Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

Odhalte s dětmi Tajemství obrazu

Tisk

tajemstvi-obrazu 200V nakladatelství Presco Group pod značkou Ella & Max vyšla kniha Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony. Jak název napovídá, čtenáře provede historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítače nebo chytré telefony.

 

 

Kniha obsahuje celkem osm kapitol, které se věnují původu obrazů až po jejich budoucnost. V úvodu se představují autoři, v závěru nechybí kromě slovníčku, seznamu ilustrací a rejstříku také časová osa popisovaných vynálezů.

Úvodní kapitola odpovídá na otázku Proč vytváříme obrazy? a rozebírá právě jeskynní malby, výjevy z Egypta i známé obrazy Vincenta Van Gogha. Jedná se o moc zajímavé seznámení se s uměním, a to jak pro malé, tak velké. Následuje kapitola o tazích, další o světlu a stínech, o prostoru a světle. Další části knihy už se věnují modernějším technikám – zaměřují se na fotografii a pohyblivé obrázky.

Co se týče budoucnosti, podotýkají autoři, že se obrazy přestěhovaly z jeskyní a chrámů do fotoalb, kina, televize a především na obrazovky počítače a dalších mobilních zařízení. Všichni mohou obrazy vytvářet a také sdílet.

„Dnešní svět je plný obrazů. Čím více fotografií však pořídíte, tím méně času strávíte jejich prohlížením. Kdysi bylo v našem okolí jen pár obrazů, nyní jich každoročně přibydou miliardy. Co s nimi všemi bude? Pravděpodobně se jich většina smaže. Někteří lidé si však všechno ukládají, tak jejich snímky přežijí.“ (David, str. 117)

Moc mě zaujalo zkombinování malíře a spisovatele ještě s ilustrátorkou – to vše dalo dohromady skvělý celek. Například když je popisována nějaká technika a názorně ji doplňuje přímo obraz Davida Hockneye. Hravou podobu knížce vtiskla ilustrátorka a malířka Rose Blake. Ta vytváří ilustrace do knih a časopisů a také do uměleckých galerií. Když jí bylo 11 let, navštívila spolu s rodiči Davida Hockneyho v jeho domě a od té doby je jeho velkou fanynkou.

Jedná se o moc zajímavé čtení, na které bych ráda narazila už jako menší. Po přečtení bych se na obrazy dívala úplně jinak a hledala v nich něco více. Otázkou je, zda kniha dokáže zaujmout i dnešní generaci, ale minimálně může sloužit jako inspirace k výtvarným pokusům.

David Hockney patří mezi nejslavnější a nejuznávanější malíře naší doby. Vytváří obrazy snad všemi možnými způsoby a rád se nechá inspirovat prací jiných umělců. Je autorem knihy Tajná věda (Secret knowledge), kde vysvětluje některé své myšlenky o tom, jak malíři v předcházejících stoletích malovali obrazy.

Martin Gayford je kritik umění a spisovatel. Po mnoho let rozmlouval s Davidem Hockneyem o umění a na toto téma napsal několik knih, například Rozsáhlejší zpráva (A Bigger Message).

tajemstvi-obrazu

Tajemství obrazu od jeskynních maleb po chytré telefony
Autor: David Hockney a Martin Gayford, ilustrace Rose Blake
Překlad: Viola Somogyi
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2019
Počet stran: 128
Hodnocení: 85 %

https://www.presco.cz/tajemstvi-obrazu-od-jeskynnich-maleb-po-chytre-telefony/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Paulo Coehlo a jeho knihy

coelho Brida 200Coelhove diela sú filozofického charakteru a nútia nás zamyslieť sa nad sebou samým a svojím okolím. Zamerať sa na svoje prežívanie. Každá jeho kniha nás učí niečo iné a poukazuje na veci, ktoré si bežne neuvedomujeme, núti nás zastaviť ...


Literatura

Oldřich z Chlumu opět zasahuje

altDetektivky zasazené do historie mají úžasné kouzlo. Pro čtenáře i autory. Čtenář i autor si užívají dobových reálií, syrových a nevyumělkovaných vražd. Vyšetřovatelé v knihách nesnímají otisky prstů, neposílají vzorky do laboratoře na expertízu, nestudují...

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...