Zpívající herec Jiří Bartoň aneb Když se z herce stane šansoniér

Zpívající herec Jiří Bartoň aneb Když se z herce stane šansoniér

Tisk

barton perexHerec, který si zahrál v televizi vesměs samé záporné typy. Ale také herec, který třeba zrovna v šumperském angažmá odehrál během pěti let devět set představení. Řeč je o charismatickém Jiřím Bartoňovi, jenž se už před časem projevil jako zdatný zpěvák a šansoniér. A právě nádhernými šansony a křehkou recitací Krylovy poezie okouzlil nedávno kroměřížské publikum. Šlo o komorní pořad Šansony a verše, který proběhl 17. listopadu v rámci tradiční akce Světlo pro Kryla.

Poetický podvečer, kde ho na klavír doprovodil Michal Pospíšil, měl u kroměřížského publika jednoznačný úspěch. Na programu ale nebyly jen šansony či recitace, ale současně i zvídavé otázky moderátorky Romany Blažkové. Ta Jiřího Bartoně představila obecenstvu z poněkud jiné stránky - a tak došlo i na jeho dětství, Milušku Voborníkovou nebo Adinu Mandlovou, což byly Bartoňovy tehdejší ikony. Vedle toho se debata stočila i na numerologické rozbory, které sestavuje, a spoustu dalších věcí, které patří k jeho životu - k divadlu a rolím, které hraje a po kterých touží.

Rodák z Kyjova vystudoval střední knihovnickou školu, leč po maturitě nenastoupil do knihovny, nýbrž na místo jevištního technika v Městském divadle Brno. Právě tady se dočkal své první role, a to hned v shakespearovském Othellovi. V té době už soukromě studoval herectví nejprve u Ladislavy Dujsíkové, potom u herečky Miroslavy Kolářové.

V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FFMU v Brně, kde už současně působil v alternativním divadle Čára. Potkaly ho tu hlavní nebo velké role v inscenacích jako Mastičkář, Vzpomínky na život a dílo skladatele Foltýna, Balada Fortunina, Ludus Danielis, Heroika aneb Play Zavřel. Vedle toho hostoval v Divadle Polárka (O Smolíčkovi) nebo v Městském divadle (Máj). Rád vzpomíná i na postavu Mefista, kterou si zahrál v představení Faust?, přičemž bohaté herecké i moderátorské zkušenosti získal v několika rádiích.

 barton 1 

V období let 2008 - 2013 působil ve stálém angažmá v Divadle Šumperk, kde vytvořil řadu zajímavých a krásných postav. Byly mezi nimi Gooper v Kočce na rozpálené střeše, Derbak v Baladě pro banditu, Calandor v Calandriádě, Jevgenij  Dorn v Rackovi, Osip v Revizorovi, Ross v Macbethovi, Antonín Důra v Rozmarném létě nebo Polednice v Kytici. V Šumperku si zopakoval i titulní roli v Mastičkáři.

Poslední čtyři roky je na volné noze a žije v Praze. Hraje Hymana Kaplana v inscenaci Pan Kaplan má stále třídu rád, kterou uvádí brněnské Divadlo Parnas, ale coby zdatný zpěvák spolupracuje i s hudebním tělesem Ensemble Opera Diversa, kde ho můžeme vidět v roli Nissena Piczenika v Leviatanovi nebo v titulní roli inscenace Everyman. Hraje i v představení Dům, ve kterém nechci bydlet, které uvádí pražské Vršovické divadlo MANA.

Na televizní obrazovce si zahrál v seriálech jako byly Expozitura/Atentát, Vraždy v kruhu, Případy prvního oddělení nebo Specialisté. V roli nájemného vraha škrtiče se brzy se objeví ve slovenském seriálu Za sklom. Vyzkoušel si však i historický kostým, a to v televizním filmu Jan Hus, v němž ztvárnil postavu Fridricha Braniborského.

 barton 2

V programu, který zpívající herec předvedl 17. listopadu v Kroměříži, zazněly tituly jako Tisící rok v míru, Deštivý den, Nevidomá dívka, Blues noční čekárny, Mrtvý vrabec, Já a hledám štěstí a také nádherný šanson Prohlížím si tě na fotkách, který přímo pro Jiřího Bartoně napsali Zdeněk Dočekal a Tereza Verecká.

Zákonitě došlo i na Krylovou poezii, o níž se Jiří Bartoň interpretačně podělil s Romanou Blažkovou. Odměnou jim byl srdečný potlesk a spokojenost publika ve zcela zaplněném sále. V Kroměříži byl o pořad Šansony a verše takový zájem, že se musely přidávat další židle.

Bez zajímavosti není, že mezi další pracovní plány herce Jiřího Bartoně patří nadále zpívání. V plánu má nejen koncert se známými i méně známými filmovými písničkami, ale třeba také promo CD a zájezdový pořad. To by možná mohlo zajímat pořadatele, dramaturgy, vedoucí klubů či ředitele divadel...

 barton 3 

 

Foto Robert Rohál

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O životě a práci Ivany Andrlové

andrlova 200Když jsem hledala informace o ní a o tom, co dneska dělá hvězda televizních inscenací a pohádek Ivana Andrlová, nebylo to vůbec jednoduché. Bulvární zprávy nevyhledávám a ostatní se ve velké míře opakují. Jako by krásnou princeznu opravdu někdo ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zastavte válku na Donbase, žádá světové politiky patnáctiletá Julia z Doněcku! Zůstala jí už jen babička

MS dopis perexHrůzy každodenního života ve válce popsala ve svém otevřeném dopise patnáctiletá žákyně 10.B základní školy v Doněcku Julia Tkačevová. Na demonstraci, která se uskutečnila 12. listopadu před ukrajinskou ambasádou v Praze, jej přečetla Mi...


Literatura

Její život se zvlhl ve volný pád: Komu může věřit?

 

volny padZ trosek letadla vylézá zraněná mladá žena, loučí se pohledem na pilota bez obličeje, který byl ještě donedávna jejím milencem, a vydává se vstříc cestě za vlastním přežitím v džungli tohoto světa i problémů, do nichž vplula svou vlastní neopat...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně každé léto už čtrnáct let poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letn...

Film

Když musí tvrďák do školky

policajt ze skolky200Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na zá...