Bezlepkové recepty snadno a rychle

Bezlepkové recepty snadno a rychle

Tisk

bezlepkove  200Jídlo, jídlo, jídlo, co si budeme povídat, k životu ho potřebujeme, i když se někteří tváří, že ne. V posledních letech díky různé osvětě dochází k tomu, že lidé více přemýšlejí nad tím, co jedí a už se nespoléhají na hotové výrobky z obchodů. A to platí především pro ty, kteří musejí dodržovat nějakou speciální dietu - třeba bezlepkovou.

 

Mnoho lidí, kterým je diagnostikována celiakie, neví, co si se svým stravováním najednou počít - musí ho změnit obvykle od základu. Jako třeba Karla Pelikánová, která vydala útlou knihu o bezlepkovém vaření.

Nenajdete zde pouze recepty, ale také představení, pro mnohé zatím netradičních, přirozeně bezlepkových potravin, jejich účinky, ale také tipy, v jakém obchodě si je pořídit.

Recepty nejsou uspořádány obvykle podle typu jídla, ale podle druhu hlavní suroviny - obiloviny, zelenina a brambory, luštěniny a vejce, ovoce, freshe a koktejly. Co jednotlivé recepty spojuje, jak už napovídá sám název je - že jsou rychlé a jednoduché a pro začátečníky jsou ideálním odrazovým můstkem. Mnoho z receptů je vegetariánských, jak sama autorka prohlašuje, maso moc nevaří. Naproti tomu miluje sladké a to je na seznamu jídel patrné a rozumím to sama moc dobře – takže když mlsat, aspoň zdravě!

Pro mě jsou největším lákadlem kaštanové brownies - jen co vyšetřím čas, budu muset tuhle na první pohled absolutní dobrotu vyzkoušet. Pokud ještě neznáte moc quinou nebo třeba batáty - určitě zde najdete pár nápadů, jak s ní naložit. Máte-li chuť na nějakou lehkou exotickou svačinku, vyzkoušejte ananas v chilli peřince.

V poslední části je recept „Říznutá jahoda" a já doufám, že kompotované jahody nebyly použité z plechovky, a když už, tak že si autorka dává pozor, aby jahody nebyly chemicky dobarvované, aby si neškodila.

Má výtka směřuje k úvodním stránkám knihy - kde je hned několik chyb - pořady o vaření určitě autorka zhlédla (ne shlédla), Facebook je název sociální sítě a měl by se tedy psát velkým písmenem a pak na str. 15 „vařička“ měla být asi vařečkou.

Jsem ráda, že se na trhu objevila kniha bezlepkových jídel s dostupnými ingrediencemi v Česku. Určitě dobře poslouží svými radami pro úplné začátečníky, ale i pro ty, kteří chtějí porozumět bezlepkové dietě, třeba kvůli svým přátelům a blízkým, a těm, kteří si chtějí dopřát zdravé a lehké jídlo. Věřím, že si najdou své fanoušky, protože v jednoduchosti je krása, ne?

bezlepkove

Další recepty můžete najít na facebookové stránce: https://www.facebook.com/karlacookingglutenfree/?fref=ts

Hravě, zdravě, bezlepkově - Jednoduché bezlepkové recepty, po kterých se budete moci utlouct
Autor: Karla Pelikánová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 112
Hodnocení: 75 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/hrave-zdrave-bezlepkove_9226/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Chillibraní oslaví pět let

Chillibrani 200Pátý ročník festivalu milovníků pálivého Chillibraní se bude konat tradičně první zářijovou sobotu 3. září 2016 opět na brněnském koupališti Riviéra. Letošní celodenní program nabídne kromě Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2016 - také kuch...


Literatura

Makléř = příběh nejen o chamtivosti a strachu

makler 200V nakladatelství Bizbooks ve společnosti Albatros Media vyšla na první pohled nenápadná, ale o to zajímavější kniha s názvem Makléř.

...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Woody Allen a jeho filmy

Woody perexKdybychom chtěli zjistit, o kterém americkém filmaři vyšlo u nás nejvíce knížek, asi bychom byli překvapeni: nebyli to Charlie Chaplin ani Steven Spielberg či Quentin Tarantino, nýbrž komik Woody Allen. Kdo jiný se může pochlubit zhruba desítkou ...