10. ročník Svatojánské slavnosti NAVALIS 2018

10. ročník Svatojánské slavnosti NAVALIS 2018

Tisk
Navalis 200Stejně jako v letech předešlých, tak i ve dnech 14. a 15. května 2018 proběhl další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Tentokrát se slavilo první jubilejní desáté výročí, které se v novodobé historii uskutečnilo v Praze.
 
 
 
Slavnosti připravuje Svatojánský spolek s projektem jedinečných vodních slavností, které jsou zároveň velice těsnou spojnicí mezi českými a evropskými historickými kořeny. Nedílnou součástí oslav vždy byly a jsou alegoricky zdobené lodě. Italské Benátky jsou městem, které je vzorem nádherných výpravných vodních oslav. Proto každý rok přijíždějí do Prahy benátské gondoliéry, které se stávají neodmyslitelnou složkou těchto velkolepých slavností. Toto propojení není ovšem náhodné nebo samoúčelné.
 
Navalis
 
Svatý Jan Nepomucký je jedním z patronů města Benátek a především služebníků vodních – gondoliérů. Během oslav 2018 budou benátští gondoliéři se svými nádhernými loděmi hlavními protagonisty. Do Prahy s sebou přivezli nejenom klasické gondoly, ale i tzv. Bissone, lodě, které se účastní těch nejzdobnějších tradičních benátských slavností včetně benátského karnevalu. Bissone historicky nikdy neopustily Arsenale – benátskou loděnici a účastníci NAVALIS se tak budou těšit z jejich přítomnosti právě v Praze u Karlova mostu jako jediní na celém světě.
 
Vyložení lodí v Praze na Kampě, které proběhlo 13. května, řídil osobně Zdeněk Bergman – převozník pražský za účasti benátských veslařů a gondoliérů. Mezi pozvanými hosty byli také Giovanni Sciola – ředitel Italského kulturního institutu, Jan Wolf - radní pro kulturu hl. m. Prahy, Ing. Oldřich Lomecký - starosta Městské části Prahy 1 a Kryštof Marek - skladatel hudby k letošním Svatojánským slavnostem NAVALIS a držitel Českého lva za hudbu k filmu Masaryk a Vojtěch Pokorný – předseda Svatojanského spolku.
 
Vodní koncert na hladině Vltavy

Benátky v Praze Svatojánské slavnosti NAVALIS 2018 jsou samozřejmě výjimečné množstvím lodí, které připlují oslavit svého patrona do hlavního města České republiky. NAVALIS 2018 nadále pokračují v obnovené tradici i svým jedinečným hudebním programem. V období baroka byly tzv. vodní hudby komponovány vždy pro jednotlivé ročníky, dle tohoto kánonu v roce 2018 zazní již potřetí autorská hudba z pera skladatele Kryštofa Marka. Skladatel, dirigent a čerstvý držitel Českého lva představí ve světové premiéře sedmivětou symfonickou skladbu Benátky sv. Jana Nepomuckého.
 
Navalis 2
 
Cíle projektu

Svatojánské slavnosti NAVALIS jsou nápodobou původního barokního vodního představení, které se v Praze na Vltavě konalo od počátku 18. století. Novodobými slavnostmi, kterými od roku 2009 navazují na tradici jedné z mála pražských oslav, obnovují jejich slávu a především uctívají kult života a mučednické smrti právě Jana Nepomuckého. Přiblížením duchovního poselství sv. Jana Nepomuckého široké veřejnosti jsou Svatojánské slavnosti NAVALIS jedinečnou příležitostí připomenout nejen obyvatelům Prahy, ale i návštěvníkům města z cizích zemí, slávu reprezentativního sídla České republiky. Svatojánské slavnosti NAVALIS od jejich obnovení vstupují rok od roku do povědomí Pražanů. Jakožto neodmyslitelná událost roku pomalu dosahují takového věhlasu, jako například benátský karneval, a stávají se turistickým cílem poutníků a turistů z celého světa. 
 
Navalis 1
 
Program slavností:

14. Května

14:00 – 18:00 Benátské odpoledne na Hergetově cihelně
18:00 Mše svatá ke cti sv. Jana Nepomuckého a sv. Anežky České - zazní oratoria pro sbor a varhany (Kostel sv. Františka z Assisi)

15. Května

15:00 Slavnostní zdobení koní (Hradčanské náměstí)
17:15 Žehnání jezdcům, koním a poutníkům (Hradčanské náměstí)
18:00 Slavnostní mše svatá v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava
19:15 Svatojánské procesí na Karlův most

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sacher a Urbanová zachraňovali Dámu roku 2020

Dama roku perexVe Vršovickém divadle MANA v Praze se mělo 12. března uskutečnit finále soutěže Dáma roku 2020, do poroty hodlali zasednout hudebník Felix Slováček, zpěvák Jakub Smolík, muzikálová hvězda Natálka Grossová, zpěvačka Michaela Linková a da...


Literatura

Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

coco 200Kdo by neznal slavnou módní návrhářku a ikonu francouzského šarmu Coco Chanel? Pokud by se ale chtěl někdo o jejím životě dozvědět víc, měl by sáhnout po knize od vydavatelství Noxi, CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně od autorky nejen memoárů, Marie-D...

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...