Na žižkovskou Kliniku je svolána solidární snídaně, SŽDC hodlá objekt vyklidit!

Na žižkovskou Kliniku je svolána solidární snídaně, SŽDC hodlá objekt vyklidit!

Tisk

Klinika perexKolektiv žižkovské Kliniky svolává na ráno 10. ledna do domu protestní setkání a společnou snídani. Objekt, kde sídlí Autonomní sociální centrum Klinika, má být v ten den vyklizen. Učiní tak exekutor a rozhodla o tom Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která objekt vlastní.

 

"Když s námi SŽDC na podzim začalo otevřeně jednat, přivítali jsme tuto možnost a přišli jsme společně na konkrétní způsob, jak sociální centrum zachovat a vyřešit budoucnost domu k oboustranné spokojenosti. Přesto se úřad rozhodl nás pomocí exekutora násilím vyklidit," informovala členka kolektivu Kliniky Markéta Juřicová.

Klinika

Na Klinice odmítají demonstraci síly

"Vyklizení Kliniky nedává smysl, protože se během jednání ukázalo, že SŽDC dům nepotřebuje a dokonce hrozí jeho demolicí. Nezahazujeme možnost dalšího jednání, ale nechceme se smířit s tím, že se úřad snaží vyřešit situaci násilím a demonstrací síly," dodala.

Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová uvedla, že SŽDC chce objekt zrekonstruovat a využít pro své zaměstnance. "Rozhodnutí soudu nenutí SŽDC provést exekuci. Toto rozhodnutí je rozhodnutím politickým, údajně dokonce pod nátlakem policie," reagovala za Kliniku Juřicová. Na Klinice se konají nejrůznější akce, včetně kulturních, předtím, než aktivisté dali objekt dohromady, chátral.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ateliér Zdeny Braunerové

atelier braunerova 200Vlastní atelier si nechala postavit v roce 1904 v anglickém stylu. Stojí v sousedství mlýna, který její otec zakoupil v roce 1861 a nechal předělat na letní bydlení. Zdena se narodila v roce 1858 do rodi...


Literatura

Podvratný politický román

noc o polednach perexV edici Slavné utopie nakladatelství LEDA vychází politický román Arthura Koestlera Noc o polednách. Stručná kniha, stručná informace o ní a několik důvodů, proč by neměla zapadnout.

...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Na celovečerní film Vyšehrad si ještě počkáme, letos se připomíná seriál s několika bonusy

VyšehradKoronavirus překazil mnoho kulturních plánů. Bohužel se díky němu přesunula i premiéra celovečerního filmu Vyšehrad, a to až na jaro 2022. Tvůrci se proto rozhodli vyslat do kin alespoň jeho prequel v podobě kompletního seriálu i s novými scénami, v...