Radní pro kulturu Středočeského kraje: Kultura je vnímána jako popelka

Radní pro kulturu Středočeského kraje: Kultura je vnímána jako popelka

Tisk


Zdenek StefekRozhovor s radním Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče Zdeňkem Štefkem (KSČM).

 


Vašim rezortem je kultura, každá oblast má jistě své problémy, kultura jich má bezpočet, i když se to bohužel mnohým tak nezdá. Jak se tedy vyrovnáváte z bezbřehostí všech těchto problémů?
Kultura je vnímána jako popelka, na kterou se dává, jen když něco zbude. Pokouším se tento obraz narovnat, protože je prokázáno, že i po finanční stránce každá koruna a je jedno, zda do festivalu vážné hudby, nebo obnovy památky, přinese zpátky do rozpočtu mnohem větší částku.  
Navíc vnímám nezpochybnitelný význam kultury pro lidstvo a to v tom nejširším slova smyslu. Vždyť dle moudrých slov je to právě kultura, co dělí naší civilizaci od zvířat.
A do třetice se pokouším i v kultuře změnit vnímání hospodaření tak, že se dá vynakládat každá koruna efektivněji, koncepčněji a hospodárněji a že i při zajímavém atraktivním programu se mohou šetřit provozní prostředky. K tomu mi dopomáhá právě mé technické vzdělání.


Co považujete za největší úspěch  ve vztahu ke kultuře v posledním období?
V oblasti kultury a památkové péče se podařilo realizovat několik koncepčních kroků - oživit regionálních funkci knihoven, která byla podpořena i finančně navýšením o více než 100%, schválit koncepci památkové péče i koncepci podpory divadel a koncepci podpory tradiční lidové kultury. V oblasti realizovaných investic byly obnoveny a zmodernizovány expozice v řadě kulturních institucí (expozice Jiřího z Poděbrad v poděbradském zámku), za podpory evropských fondů i vlastních zdrojů se opravil zámek v Roztokách u Prahy, celý areál Jezuitské koleje v Kutné Hoře, rozšířil se skanzen v Přerově nad Labem v Kouřimi a vlastně i ve Vysokém Chlumci. Kolínské muzeum dostalo zpět své sídlo, v zámku v Panenských Břežanech vzniká expozice „Zločin a trest“ věnovaná protifašistickému odboji. Zprovozněno bylo také nové Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.  Nastartovány byly též projekty na stavbu depozitáře pro
Středočeskou vědeckou knihovnu, nebo pro Muzeum Českého krasu. Úspěšně se podařilo i navýšit provozní prostředky muzeí a galerií a Fond kultury a obnovy památek.

Zdenek Stefek9


Je třeba říci, že kraj dává do kultury o mnoho víc procent ze svých prostředků, než stát, jehož podpora nedosahuje ani diskutovaného 1% - vždyť jen na své organizace dává provozní prostředky přes 250 milionů Kč (další desítky milionů dává do investic, fondů, podpory knihoven) a to má rozpočet 19 miliard, z čehož je většina pouze průtokových do školství...


Jaké úkoly vidíte v rámci příštího období?
Chci pokračovat v nastartovaných projektech rozvoje krajských institucí a schválit koncepci podpory významných kulturních akcí v kraji, pokud se to nepodaří ještě v příštích měsících.
Dlouhodoběji bych chtěl dosáhnout dostatečných účelně a koncepčně vynakládaných finančních prostředků, nejen na obnovu památek, ochranu a zpřístupňování kulturního dědictví a podporu kulturních aktivit, ale i třeba na projekt Kultura do škol, který by měl zajistit kvalitní kulturní program pro žáky a studenty včetně zajištění dopravy a vstupného. Dále bych chtěl pomoci vytvořit síť volnočasových kulturních center, tzv. zkušeben. A také chci přispět k dostupnému kulturního vyžití pro všechny skupiny obyvatel, a to vhodnou cenovou politikou i s využitím slevových karet. Vše by mělo vést ke zvyšování kulturního rozhledu a národního uvědomění našich občanů, jako předpokladu dalšího úspěšného rozvoje kraje a jeho obyvatel.


V čem považujete kulturu středočeského kraje za jedinečnou?  
Než jedinečnou bych volil spíše pojem rozmanitou. To souvisí s celkovou rozlohou kraje a Prahou uprostřed. Takže najdete rozdílnou kulturu na Sedlčansku, v Podjizeří, na Křivoklátsku i v Polabí.


Stále jsou vaším krédem tato slova: „Chceme-li změnit svět, musíme měnit i sebe“?
Ano, stále je to mé krédo. Právě každý z nás musí začít u sebe, musíme to být především my, za kterými nejsou žádné velké PR firmy, ani vlivní sponzoři. Protože za nás naši práci nikdo neudělá a jen vlastním příkladem můžeme oslovit ostatní.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Sylva Lauerova perexFanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i no...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Herec Jan Kanyza uspěl i jako malíř a fotograf, který se našel ve Francii
jan kanyza perexVe filmech hrál detektivy i delikventy, což ale jeho obdivovatelkám pranic nevadilo.  Herec Jan Kanyza byl prostě  typ muže, který se ženám hodně líbil. A platí to i dodnes, i když už nehraje tolik, jak by si jeho ženské publiku...

Literatura

Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Ticha zeme200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha profesora biologických věd Davea Goulsona. Nese název Tichá Země a zaměřuje se na to, jak odvrátit hmyzí apokalypsu.

...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...