Herečka Eva Hrušková získala Řád Elišky Přemyslovny

Herečka Eva Hrušková získala Řád Elišky Přemyslovny

Tisk

cenyŘád Elišky Přemyslovny převzalo z rukou prezidenta Nadačního fondu Elišky Přemyslovny Augustina Karla Andrle Sylora patnáct oceněných žen z nejrůznějších oblastí společenského života. Mezi nimi i herečka Eva Hrušková. 

Snad s Eliškou dokážeme, že divadlo pro děti není jenom Popelka. Úžasné ženy (nejen) z naší republiky – například ta půvabná dáma v červených šatech je Vévodkyně Herta Margarete & Sandor Habsburg-Lotringen,” uvedla Eva Hrušková na svém Facebooku, kde zveřejnila i fotografie ze slavnostního ceremoniálu. 

 predani ceny

“Eva Hrušková se v roce 1969 zapsala do srdcí dětí i dospělých v roli nezapomenutelné laskavé Popelky. Její talent tak vynikl po boku například Jiřího Štědroně nebo Jana Třísky. Své životní poslání ale našla v divadle pro děti. Společně s malými vnímavými diváky se cítí ve svém živlu, hraje si s nimi, povídá a zpívá. Děti její loutková představení milují, protože je nestaví do role pasivních diváků, ale dokáže je zatáhnout do děje, bere si je na jeviště a společně s nimi rozdává dobro, moudrost a lásku. Její představení jsou tak pro děti výjimečným zážitkem. Paní Eva Hrušková je herečka, zpěvačka i scénáristka a svým laskavým přístupem k životu i dětem patří k těm, kteří dělají náš život krásnějším,” je uvedeno na webu eliskapremyslovna.cz. 

Řád dále získaly například Arcivévodkyně Herta Margarete Habsburg-Lothringen, která je prezidentkou Plamen míru, asociace na podporu míru, dále Tatjana Horáková, která od jeho založení vede Mezinárodní dětský kříž, Zdeňka Pečeňová, která pracuje v Domově pro seniory Stachy-Kůsov a další ženy. Řád Elišky Přemyslovny je již třetím rokem udělován významným českým ženám, které se prosadily ve všech oblastech veřejného života.

 ceny 

Foto: Facebook Evy Hruškové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Noc s hvězdami“, XV. ročník benefičního koncertu „DUETY“, se odehraje na hradě Houska

hvezdy perexV sobotu 3.srpna 2013 od 18:00 hodin se na hradu Houska uskuteční již patnáctý benefiční koncert „Noc s hvězdami“.

...

Literatura

Majonéza k snídani všechny smutky zahání

Majonéza k snídani

Nakladatelství Albatros vydalo nový román Markéty Lukáškové. Se svou prvotinou Losos v kaluži autorka objela republiku v rámci divadelního projektu Listování a napsala podle ní s...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Česká škola střihové skladby

Ceska skola strihu perexMálokdy se filmový recenzent (neřkuli běžný divák) zajímá o toho člověka, který - ve spolupráci s režisérem - celý film poskládal do výsledného tvaru. Přitom právě na něm záleží, zda sledované dílo nebude škobrtat, z...