Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

Tisk

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ještě uslyšíme.

 

Kdo vás prvně označil básníkem?

Profesorka češtiny a dějepisu na gymnáziu, což bylo poněkud divné, neboť ode mě nikdo kromě sestry nečetl ani řádku. Dozvěděl jsem se to až teď, zrovna nedávno, od spolužačky, tehdy jsem vůbec nedával pozor a měl hlavu v pýru. Ostatně možná právě proto mě paní profesorka označila za básníka.

Vzpomenete si, kdy vám vyšla první báseň v médiích? O čem byla a proč nebo pro koho jste ji napsal? A jaké byly reakce okolí?

Mnohem mnohem později. V květnu 2016 mi v časopisu Tvar vyšel úryvek z básně Ikaros Fénix, kterou jsem napsal v lednu téhož roku během dvou nocí strávených v kůlně jedné zahrádkářské kolonie na Smíchově. Báseň je o mozku všech lidí, co kdy žili, žijí a budou žít. Nepsal jsem ji pro nikoho konkrétního. Následně vyšla v mé první knize Nové pověsti. Reakce byly veskrze hezké.

 Takže jste se do toho pustil a máte výsledky, což je dobře. Co vaši oblíbení básníci kdysi a nyní?

Těch je spousta, to by bylo na dlouhý seznam. Prvním oblíbencem byl Edgar Allan Poe, druhým Rainer Maria Rilke, z českých Karlové Erben a Mácha. Pak další a další, nelze všechny vzpomenout. Z těch úplně nejmladších Vojtěch Vacek, Klára Krásenská, Štěpánka Borská nebo Kryštof Rajdl.

A dnes? Co vítězí? Lyrika nebo epika?

Průnik obojího, tyhle kostnaté kategorie čím dále častěji nezvládají držet krok s vývojem, který je velmi dynamický.

robert foto1

Jste autorem několika básnických sbírek. V čem všem se od sebe liší?

Liší se poměrně hodně. První dvě, Nové pověsti a Skála Vratanka, jsou epické, bujně alegorické, obsahující dlouhé opulentní skladby. Třetí Orbis pictus je poskládaná z úryvků z všemožných už napsaných knih, takže v ní není ani jedno slovo moje. Čtvrtá, Voňavka, nabízí milostnou poezii, respektive to, co podle mě z milostné poezie pro současnost zbylo. Ta je čtenářsky nejpřístupnější.

Co vás ve vaší tvorbě, ale i v životě nejvíc ovlivnilo?

Ovlivňuje mě úplně všechno, což považuju za základní vlastnost či schopnost, kterou básník potřebuje.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Žádného většího úspěchu jsem nedosáhl.

Skromný kluk… Které umělecké dílo vás dokáže plně strhnout?

Mám rád výtvarné umění, nejniternější vztah mám k dílům Maxe Liebermanna, Augusta Piepenhagena, Vincenta van Gogha a Mikuláše Medka. V dětství jsem spal pod reprodukcí obrazu Zmrtvýchvstání od Mistra Třeboňského oltáře, která ve mně také zanechala stopu, říkal jsem si, co je to na něm za zvláštního pána a proč na něj všichni tak divně koukají. V Benátkách na mě silně zapůsobily sochy Augusta Rodina, jsou drtivé, vzbudily ve mně pokoru víc než cokoli jiného. Stejně rád mám i hudbu, s výjimkou folku a country.

A jaká hudba vás oslovuje? A film?

Třeba Steve Reich, speciálně jeho skladba Music for 18 Musicians. Z českých současných skladatelů nejvíce Lucie Páchová. Nikdy mi nezevšední Smetanova Vltava a cokoli od Dvořáka, Chopina či Mozarta. Fascinují mě neomezené, stále se rozvíjející možnosti jazzu. Jako teenager jsem poslouchal Depeche Mode, U2 a The Cure, mám je rád pořád, navíc The Cure považuji za největší šedé eminence moderního mainstreamu. Film mě zajímá stále méně, myslím, že to nejlepší už má za sebou, 20. století bude v budoucnosti určitě označené jako století pohyblivých obrázků. Mým hrdinou je zlaté dítě Jean-Paul Belmondo, který vystupuje v mé básni Joyceův stůl jako protiváha těžkomyslného morouse Jeana-Paula Sartra.

robert  foto2

Při které činnosti si nejlíp odpočinete?

