Abstrakce, venkovské stavení i kočky… Obrazy a fotografie v Café Alternatif

Abstrakce, venkovské stavení i kočky… Obrazy a fotografie v Café Alternatif

Tisk

cafe alternativ200Tajemství pocitů! Obrazy Hanky Chromé a fotografie Lenky Hřídelové si můžete až do 9. března prohlédnout v galerii Café Alternatif (Mezibranská 21, Praha 1)




Výstavu v rámci slavnostní vernisáže uvedla herečka Hana Tunová. Dle jejích slov výstava obrazů navazuje na tu, kterou Hanka Chromá uskutečnila v Café Alternatif v roce 2014. Tentokrát přizvala neteř Lenku. Fotografie s obrazy se vhodně doplňují. Navíc výtvarnice i fotografka mají v galerii „svou“ místnost. Název výstavy Tajemství pocitů je více než trefný.

Obrazy Hanky Chromé, žijící a tvořící v Praze, jsou různorodé. Od abstraktních po krajinky, nechybí ani portrét nebo krásné venkovské stavení, kam to člověka hned láká. Jedná se o obrazy ve vlastnictví výtvarnice i o zapůjčené, které již prodala nebo darovala. „Tvorba Hanky se hodně rozrostla,“ říkali v rámi vernisáže ti, kteří její obrazy znají léta. Zajímavý je kupříkladu obraz se siluetami postav.

Kdo má rád kočky, ten se fotografiemi Lenky Hřídelové, žijící a tvořící v Příbrami, vyloženě pokochá. Mňoukají už na dálku. Nejedná se ale pouze o jedinou kočku, návštěvník může jejich krásu porovnávat. Nafoceny jsou perfektně. Zajímavou kompilací je absraktní dílo s ňadrem a měsícem. Atmosféru obrazům i fotkám dodala vernisáž, kde zněla kytara a zpěv šlágrů typu „…to bejvávaly na koleji časy…

cafe alternativ


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

tri lamri200Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.


Literatura

Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

nejtem200Vítejte v Nejtemnější části lesa. Právě tak se jmenuje zatím poslední u nás vyšlý román od Holly Blackové. Autorka velice populární Kroniky rodu Spiderwicků přichází se zajímavým fantasy pro mladé.

...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...