Rozezvučená jeruzalémská synagoga

Rozezvučená jeruzalémská synagoga

Tisk

PeterV. 210Letos už po páté zazněly vzácné varhany v jeruzalémské synagoze v Praze. Její varhaník Mgr.Václav Peter vítal návštěvníky této synagogy – jedné z nejkrásnějších synagog v Evropě vůbec - skladbami Johanna Sebastiana Bacha, Josefa Norberta Segera, Jana Kř. Kuchaře a dalšími. Tak totiž vždy jednou měsíčně  začínala večerní prohlídka pro zájemce, turisty a zahraniční hosty.

 

Stejně tomu bylo i u samotných varhanních recitálu, které po všech pět let V.Peter organizuje a minimálně jednou za sezónu také vždy sám účinkuje. Od dubna do října, pravidelně jednou měsíčně, se pod prsty známých varhaníků rozezní píšťaly těchto skvostných varhan, které patří mezi památkově chráněné nástroje. A není jistě náhoda, že díky těmto umělcům a vynikajícím průvodcům prohlídek synagogy letos tady uvítali 30.000 návštěvníka…

„Největší radost mám také z toho, že každý rok na mou výzvu napíše jeden z našich známých soudobých skladatelů jednu novou varhanní skladbu – speciálně napsanou pro tuto synagogu“ – říká varhaník V.Peter, jeden z posledních žáků známého profesora varhanní hry dr. Jiřího Reinbergera.

Od listopadu do dubna 2018 sice varhany zmlknou – synagoga je přes zimní období totiž pro turisty a návštěvníky uzavřena. Výjimku tvoří svátky světel – Chanuka, kdy se tak jako každý rok varhany znovu rozezvučí.

„A pak už se jen budeme těšit na další varhanní sezónu a pilně ji připravovat“, závěrem dodává varhaník Mgr. Václav Peter.

 PeterV. 210


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nanovo: „Snažíme se prodávané předměty vytrhávat z kontextu doby a zasazovat je do moderních interiérů.“

nano200Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Mrázkem a Adamem Karáskem, kteří stojí za eshopem a dnes i kamennou prodejnou s názvem Nanovo. Ta se zaměřuje především na designový nábytek druhé poloviny 20. století a my se zeptali, jak k tomu vlastně došli a na spoustu ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Červnová oslavenkyně Helena Vondráčková je v jednom kole

helena200V sobotu 24. června slaví narozeniny česká zpěvačka Helena Vondráčková, která svou kariéru začínala v polovině 60. let a dodnes patří k populárním interpretkám domácího popu. Uznání se jí dostalo i v zahraničí, kde slavila úspěchy jak na festivalech, t...


Literatura

Šílenou babičku přečtete jedním dechem

Šílená babičkaPokud máte rádi humoristicky laděné romány pro ženy, pak Šílená babička spisovatelky Martiny Boučkové, bude pro vás tou pravou oddechovkou. Na první pohled zaujme už legrační obálka, která slibuje, že se ženy při čtení nudit rozhodně nebudou a napad...

Divadlo

Skleněný pokoj: Světová premiéra původně knižního bestselleru v Brně

Skleneny pokoj 200Román britského spisovatele Simona Mawera se odehrává v Brně, mezi roky 1925 a 1968. Podkladem příběhu je osud lidí kolem slavné vily Tugendhat, světově uznávaného architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Film

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, ...