Největší úspěch pro mne je, že stále mohu malovat, říká Petr Polášek

Největší úspěch pro mne je, že stále mohu malovat, říká Petr Polášek

Tisk

petr polasek 200Petr Polášek nejen maluje, ale je také vidět. Můžete ho potkat na vernisážích, koncertech a také na společenských akcích, kde občas předává své obrazy. Je autorem portrétů mnoha slavných a známých osobností. Ale to je jen zlomek jeho tvorby, která je vidět na výstavách, ale rovněž je zastoupena v soukromých sbírkách takřka po celém světě. A to je mu teprve třiatřicet let. Svůj talent podědil po svém otci, který byl také malířem.

 


Jste úspěšným malířem na volné noze s působením doma i v zahraničí. I ve vašem případě se vaše práce dělí na zakázky a volnou tvorbu?
Volná vlastní tvorba je plnohodnotnou duševní záležitostí, kterou nijak neskrývám. Je o pocitovém rozpoložení a relaxace. Dělím se s ní i s lidmi, kteří projevují o mé práce zájem. Malovat je skutečným darem stejně tak, jako dostat dobrou zakázku od kvalitního zájemce. Poslední dobou se více zaměřuji na svá témata, ovšem komerční zakázky neodmítám...


Kde berete inspiraci při volné tvorbě? A co představuje vaši volnou tvorbu?
Mou největší inspirací je můj desetiměsíční syn, který pro mne znamená rozkvět života a je pro mne ohromnou životní energií. Jako hodně inspirativní mám také přírodu, cestování a společnost kvalitních lidí okolo sebe, kteří mi fandí a podporují mě včetně mé přítelkyně. Má vlastní tvorba byla vždy rozmanitá. Byly doby, kdy jsem maloval moře a akty, pak přišlo období krajin a zvířat a v současné době maluji převážně obrazy s tematikou andělů a krajinomalbu mé oblíbené Francie, konkrétně Provence.


Kolik výstav máte za sebou a kde všude jste vystavoval a působil?
Mám za sebou něco okolo dvaceti výstav. Vernisáže jsem měl v Praze, Mladé Boleslavi, Klášterci nad Ohří, Valašském Meziříčí, Jilemnici, Kyjově, Brně, Ústí nad Labem, Mělníku, Dvoru Králové, zámku Sychrov a mnoha dalších. V zahraničí pak například v kapli Santo Rosario na ostrově Elba nebo Kolíně nad Rýnem, moje tvorba je zastoupena i v soukromých sbírkách. Ve městech Ústí nad Labem, Dvůr Králové, Praha, Mladá Boleslav a Mělník jsem žil a působil včetně obce Vysoká Libeň - Mělnické Vtelno. Dnes žiji druhým rokem v Brně.


Není to tak dlouho, co jste namaloval obraz zpěvačky Heleny Vondráčkové s jejím psem, který jste jí předal po vystoupení na Pivobraní v Letňanech. Co vás k tomu vedlo?
Byl jsem osloven zástupkyní starosty pražských Letňan Ivetou Lojkovou, jestli bych namaloval obraz paní Heleně Vondráčkové. Vybrali jsme fotografii s jejím psím miláčkem, podle které jsem zmiňovaný obraz namaloval. Paní Vondráčkové si vážím jako člověka a jako velké umělkyně, proto mi bylo velkou ctí obraz pro ni namalovat, osobně předat a vidět, jak velkou radost z něj měla.

petr polasek 1


Které písně od Heleny Vondráčkové se vám líbí, čím si vás získala?
Nejvíce mne oslovila píseň Slza z tváře padá z pohádky Šíleně smutná princezna. Tento song sice není zas až tak známý hit, ale na mě působí velmi přesvědčivě. Je o tom, kdy si mladá dívka nevěří a cítí smutek. V kombinaci s Janem Hammrem a dobou, kdy to skládal, z toho cítím ranou a velmi citlivou tvůrčí práci těchto umělců. Pro mě velmi působivé.


