Renáta Fučíková, Vojta Kotek a Dana Kochová: noví rytíři Řádu krásného slova

Renáta Fučíková, Vojta Kotek a Dana Kochová: noví rytíři Řádu krásného slova

Tisk

svet perexNa začátku měsíce června se už podeváté odehrála v Praze veliká sláva knihovnického světa. Byl završen už devátý ročník projektu Kde končí svět, což je aktivita Klubu dětských knihoven Svazu knihovníků a knihovnických pracovníků na podporu dětského čtenářství a jeho propagace na veřejnosti.

 

 

Tento přínosný projekt zaštiťuje a rozvíjí aktivity veřejných knihoven v několika oblastech a pro každý rok je zvoleno hlavní téma, ke kterému směřují jednotlivé akce. Letošní rok se odvíjel pod mottem: Nejmoudřejší je číslo. V červnu byli nejlepší „literáti“ z krajů slavnostně pasováni rytíři Řádu krásného slova a vstoupili do Malé rady. Ta má velkou důležitost, protože volí rytíře z řad dospěláků – rok co rok jde o tři adepty z řad autorů, interpretů a knihovníků.

svet

Do stavu rytířského bylo v červnu v pražském Klementinu uvedeno 14 dětí ze všech krajů naší vlasti. V Zrcadlové kapli všechny přivítal generální ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm a po něm předseda SKIP Roman Giebisch, který ve svém krátkém přivítání vyzradil, co si po ránu vygooglil k tématu knih a čtení: „Knížky jsou levné, kdo čte, je vzdělaný, kdo je vzdělaný, získá lepší pracovní příležitost, kdo má lepší práci, má víc peněz. Čtení je zábava. Čili čtení je zábava, díky které můžete získat víc peněz – děti, čtěte!“ Po vřelém uvítání moderátorka Zlata Houšková odstartovala dva slavnostní akty setkání – křest Knížky pro prvňáčka a slavnostnímu pasování rytířů Řádu krásného slova.

svet2

Pasování odstartovaly varhany. Do kaple vstoupil král Jan s královnou Eliškou, v doprovodu rytířky Evy, ta nesla meč, a rytíře Tadeáše, kterému rytířka slavnostně meč předala. „Čekatelé“ postupně, tak jak je přivolávala Zlata Houšková, poklekli před Tadeášem, jenž slavnostním tónem přednesl rytířský slib:

„Ve jménu pohádek, románů a básní, jménem všech literárních hrdinů a světů, jménem autorů, knihovníků a interpretů pasuji tě rytířem Řádu krásného slova a jmenuji tě členem Malé rady.
Měj v úctě slovo, ochraňuj knížky a bij se za vše dobré, co je v nich psáno.
Slibuješ?“
Někteří rozechvěle, jiní zvučně odpověděli: „Slibuji.“

svet3

Po „malých“ (omlouvám se náctiletým), došlo na „velké“. Jako první poklekla před rytíře Tadeáše výtvarnice a spisovatelka Renáta Fučíková, kterou při děkovném projevu přemohly silné emoce. Zlata Houšková ji uklidňovala slovy, že k takovým okamžikům slzy patří! Vždyť před rokem na stejném místě dojetím plakala Bára Hrzánová.

svet4

Po Renatě Fučíkové se rytířem Řádu stal Vojta Kotek, jehož „slibuji“ zaznělo kaplí v plné síle. V krátké řeči uvedl, že sbírá pocty rád a letos se mu poštěstilo stát se Princem dabingu a teď ještě rytířem…

svet5

Jako třetí slíbila věrnost krásnému slovu knihovnice Dana Kochová z Havířova.

svet6

Slavnostní chvíle byly završeny, zbývalo rozloučení se všemi a odstartování „poslavnostních“ aktivit: závěrečného focení a autogramiády. Z takovéto akce se domů bez podpisu a fotky přece nemůže…

svet8

svet9

Foto. Archiv SKIP (Adam Charvát)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dejte si kávu a podpořte tak dobrou věc. Barmani v Kavárně Vesmírna se na Vás těší!

Vesmirna perexDokážete si život představit bez pořádného kafe? Já tedy rozhodně ne! Pokud jste na tom stejně, a nemáte to daleko do Prahy, určitě zajděte do Kavárny Vesmírna. Sídlí přímo v centru, v ulici Ve Smečkách. Kromě toho, že si ta...


Literatura

Teorie velkého třesku od A do Z

altPro všechny fanoušky seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) připravila autorka Amy Rickman poutavou knihu plnou uvěřitelných i neuvěřitelných informací o tomto pořadu. Nakladatelství XYZ nám pod n...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...