Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Olomouc

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Olomouc

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl.

Dnes nám odpověděly pracovnice Knihovny města Olomouce – z oddělení pro dospělé čtenáře (dále označeno „Dospělí“) Bc. L. Soukopová, Bc. I. Kratochvílová, Mgr. S. Honová, P. Mazáčová a z dětského oddělení Mgr. M. Orlichová (dále označeno „Dětské“).

Které knížky byly u vás v loňském roce největším hitem? (cca 5) O které měly nejvíce zájem děti a o jaké dospělí? Čím čtenáře oslovily, co myslíte? Patří i mezi vaše favority?

Dospělí: Tučková – Žítkovské bohyně, Nesbo – Sněhulák, Viewegh – Mráz přichází z hradu, Padesát odstínů šedi, Voynichův rukopis.
Dětské: V oddělení pro děti byly loni nejčtenější komiksy – Garfield, Čtyřlístek, Simpsonovi, pokud se jedná o knihy, vede dívčí titul Myracle, Lauren: Čtrnáct, Brezina, Tomas: Děsivé tajemství a Rowlingová, J. K.: Harry Potter a Ohnivý pohár.
Komiksy i knihy T. Breziny jsou krátké, svižně napsané, napínavé nebo zábavné. Tím si nejspíš získávají i sympatie malých čtenářů. Mým favoritem mezi nejčtenějšími tituly je Harry Potter, protože tuto knihu si půjčují děti ne k prohlížení, ale opravdu ke čtení.

Preferují čtenáři díla českých nebo zahraničních autorů?

Dospělí: Půl na půl.
Dětské: Pro menší děti vybírají rodiče spíše české autory, starší děti sahají po překladech, které znají z filmových zpracování.

knihovny olomouc0

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

Dospělí: Záleží na věku a pohlaví, muži volí detektivky a dobrodružné knížky, naučnou literaturu, ženy vybírají ženské romány, studenti sahají po naučné literatuře, školní četbě; hodně se půjčují i lékařské a historické romány, knihy týkající se rukodělných prací, renesanci zažívá pletení a háčkování.
Dětské: V oddělení pro děti vede fantastika (fantasy a horory) a dívčí četba.

Pokud by vaše knihovna mohla udělit Knihovnickou cenu některé z loni vydaných knih, tak které?

Dospělí: Jakuba Katalpa: Němci
Dětské: David Walliams: Babička drsňačka

Jsou knihy, které na vás zapůsobily vysloveně negativně? Pokud ano, čím?

Dospělí: Podle knihovníků Padesát odstínů šedi, podle čtenářů a počtu rezervací ale naopak jasně vede.
Děti: Občas se mi zdá příliš agresivní obal knih, které jsou určeny pro děti, ale jim to nevadí.

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

Dospělí: Besedy s osobnostmi regionu a s lidmi, kteří mají netradiční zájem – Tai chi, feng shui, léčení drahými kameny, Cestopárty, apod.
Dětské: Noc s Andersenem, kvízová soutěž pro dětské čtenáře Človíček a země, pasování prvňáčků, Den pro dětskou knihu

Vítáte celostátní kampaně na podporu čtení u mládeže, jakou je např. projekt Čtení pomáhá?

Dětské: Vítáme, protože letos díky tomuto projektu mohou být vytištěny knihy pro prvňáčky ze stejnojmenného projektu. Jen se mi občas zdá, že se podobné akce řídí a centralizují v Praze, i když se nazývají celostátními.

knihovny olomouc

Setkali jste se s nějakými kuriozitami? Zanechali čtenáři v knížkách třeba netradiční záložky, měli zvláštní přání čtenářů, přebalili knihu do zajímavého obalu, rozveselila vás něčí poznámka napsaná v knize či vyřčená u půjčovního pultu?

Dospělí: Záložky – vložky (naštěstí nepoužité), toaletní papír, párátka, pilníky na nehty, peníze (poctivě jsme majiteli vrátili), kostra ze sardinky, vylisované květiny i hmyz. Poznámky v knize bývají: „je to blbost, nestojí za to číst“, v průvodcích bývají poznámky, že tam např. rozhledna už není apod…
V roce 2010 jsme připravili výstavu z těchto neobvyklých záložek.
Dětské: Úžasné jsou ilustrace, které v dětském oddělení zanechává ke knihám neznámý ilustrátor vzadu za obalem knih s poznámkou, aby je tam další čtenáři nechali.

Zaznamenali jste nové výtvarníky, kteří by se kvalitou ilustrací přiblížili uznávaným autoritám takového formátu, jako byli Helena Zmatlíková, Adolf Born či Zdeněk Burian?

Dětské: Markéta Vydrová, Pavel Čech

Mají rádi čtenáři v knížce obrázky? Vybírají si knížky podle toho, zda jsou ilustrované nebo ne? Jakou úlohu podle vás hrají ilustrace v knize?

Dětské: V dětských knihách hrají ilustrace roli zásadní. Škoda, že některé ilustrace nejsou kvalitní, blíží se kýči. Což ostatně platí leckdy i pro text.

