Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

Tisk

archiv Jan VojáčekV dětství se hodně věnoval sportu a na medicínu šel tak nějak automaticky, jelikož sám pochází z lékařské rodiny. Nějakou dobu se po promoci profesionálně věnoval fotbalu, pak to zkusil jako ortoped, aby zjistil, že to není pro něj. To pravé našel MUDr. Jan Vojáček ve funkční medicíně, kterou vnímá jako most mezi klasickou medicínou a medicínou komplexní, celostní. Působí na klinice Endala, píše knihy, věnuje se projektu klubu Umění být zdráv a své otcovství pokládá za vysokou školu sebepoznání a seberozvoje.

Pocházíte z lékařské rodiny – tatínek chirurg, dědeček patolog, strýc a teta internisté. Maminka pro změnu učitelka. V dětství vás rodiče vedli ke sportu. Jaké bylo vrůstat v prostředí plném lékařů? Jak jste prožíval svá klukovská léta?

S rodiči jsme hodně sportovali. Na lyže, na kola, volejbal, fotbal. Táta byl častěji mimo domov. Jinak si neuvědomuji, že by se mě toto lékařské prostředí nějak zásadně dotýkalo. Jak říkám, hodně jsem sportoval a sekal latinu.

V jednom rozhovoru jste řekl, že se vám na medicínu moc nechtělo a šel jste na ni zcela automaticky. Nakonec jste ji vystudoval, ale po promoci jste se několik let věnoval profi fotbalu a prvoligovém A týmu Sigmy Olomouc. Jak na dráhu profesionálního sportovce vzpomínáte?

Zpětně se mi o tom často zdá. Že jsem možná mohl dokázat více. Byly to úžasné zkušenosti, i když v danou chvíli pro mě velmi psychicky náročné. Někdy s ním, jak bych si to užíval a hrál dnes, kdy jsem se posunul ve svém sebevědomí jinam.

archiv Jan Vojáček 6

Bylo těžké opustit vrcholový sport?

Právě kvůli psychické náročnosti, kterou pro mě vrcholový spor znamenal, tak to těžké nebylo, byla to spíše úleva. Konečně jsem nebyl celý týden v napětí, jak dopadne zápas o víkendu a víkendy jsem měl takzvaně pro sebe. I když by se samozřejmě dalo říci, že mě nikdo do hraní fotbalu nenutil a je to pravda. Vlastně nutil, moje mysl. To není nic proti sportu, jen při mých nastaveních to pro mě bylo spíše utrpení a tím byl konec snadný.

Během sportovní kariéry jste pobýval ve Skotsku, kde jste také studoval různé medicínské směry a životní filozofie a načerpal obrovské množství informací a zjistil, že nemůžete být klasický lékař, i když jste po návratu do Čech krátce pracoval jako ortoped ve FN v Olomouci. Co vám zkušenost ortopeda dala?

Dalo mi to náhled do fungování klasické medicíny. A také, abych si jasně uvědomil, co není pro mě.

To pravé jste našel ve funkční medicíně, kterou jste vystudoval na Univerzitě v Jižní Kalifornii a získal Certifikát praktika funkční medicíny. Funkční medicínu vnímáte jako most mezi klasickou medicínou a medicínou komplexní, celostní. Spolu se svým parťákem Filipem Duškem jste vybudovali kliniku Endala. Co vše nabízíte ve vaší klinice?

Komplexní individuální přístup k podpoře kvality života a zdraví. A to jak zdraví celkového, tak zdraví pohybového aparátu. Na klinice jsou proto lékaři, fyzioterapeuti, průvodci pilíři zdravého životního stylu, psychologové, koučové, sestřičky.

archiv Jan Vojáček 3

Jaký je zájem o služby na vaší klinice? Co mne čeká, když se u vás objednám?

V současné době existuje několik možností, jak s naší klinikou začít spolupracovat. Můžete přijít ke mně na skupinovou konzultaci, to znamená, že se setkáme ve skupině tří až osmi žen či mužů, na čtyři hodiny, a probíráme principy, které se dotýkají zdravotního stavu účastníků skupinové konzultace. Tento formát se mi moc líbí, baví mě skupinová dynamika, kdy jeden doplňuje druhého a často příběhy lidí ve skupině mají značné podobnosti. Další možností je přijít na konzultaci jeden na jednoho k jedné z našich skvělých lékařek. Také lze přijít přímo na vstupní fyzioterapeutickou konzultaci, nebo psychologickou konzultaci. Na základě těchto vstupních konzultací se domlouvá další postup a kroky.

