8. ročník celorepublikové soutěže „Princezna a princ české pohádky“

8. ročník celorepublikové soutěže „Princezna a princ české pohádky“

Tisk

princeznaprinc logo8. ročník mluveného slova, fantazie a improvizace „Princezna a princ české pohádky“ byl zahájen!  Rodiče, kteří si rádi se svými dětmi hrají, se opravdu pobaví, poučí, poznají své děti zcela jinak v kruhu vrstevníků, navážou různá přátelství a jejich děti získají znalosti a dovednosti potřebné pro další život. Velmi vhodné i pro děti nesmělé. Soutěž se uskuteční pod vedením odborné poroty: Gally Macků, Nadi Konvalinkové, Miroslava Dvořáka, Inky Delévové. Přihlašovat se můžete již nyní na webových stránkách www.princeznaaprinc.cz.

 

Princezna a princ české pohádky je zábavná a vzdělávací soutěž mluveného slova, fantazie a improvizace v komunikaci pro děti ve věku 6-12 let a jejich rodiče.

Cílem je kultivovat mluvený projev, obrátit pozornost rodičů i dětí k české pohádkové tvorbě, k české literatuře i filmové tvorbě s akcentem na národní tradice.  bsahem soutěže je vybrat si oblíbenou pohádkovou postavu z českého filmu nebo literatury, se kterou dítě bude postupovat celou roční soutěží /celkem 5 setkání/. Úkolem bude tříbit vztah k pohádkové postavě tak, aby soutěžící dokázal za postavu mluvit i myslet, pohotově a vtipně reagovat na dotazy odborné poroty a probudit svoji fantazii a tvořivost v plné síle.  

K získání dovedností a odblokování případné trémy u nesmělých dětí napomáhá odborná porota. Též podkladové výukové materiály pro rodiče sehrávají svoji významnou úlohu.  

Přínos soutěže je v naplnění volného času dětí, v příležitosti uplatnit a rozšířit schopnosti a dovednosti, v možnosti vyjadřovat se svobodně a volně ve vlastní tvůrčí činnosti, nalézt kořeny svého talentu a budoucího zájmu, propojit mezigenerační vztahy přes pohádkový tvar a upevnit soudržnost rodiny přes zajímavou komunikaci, kterou soutěž rodičům i prarodičům soutěžících dětí nabízí. Podstatným prvkem soutěže je nenásilné uvědomění si kvality české literatury a krásy českých tradic.  

Odměnou soutěžícím jsou získané komunikační dovednosti a skvělé zážitky i rodičů, kteří mají zároveň ojedinělou možnost nahlížet na své dítě v komunitě vrstevníků a sledovat jeho výkony i vývoj od počátku do konce soutěže.  

Děti v průběhu soutěže získávají diplomy a drobné dárky, ve Finále pak ocenění v podobě titulů: Princezna /Princ/ české pohádky, Princezna /Princ/ Českého rozhlasu 2, kdy posluchači v pořadu Domino hlasují pro nejzdařilejší vyprávění z Plesu pohádkových postav.

Za kultivované chování a vystupování je pak udělen titul Princezna s nejhezčím úsměvem a Princ sympaťák.  

Odměnou rodičům i prarodičům jsou desítky společně prožitých hodin v přátelské a veselé atmosféře, kde se jak malí, tak velcí učí netradičním způsobem.    

Princezna a princ české pohádky je soutěž pro děti ve věku od 6 do 12 let.  
Ročníkem 2008 bylo zahájeno úsilí o rozvoj a zachování české literatury a mluveného slova s mottem: NECHME DĚTI VYPRÁVĚT ALESPOŇ 10 MINUT DENNĚ A POSLOUCHEJME JE !
I fantazie a schopnost improvizace bude rozhodovat o vítězi ; přihlášené dítě pohovoří před porotou o tom, co ho na vybrané pohádkové postavě zaujalo a proč si ji zvolilo. Vybranými postavami mohou být nejen princezny, ale i čerti, ježibaby, černokněžníci, vodníci, draci, kuchtíci nebo i pohádková zvířátka.  
Na odborné porotě pak bude, aby ocenila fantazii, schopnost improvizace, vyjadřovací schopnosti a čistotu jazyka dítěte při soutěži.  
Cenou bude především získání některého z těchto titulů: Princezna, Princ české pohádky, Princezna a princ Český rozhlas 2 Praha Princezna, Princ s nejhezčím hlasem, Princezna s nejhezčím úsměvem a Princ sympaťák, dále diplomy a pamětní listy o účasti a zajímavé ceny.  
Elektronické médium www.princeznaaprincceskepohadky.cz (v provozu od 1.2.2009) vám nabídne přihlášku do soutěže. Zúčastnit se může maximálně 300 soutěžících v každé ze tří věkových kategorií. Uzávěrka bude 10.4.2014.
Základní výběrová kola se uskuteční:  13. dubna 2014 pro kategorii A 6-8 let 27. dubna 2014 pro kategorii B 8-10 let 27. dubna 2014 pro kategorii C 10-12 let  Začátek soutěže je vždy od 10 hodin pro všechny kategorie v secesním sále zrekonstruovaných prostor Hlavního nádraží Praha, Wilsonova 8, Praha 2.  
Následná soutěžní První kola se budou konat v termínech:  8.června 2014 pro kategorii A 6-8 let 15.června 2014 pro kategorii B 8-10 let a kategorii C 10-12 let Semifinále se bude konat v termínech:  19. října 2014 pro kategorie A,B a C
A mediálními partnery jsou Český rozhlas DVOJKA a Rádio JUNIOR, nová vysílací stanice pro děti  
Patronkou 8. ročníku celorepublikové soutěže „Princezna a princ české pohádky“ bude v roce 2014  Bc. Petra Řehořková výkonná ředitelka PETRA CLINIC health, s.r.o.

princezna

Zájemci se mohou na stránkách www.princeznaaprinc.cz  přihlašovat od 13. 2. do 10. 4. 2014 včetně, po tomto datu bude příjem přihlášek ukončen. Vzhledem k tomu, že je letošní počet zájemců omezen na 300 pro každou jednotlivou kategorii, pořadatelé si vyhrazují právo vyhlásit stop stav pro příjem přihlášek ještě před datem 10. 4. 2014. V takovém případě bude stop stav oznámen rovněž na stránkách www.princeznaaprincceskepohadky.cz. Z uvedeného důvodu je třeba, aby se účastníci přihlásili se co nejdříve.

www.princeznaaprinc.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád bych oprášil písně R. A. Dvorského a jiných, říká šansoniér a herec Jiří Bartoň

jiri barton200Už před dvěma lety měl premiéru hudební pořad Staré filmové melodie, které představil zpívající herec Jiří Bartoň. Za tu dobu představil komorní recitál na řadě míst v Česku. Několikrát v Kroměříži, ale také vystoupil ve svém rodném Kyjově,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Beseda s Jitkou Hanušovou, překladatelkou románu Porodní bába

porodni baba 200Ve čtvrtek 29. října pořádalo nakladatelství  Argo a agentura Ulita besedu s Jitkou Hanušovou, která pro české čtenáře přeložila finský román Katji Kettu Porodní bába. Ten nejen v Česku slaví velký úspěch, a tak měli návštěvníci ...


Literatura

Já, blogerka - Ideální offline blog k vodě

ja blogerka 200Jana Kuželová je blogerka realizující se na adrese jsemzena.eu a díky nakladatelství Grada si splnila sen tak, že svůj online svět převedla do knihy.
 

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...