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Dospělí: Ano – obálka „prodává“, starší čtenáři si vybírají i podle velikosti písma
Dětské: Obálka knihu prodává, vazba určuje její životnost, písmo snadnost pro čtení a formát je někdy také zásadní. V dětské literatuře máme v knihovně často atypické formáty, se kterými zápasíme my i čtenáři (příliš těžké, příliš velké nebo lepené tlusté knihy, které se po prvním přečtení rozpadnou na listy).

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

Dospělí: Čtečky se půjčují, ale lidem vadí, že tam nejsou nejnovější tituly ale klasika. Podle našeho názoru papírová kniha nezmizí, ale obě formy budou mít své příznivce a odpůrce a budou se muset „naučit žít vedle sebe“. My osobně preferujeme papírové (papír voní), ale čtečky jsou určitě lepší např. ke studiu.

Jakým způsobem spolupracujete s místními školami? Kdy se stávají školáci vašimi čtenáři? Vydrží jim „chození do knihovny“ po celou školní docházku nebo zaznamenáváte úbytek zájemců o čtení knih a nižší návštěvnost s postupem věku?

Dospělí: Střední školy zveme na lekce s možností registrace, nejvíce nových registrací je na začátku školního a akademického roku i na začátku ledna.
Dětské: U nás čtenářů přibývá, průměrně asi 35 za měsíc. Největší nápor byl v září (60), kdy nastoupí děti a studenti do nového školního roku a obdrží zpravidla seznam doporučené četby. Hodně nových čtenářů bylo i koncem roku (v listopadu 60).
Spolupracujeme s mateřskými a základními školami, jejichž žáci k nám pravidelně chodí na besedy a knihovnické lekce. Pro třídy, které mají zájem, organizujeme pasování prvňáčků na čtenáře. Úbytek zájemců o čtení nastává většinou kolem 11.–12. roku dětí, zcela v souladu s celostátními průzkumy. Více čtou dívky.

knihovny olomouc3

Co si myslíte o vztahu mládeže ke čtení? Setkáváte se s mnoha dětskými či dospívajícími čtenáři, nebo se vám naopak zdá, že mladí o čtení ztrácí zájem? Co je, podle vás, příčinou tohoto stavu? (například souvislost s rozmachem internetu)

Dětské: Jako knihovnice se setkávám s tou částí mládeže, která čte nebo s rodiči dětí, kteří se snaží, aby jejich děti četly. Samozřejmě ale vidím, že velká část dětí vyměnila knihu za obrazovku počítače. Tam ale většinou děti taky čtou. :-) Jen zpravidla ne příliš kvalitní texty.

Jaká věková vrstva je nejpočetnější mezi vašimi čtenáři všeobecně? Můžete nám prozradit věk nejmladšího a nejstaršího čtenáře vaší knihovny?

Dospělí: Obecně jsou to studenti a starší lidé. Chodí ale i střední generace, asi zaleží na tom, jak je kdo zvyklý číst. Nejstarší čtenáře máme z ročníků 1922 a 1923.

Má u vás čtenář přístup k cennějším, historicky významným knihám? Jakým způsobem probíhá jejich rezervace a zápůjční proces pro studium?

Ne, ve městě je Vědecká knihovna v Olomouci, která tyto potřeby plně zajišťuje.

Jaké knihy si dnes lidé už vůbec nepůjčují?

Dospělí: Klasika, která není doporučovanou školní četbou a Jirásek.
Dětské: V dětském oddělení – verneovky a mayovky pouze jako doporučenou četbu.

Kolik svazků vaše knihovna ročně vyřazuje? Jaký je jejich další osud?

Za celou knihovnu 14 400 Ks/2012 z čehož část jsme darovali do menších knihoven. Ideálně by měl být úbytek a přírůstek vyrovnaný. Vyřazujeme knihy hlavně opotřebované a neaktuální. Snažíme se, aby náš fond byl čistý, čtivý a aktuální.. Jejich osud je sběr.

Jaké další služby poskytujete vašim klientům kromě půjčování knih?

Půjčování v penzionech pro seniory, rezervace (blíží se měsíčně 1500 knih), besedy pro školy a pro veřejnost, výstavy, autogramiády, internet, akce typu Živá knihovna a Čínské odpoledne, zúčastňujeme se celostátní akce DED, prezentace. Připravujeme vlastní VIDEOMAGAZÍN – viz web.

knihovny olomouc2
Knihovna města Olomouce, příspěvková organizace
nám. Republiky 1
771 66 Olomouc
www.kmol.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milujeme hrát živě, říká Petr Harmáček, kapelník skupiny Top Dream Company

To dream perexPrakticky deset let působí na scéně funky soulová formace Top Dream Company, kterou od letoška můžeme vidět (a slyšet) v televizním pořadu Zpívá celá rodina. Tam nejen doprovází všechny soutěžící, ale současně prezentuje svou nezaměniteln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ozvěny ze Světa knihy/ edice ČT

CT Krysaci oceneni perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a navíc se potkali s koleg...


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

mstv200Mám ráda české knihy. V minulém roce jsem se zaměřila na české autory a letos v tom úspěšně pokračuji. Jedním z mých oblíbených je Jiří Holub. Autor ne příliš silné knihy, kterou jsem právě dočetla, není v literárním světě vůbec neznámý. Má za sebou studi...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

den dikuvzdani200Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o Dni díkůvzdání a vrahovi ale od Rotha, který proslul svými předchozími horory, nečekejte. Poté, co se Černý...