Gypsy Jazz Festival

Gypsy Jazz Festival

Tisk

200sV bratislavskom klube Loft sa 28. novembra konal už po tretí raz Gypsy Jazz Festival. Na jeho prípravách sa podieľal nielen samotný organizátor Milo Suchomel, ale finančne mu pomohlo ministerstvo kultúry, americká a nemecká ambasáda a hudobné centrum.

 

 

 

V úvode večera sa predstavil saxofonista, skladateľ, jazzman a dirigent Milo Suchomel  spolu s Margitzom v doprovode s 28 členným orchestrom. Na pódiu okrem starších nezabudnuteľných a úspešných skladieb predstavili aj nový repertoár. V ich podaní vyznel harmonicky a príjemne naladil celé publikum.

s

Po nich už pódium patrilo nemeckej speváčke Melanie Bong ktorá si svojím hlasom hneď získala pozornosť. Nezabudla zaspievať pieseň Cigáni idú do neba, za ktorú bola odmenená potleskom. Svojím speváckym umením očarila divákov aj Afroamerická jazzová speváčka žijúca v Rakúsku Gail Anderson.

 s1

Svoje majstrovstvo predviedol aj americký saxofonista Rick Margitza, s cigánskymi koreňmi v Maďarsku. Na svoje si prišli aj mladšie ročníky a vyznávači hudobných fúzií. Pre nich to bol hip - hoper a  jazzman v jednej osobe Soweto Kinch z Anglicka. Viac talentovaný organizátor sa nezabudol poďakovať všetkým hosťom. Uctil si ich nielen spomienkou z ich stretnutia, ale s radosťou každému odovzdal ako darček obraz od slovenského maliara, ktorý vystihoval ich jedinečnosť.

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Projekt 2021: Next Vision for Dreams

next vision 200Firma Next Vision ví, že dobrý byznys netvoří jen profit. Protože se jim daří, chtějí pomoci nakopnout byznys jednomu projektu, který prodává to, co stojí za to koupit. A od veřejnosti potřebujeme pomoci jej najít.

...

Literatura

Sakra čakra: Nebe nebo

nebe nebo 200V nakladatelství Pointa vyšla velmi zajímavá kniha Petra Neckáře s názvem Nebe nebo.

 

...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života