Při dlouhé koupeli ve vaně.

Co je pro vás největší luxus?

Slovo luxus v mém slovníku neexistuje, luxus vážně není to, co bych hledal nebo nějakým způsobem praktikoval.

Zpět k poezii a vlastně i k vaší práci. V Knihovně na Vinohradech pořádáte plejádu pořadů…

To je pravda.

Co chystáte na tuto sezónu a na co se můžou těšit vaši čtenáři a milovníci knihy a poezie?

V pondělí 23. října v Knihovně na Vinohradech vystoupí moravská literárně-hudební skupina Vítrholc – to bude velké, všem doporučuji. Další večery jsou ve fázi plánování, mohu ale slíbit, že si jedlíci současné poezie přijdou na své. Jisté je, že v únoru následujícího roku proběhne 7. ročník pořadu Mladí básníci v Knihovně na Vinohradech, což je moje největší organizátorská radost.

Jsou vaši přátelé i ti, co píší nebo čtou poezii?

Někteří ano, někteří ne. Ve sportovní terminologii by se jednalo o remízu.

robert foto3

VINCENT VYRAZIL DO POLÍ
(Veronice, 28. 10. 2019)

Vincent vyrazil do polí,
krví krmil havrany a vrány,
i žlučí zlatil oblaka,
prošel žhnoucím sluncem,
proklouzl skrz jako erupce,
kráčel dále tam na druhé straně,
vtahoval prostor a hvězdy a čas
černou dírou v boku.
Vincent už z polí se nevrátil.
Onen, kdo místo něj přišel
v jeho přesné lidské podobě,
přišel jen cizím umírajícím tělem
s oběma ušima.
Zvláštní,
jak všichni to viděli,
ale nikdo neuviděl.
Vincent zatím, daleko daleko,
cizí řečí promluvil: „Theo,
jsem šťastný, jsem v barvách,
jsem úplně bez konce
šťastný a v barvách,
v neředěných barvách, z nichž
ty, Theo, i každý člověk
ve mžiku by oslepl.“
Theo to nějak uslyšel,
nějak nějakým třetím uchem,
ach, jak plakal, bratříček.
Ucho se vrátilo do oblohy
v neviditelném ubrousku.

MILENCI V LETADLE

Milenci v letadle
před seskokem, který
zachránit má jejich vztah,
nevydrží napětí chvíle,
propadnou žhavé panice,
začnou se naléhavě líbat,
jako jedno tělo se zmítají,
převalují, až vypadávají
bez padáků ven z letadla,
jako nejkrásnější milenci,
krásnější než Tristan a Isolda,
krásnější než Romeo a Julie,
krásnější než ty a já,
dole o zem se rozprsknou
jako rajská jablíčka.

(Robert Wudy: Voňavka; Nakladatelství Pavel Mervart, 2023)

robert foto4

Zdroj foto: Robert Rohál a Veronika Králik


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kamelie: Za těch pětatřicet let jsme se pohádaly mnohokrát...

kamelie perexDo dnešních dnů si uchovaly image, která v sobě obsahuje půvab, křehkost a styl. Řeč je o duu Kamelie, které tvoří už pětatřicet let zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková. A právě k letošnímu výročí - obě interpretky se daly dohromady opr...


Literatura

Temný oheň – krypta zrušeného kláštera vydává nebezpečné tajemství

temny ohen bbart 200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací úspěšný detektivní román Temný oheň (Dark Fire, 2004, česky 2009), jehož autorem je britský spisovatel C. J. Sansom. Reformistický práv...

Divadlo

BRANICKÝ ZÁZRAK: Protančit se s lidmi bez domova zpátky k radosti ze života

branicky zazrak 200Humorná nadsázka, originální autorská hudba, hravá choreografie i netradiční pojetí společenských i ryze osobních témat. Nový divadelní muzikál Branický zázrak Jana Svěráka a Tomáše Kluse bude uveden hned na dvou divadelních scénách....

Film

Natáčí se nový film Superžena

superzena perexTvůrci komedie Casting na lásku začali loňský rok s natáčením nového celovečerního filmu s názvem Superžena. Vizuálně netradičně pojatý snímek ze současnosti, který naráží na téma hledání postavení moderní ženy, slibuje atraktivní podíva...