Na prázdniny do Prahy a za Dyzajnem

Na prázdniny do Prahy a za Dyzajnem

Tisk

Dyzajn market prazdniny 200Prázdninový Dyzajn market se uskuteční 1. a 2. srpna na holešovickém Výstavišti v Praze. Svou tvorbu představí 130 tvůrců z České republiky, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Německa. Designéři, kteří jsou obvykle i výrobci v jedné osobě, přivezou své produkty v podobě šperků, oblečení, bytových doplňků, batohů, kabelek, papírenských drobností, hraček či přírodní kosmetiky. Na akci se prezentují ale i zodpovědně pěstované pokojové rostliny, poctivé přípravny občerstvení či výběrová káva z české pražírny. Dyzajn market dává prostor vybraným tvůrcům, kteří splňují přísné požadavky organizátorů na lokální výrobu a zodpovědnost při výběru materiálů k tvorbě. Vstup na akci je zdarma, bez bariér a psi jsou vítáni.

Výlet do Prahy bez turistů

Praha zve k návštěvě a strávení několika prázdninových dnů nás všechny. Je zřejmé, že o letošních prázdninách bude obdivovat „zlaté české ručičky“ výrazně méně zahraničních turistů, než tomu běžně bývá, ale tím na druhou stranu získáváme prostor my ostatní. Turistické atrakce, obvykle obsypané návštěvníky, pro nás dostávají jiný rozměr a lze si je konečně prohlédnout takzvaně všemi smysly. Také stojí za to navštívit zajímavá bistra a restaurace, které se i přes nesnadnou dobu snaží udržet na výsluní. Praha nabízí i mnoho kulturního vyžití v podobě letních kin či venkovních divadelních scén. A protože naši podporu nepotřebují jen čeští tvůrci, ale i podniky a kulturní instituce, spojme příjemné s užitečným a sejděme se v Praze.

Dyzajn market prazdniny 1

„Snažíme se během jednoho víkendu a jedné akce představit ty nejlepší tvůrce, aby je návštěvníci mohli vidět všechny najednou a nemuseli brouzdat po 130 různých e-shopech. I z toho důvodu, že se často setkáváme s názorem, že dyzajnovou tvorbu je nutné nakupovat osobně a vyslechnout si příběh tvůrce i kousku, který si chcete pořídit,“ říká Olga Velíšková, organizátorka Dyzajn marketu. „Součástí naší vize je volné vstupné. Nevidíme smysl v tom, muset platit za to, že jdu obdivovat naše tvůrce, případně i nakupovat. A přestože uspořádat akci této velikosti bez vstupného je velmi náročné a v Čechách dost ojedinělé, i tak si stojíme za tím, že to jde,“ doplňuje Velíšková.

Dyzajn market Prazdniny 3

Podrobnosti o akci a seznam účastníků s fotkami tvorby najdete na Instagramu, webu nebo Facebookové události.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Fotoreportáž z 6.th GRAND NATIONAL+ mistrovství ČR V ZÁVODECH DRAGSTERŮ

dragstery perexNEJVĚTŠÍ AKCE svého druhu v Čechách, VELKÁ LETIŠTNÍ DRÁHA plná ADRENALINOVÉHO SPORTU  opět uvítala EVROPSKÉ DRAGSTER MONSTERY a stala se místem EVROPSKÝCH ZÁVODŮ DRAGSTERŮ. A stejně jako loni, i letos byl u toho náš fotograf Rudolf Hojdar....


Literatura

Ptáci na zahradě

ptaci na zahrade 200V únoru nám nakladatelství Esence udělalo radost další publikací Alexe Gutjahra o ptácích, tentokráte půvabnou knihou plnou fotek s názvem Ptáci na zahradě s podtitulem Pozorování, určování, ochrana. A věřte mi - nemusíte být or...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Hibernatus: Louis de Funes bojuje s dědečkem

hibernatus lois de funesFilm Hibernatus (1969) přišel ve své době velmi vhod. Z rozmachu techniky a civilizace se už všem pomalu točila hlava a na scénu přichází člověk, který nic podobného nikdy nezažil. Příběh o rozmražen...