K funkční medicíně vás přivedl fakt, že pokud chcete člověka skutečně uzdravit, musíte najít příčiny onemocnění, které jsou často skryté v jeho osobním příběhu. A právě hledání skutečné příčiny onemocnění se věnujete. Čím vás tato práce naplňuje?

Naplňujeme mě sledováním příběhů lidí v čase. Jak se lidé mohou měnit před očima. Jak se mění jejich dynamika zdraví a nemoci. A ještě se u toho dozvídám a učím o sobě.

Ve své práci se pořád dozvídáte, jak sám přiznáváte, nové věci, které vám pomáhají při léčbě lidí. V čem vám vaše práce pomáhá, dovídat se o sobě? Je pravda, jak se říká, že nejhorší pacienti jsou samotní lékaři?

V mém případě bych řekl, že platí opak. Vše co studuji o zdraví a co jsem zachytil z příběhů lidí v ordinaci, tak mi pomáhá na mé cestě. Principy zdraví a nemoci platí pro všechny, přestože jsme každý unikátní. To je na principech úžasné. Jak je jednou pochopíte a přijdete na to, jak je aplikovat ve svém životě, tak se vám to projeví na kvalitě života, ať jste lékař, nebo ne.

V roce 2020 jste se představil jako autor publikace Umění být zdráv. Pak vám vyšla další kniha Rozhodni se být zdráv a v roce 2023 Umění nemoci. Kromě toho jste autorem řady odborných článků. Co vás baví na psaní?

Utřibování svých myšlenek, postojů a přesvědčení. To je na tom úžasné.

archiv Jan Vojáček 2

O čem je projekt klub Umění být zdráv? Co vás přivedlo k jeho založení?

Chtěl jsem nabídnout své zkušenosti a znalosti širší komunitě lidí. A zároveň nejen ve formě knih a besed, ale právě být v užším kontaktu s lidmi, ale s více lidmi, než dokáži provázet na klinice Endala.

V soukromí jste otcem dvou malých holčiček – Loty a Emy a o otcovství jste jednou řekl, že vám dalo víc než všechny vysoké školy a kurzy. Čím vás role otce obohacuje?

Stejně tak jako má praxe lékaře, je to úžasná možnost se učit o sobě. Je to vysoká škola sebepoznání a seberozvoje.

Jste velice aktivní a zaměstnaný muž. Máte čas na své koníčky? Jak rád trávíte chvíle volna?

Dříve jsem hodně sportoval, nyní jsem rád o samotě, což není tak často. Většinu volna trávím s rodinou. Protože jsme na dvě malé děti víceméně sami, tak se snažíme si s manželkou Šárkou vyjít vstříc, abychom se mohli každý občas oddechnout.

archiv Jan Vojáček 5

MUDr. Jan Vojáček

  • Narodil se v roce 1981 v Olomouci, kde vystudoval medicínu na Lékařské fakultě Univerzity Palackého a funkční medicínu vystudoval na Univerzitě v Jižní Kalifornii (Certifikát praktik funkční medicíny).
  • Několik let se profesionálně věnoval fotbalu (Sigma Olomouc).
  • Spolu s Filipem Duškem vybudovali kliniku Endala v Praze.
  • Je autorem knih – Umění být zdráv (2020), Rozhodni se být zdráv (2021) a Umění nemoci (2023).
  • Je ženatý a má dvě dcery.

 

Foto: archiv Jan Vojáček


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kristýna Trpková: „Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

kristyna trpkova 200Kristýna Trpková žije v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, kromě toho ve volném čase ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. P...


Literatura

Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

tajemstvi-obrazu 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max vyšla kniha Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony. Jak název napovídá, čtenáře provede historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítač...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Mezinárodně oceňovaná loutková pohádka Malý Pán se dočká pokračování. V kinech se objeví v prosinci

maly pan 200Oblíbený loutkový film na motivy úspěšné knihy Velká cesta Malého Pána od Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se v letošním roce dočká pokračování. První díl sklízel ocenění na českých i zahraničních festivalech. Snímek o dalších dobrodružstvích Malého...