Jste i autorem portrétu generál poručíka Františka Fajtla, někdejší ho velitele Československé perutě v bitvě o Anglii u Royal Air France, 91. nejvýznamnějšího Čecha a jediného držitele státního vyznamenání řádu Bílý lev. Pro jakou příležitost jste tento portrét vytvořil?
Generálporučík František Fajtl měl letos 4. října výročí úmrtí - je tomu přesně deset let. Namalovat tohoto skutečného národního hrdinu jsem bral jako povinnost a obraz jsem věnoval Základní škole Františka Fajtla v pražských Letňanech jako poděkování za naši vlast. Při tvorbě portrétu tohoto významného člověka jsem se inspiroval audioverzí jeho knihy s názvem Sestřelen a byl to neuvěřitelný zážitek. Čest památce velkému člověku...

Co vás v životě i tvorbě nejvíc ovlivnilo?
V životě se vám stane spousta věcí které vás ovlivní, ať už jde o pády, úspěchy či jen náhodu, která vám změní život. Tak mým vzorem byl můj tatínek, který byl také malíř. K malování mě vedl od dětství, kdy mě podporoval, učil a motivoval. A byl to on, kdo mne nejvíce ovlivnil. Nyní je to můj syn, který na mě má snad ten největší vliv.  

petr polasek 2


Co považujete za svůj největší úspěch?
Mám obrazy rozesety po celé republice i v zahraničí, ale největší úspěch pro mne je, že stále mohu malovat. V této uspěchané době, kdy zuří konkurenční boj, jsou stále lidé, kteří se zastaví a umí ocenit mou práci - a díky nim uživím svou rodinu. Jsem vděčný za to, že jsem těmito lidmi obklopen a jsou mými přáteli.


Můžete uvést svůj osudový krok, rozhodnutí?
Bylo to po výstavě ve Dvoře Králové nad Labem v listopadu 2007. Do té doby jsem se hledal a stále váhal a pochyboval o tom, zda-li mám malovat. Výstava předčila všechna má očekávání a já se tenkrát pevně rozhodl stát se malířem na plný úvazek (smích).


Které období svého života byste rád prožil znovu?
Dětství, jako snad každý z nás. Měl jsem krásné dětství, na které mám spoustu nezapomenutelných vzpomínek... Na mou milovanou babičku Julii, která už není mezi námi stejně tak jako můj tatínek.


Co považujete v životě za nejdůležitější?
Určitě to je pochopení. Umět a snažit se chápat důležité věci a snažit se jim porozumět. Mnohdy jsem byl laxní v mnoha důležitých rozhodnutí a byly to fatální chyby. Dále je důležité zdraví a držet se zdravého rozumu. Život není nekonečný a utíká velmi rychle. Je třeba se umět správně rozhodovat a držet se dobrých rad. Jak mi říkával Jan Skořepa: Dobrá rada je nad zlato.

petr polasek 3


Které umělecké dílo vás dokáže plně strhnout?
Noční hlídka od Rembrandta.


I když nejsem malíř, také na mne během Amsterdamu silně zapůsobila... Při které činnosti kromě malování si nejlíp odpočinete?
Při vaření. Moc rád vařím, dále je to cestování a poslech kvalitní hudby. Jsem pasivní fotbalista, nejlépe na gauči u dobrého jídla a pití. Také velmi rád čtu historii, pokud mi to tedy čas dovolí. Toho odpočinku od té doby, co je na světě synek, už moc není.


Čím vás okouzlila vaše partnerka?
Asi to nelze takhle formálně analyzovat (smích). Holt tomu bylo při osudovém setkání, kterému jsem šel naproti. Říkejme tomu asi osudová přitažlivost či zamilování na první pohled. Dále zájem o milování dobrého srdce, které je na pravém místě, a překrásných,  upřímných očí. V životě nás okouzlí mnoho krásných lidí, ovšem ti pro život jsou výjimeční.


V co už nevěříte?
V dobrou politiku, celosvětový mír a snížení daně.


Co je pro vás největší luxux?
Každá volná chvíle, kterou trávím se svou rodinou, protože není nic cennějšího, než být v mém životě obklopen nejdůležitějšími lidmi, kteří mě mají rádi.

petr polasek 4

Zdroj foto: archiv Petr Polášek


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, promě...


Literatura

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Divadlo

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Zeny-pod-tonem plakat200Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem že...

Film

Matouš Ruml a Eva Toulová jako zamilovaný pár filmu Superžena

Superzena perexMájová nálada dorazila i na plac nového celovečerního filmu Superžena, ve kterém tvůrci natáčeli stěžejní vztahové scény snímku s Matoušem Rumlem a režisérkou Evou Toulovou. Hned v prvním obraze, který se natáčel ve Štramberském hotelu...