR, který udělal z brunety rajcující pouze kamioňáky blonďatý sexsymbol vzbuzující touhy ještě u dnešních mužů.

Z tebe bude jednou filmová hvězda
Norma Jean Mortenson se narodila 1. července 1926 a její dětství nebylo nijak lehké. Matka si libovala v pilulkách všeho druhu a malá Norma střídala domovy jako na běžícím pásu. V šestnácti letech se poprvé vdala za Jamese Doughertyho a začala pracovat ve výrobně padáků. Tam také započala její kariéra modelky, která vedla k rozvodu v roce 1946 a podepsání smlouvy s 20th Century Fox. Jediným podpisem opustila starý život a nechala zrodit kult Marilyn Monroe.

div

Dáš si prášek?
Marilyn naskakuje do rozjetého vlaku plného pozlátka a nechává se strhnout do víru šoubyznysu. Protože se jí zpočátku u filmu nedaří, nafotí skandální akty, které jí zajistí značnou publicitu a filmové nabídky na větší role na sebe nenechají dlouho čekat. Marilyn jde z role dole a z manželství do manželství (jejím svodům neunikne baseballista Joe DiMaggio ani dramatik Arthur Miller). Se slávou přicházejí i psychické problémy a kombinace alkoholu a prášků se jí stává nejlepší kamarádkou. Začíná si také uvědomovat, že už nechce hrát jen naivní a povrchní blondýny, ale dokáže ztvárnit i postavy, které jsou duševně komplikovanější. Svou vysněnou Grušeňku z Bratrů Karamazových si už ale zahrát nestihne. Tři dny po Kennedyho narozeninách je 5. srpna 1962 nalezena mrtvá v hotelovém pokoje.

Inscenace Švandova divadla nabízí v hodině a čtyřiceti minutách průřez životem ženy, které se splnil sen a která svou vytrvalostí dobyla Hollywood. Hra sršící vtipem nabízí i méně zábavný pohled do značně labilního nitra MM. Rozpolcenou osobnost Normy Jean bravurně a bez pitvorností ztvárnila Zuzana Onufráková, která skvěle zvládla i pěvecké výstupy s klavírním doprovodem Jakuba Kudláčka. Hlavní představitelce jsou rovnocennými partnery Apolena Veldová a David Punčochář, kteří hrají hned několik postav. Představení Parchant Marilyn je zkrátka skvostně vystavěné a svižné představení s perfektními hereckými výkony, na které je radost se zajít podívat.

div1


Název představení: Parchant Marilyn
Žánr: divadelní dokument
Uvádí: Švandovo divadlo
Režie: Natália Deáková
Autor textu: Lucie Kolouchová, Natália Deáková
Hrají: Zuzana Onufráková, David Punčochář, Apolena Veldová, Jakub Kudláč
Premiéra: 30. října 2012
Hodnocení: 95 %

Foto: www.svandovodivadlo.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Plzeň-Lobzy

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...


Literatura

Válečná nevěsta Jiřího S. Kupky

valecnaNevesta perexUpoutávka na román Válečná nevěsta (Jiří S. Kupka) udává, že poznáme Londýn za druhé světové války v době bitvy o Anglii, útrapy obyvatel, potíže uprchlíků, lásku pod německými bo...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Sedm statečných se vrací

sedm statecnych200Při honbě za divácky atraktivními náměty filmaři hledají „zlatou rybku“ také v úspěšných, dokonce ikonických dílech minulých desetiletí – takže jen letos se nové verze dočkali Ben Hur i Vinnetou, nyní následováni SEDMI STATEČNÝMI. Rež...