Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Každý může být umělcem. První roční umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením!

Tisk

Kazdy muze byt umelcem -perexDomov pro osoby se zdravotním postižením Sulická vyhlásil první ročník umělecké soutěže pro lidi s mentálním postižením „Každý může být umělcem“. Jedná se o výstavu děl klientů této příspěvkové organizace hlavního města Prahy.

Výtvarná technika je libovolná, každý umělec může přihlásit i více prací a soutěží se ve více kategoriích. Odborná porota ocení nejpůsobivější obrazy, svého výherce může vybrat i širší veřejnost. Na slavnostní vyhlášení navazuje výstava všech přihlášených obrazů – od 30. září (kdy se uskutečnila vernisáž) do 29. října v budově úřadu městské části Praha 2, která je plně bezbariérová.

Kazdy muze byt umelcem 2

Lenka Kohoutová - vpravo - na výstavě - foto archiv Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická
(archiv Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická )

Konec příjmu uměleckých děl byl 20. září, následně od 21. do 24. září proběhlo hodnocení zaslaných děl odbornou porotou, v tyto dny také bylo možné hlasování veřejnosti, přičemž vítěz byl e-mailem informován do 28. září. Po skončení výstavy budou přihlášená díla zaslána zpět autorům.

Bezbariérová výstavní plocha

„Domluvili jsme se s Museem Kampa, naproti v komunitním centru Salla Terrena, kde vystavujeme už pět let, a Kontem Bariéry, tedy partnery soutěže, a hledali bezbariérovou výstavní plochu. Se starostkou Prahy 2 Janou Černochovou jsme dojednali, že díla budou vystavena v prostorách Městské části Prahy 2, které navštěvuje široká veřejnost. Letos děláme sondu, zda je o soutěž zájem, a když to klapne, příští rok bychom ji vyhlásili v celostátním meřítku,“ uvedla ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Lenka Kohoutová.

Kazdy muze byt umelcem - foto FCB Jiří Pospíšil 1

Foto: FCB Jiřího Pospíšila

Projekt, který dává smysl

„Je to přesně ten typ projektu, který mi dává smysl, takže mám opravdu velkou radost z toho, že jsem byl osloven, abych se společně s Museum Kampa do něj zapojil. Jsem si moc dobře vědom, že lidé s mentálním postižením dokáží vytvořit skvělé a velké věci a mně je ctí jim být v tomto směru alespoň malinko nápomocný,“ uvedl na sociální síti Facebook Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, které muzeum provozuje.

Kazdy muze byt umelcem - foto FCB Jiří Pospíšil 2

Foto: FCB Jiřího Pospíšila


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival svobody 2017: boj proti dezinformacím a ochrana demokratických hodnot

svoboda perexI letos si na výročí 17. listopadu připravila platforma Festivalu svobody řadu kulturních akcí a přednášek, ve kterých se zaměřuje na boj proti dezinformacím, hoaxům v médiích a osvětu veřejnosti ohledně současné politické scény a m...


Literatura

Když polský novinář vyvrací kult České republiky

Zemsky raj 200V nakladatelství CPress přeložili knihu Zemský ráj jen na pohled od polského novináře a spisovatele Michala Zabłockiho. Ta v Polsku vyvolala spoustu protichůdných reakcí a nyní nám nastavuje zrcadlo.

...

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

Francouzské filmy ovládnou plátna kin

FFF perexLetos již po pětadvacáté se koná FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU – bude uspořádán ve dnech 24. až 30. listopadu a kromě Prahy zavítá i do dalších měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové či Ostravy. Návštěvníci si mohou vybírat z více než půls...