"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

Tisk

isla200Nedávno ste mohli zaznamenať na našich stránkach viacero článkov týkajúcich sa Islandu. Na Febiofeste bol ocenený islandský režisér za film Vrabčáci, v Prahe sa 9.4 uskutoční Islandský deň organizovaný Klubom islandských fanatikov a určite ste tiež zaznamenali recenziu na knihu Island - Život s nádechem ledu. Teraz Vám prinášame rozhovor s autorkou tejto novej knihy o živote na Islande Evou Učňovou.

 

Pani Učňová, ste autorkou a cestovateľkou. Máte za sebou už množstvo malých i veľkých cestovateľských dobrodružstiev. Prečo ste sa rozhodli napísať knihu práve o Islande?

To, že vůbec přišla myšlenka napsat knihu zřejmě souvisí s tím, že od roku 2007 jsem se pokoušela více psát, zdokonalovat se a zaměřovat se na psaní o cestování. Začalo to ve chvíli, kdy už jsem věděla, co chci v knize čtenářům ukázat a nikdo z oslovených přátel mě s tím neposlal do háje. Byl to pro mě signál, že má smysl do toho jít i přes obrovský závazek odvést dobrou práci a psát pravdivě. Proč o Islandu? Je to prozatím jediná země, kde jsem strávila několik let života. Díky tomu jsem měla možnost ji poznat více než turista na týdenní dovolené. V žádném případě se však nepovažuji za znalce země, tím může být jen člověk, který se v zemi narodí.

island8

 

Na Islande žije i množstvo obyvateľov, ktorí sú pôvodne z iných krajín, napríklad i Češi a Slováci. Čo ľudí z našich končín na Island priláka a čo ich prinúti zotrvať?
Každý má jistě své vysvětlení, svůj podnět proč zůstává a chce zůstat, např. vztah, životní šance jak osobní tak i pracovní, touha po bohatství, atd.

Sama ste tam žili a pracovali niekoľko rokov. Dokázali by ste si predstaviť prežiť na Islande aj celý život?
Pokud bych se tak rozhodla, pak ano. Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být.

IMG 0869

 

Ktorá vec Vám na ostrovnom živote najviac prekážala?
Jazyková bariéra.

V knihe opisujete rôzne typy obyvateľov Islandu, odhaľujú svoje osudy a životné cesty. Je niektorý z nich taký, s ktorým ste sa najviac stotožnili?
Příběhy osobností, jež jsem potkala na Islandu, najdete v knize. Mnozí z nich se postupem času stali mými dobrými přáteli. Každý z nich je jiný, svým způsobem jedinečný, ale spojuje nás cílevědomost a odhodlání pro naše předsevzetí.

island0

 

Island sa stal v súčasnosti veľmi populárny, je lákadlom pre cestovateľov. K čomu sa viac prikláňate v prípade prvonávštevníkov – k cestovaniu na vlastnú päsť alebo pre cestovanie s cestovnou agentúrou?
Nezáleží ani tak na zemi, kterou chcete poznávat. Během rozhodování vždy berte v potaz několik faktorů (mimo jiné - zdravotní omezení, jazykové schopnosti, finanční prostředky, časové možnosti a organizační schopnosti). Na základě těchto faktorů poté zvolte tu nejlepší variantu, která je tou správnou právě pro vás.
Já osobně upřednostňuji cestování na vlastní pěst. Je pro mě přitažlivější, jelikož nejsem konzumní cestovatel. Díky tomu se dostávám do nevšedních situací, které je třeba flexibilně řešit, obohacuje mě to, inspiruje a přináší vzrušení.  Více dokáži zemi vnímat a mám šanci se dostat blíže tamnímu obyvatelstvu.

island30

 

V knihe spomínate i zážitky so stopovaním. Čo Vás k tomu viedlo? Dali by sa Vaše skúsenosti zhrnúť?
Člověk, který chce poznat okolí trochu hlouběji, ale nevlastní auto, si musí uvědomit, že islandská města a vesnice jsou od sebe poměrně daleko, veřejná doprava je drahá a jezdí jen některé dny v týdnu. Je tedy třeba hledat jiné varianty. Do té doby jsem nikdy nestopovala - až tehdy, když jsme se s mojí islandskou známou Annou Duou dohodly, že se pojedeme o víkendu podívat na velryby do Húsavíku. Její maminka ji vysadila na náměstí v Akureyri, zamávala nám a my se poprvé vydaly za město stopovat s papírem v ruce.
Islanďané nemají potřebu stopovat - každá rodina má alespoň dva automobily. Oni vědí, že když někoho vidí na cestě je to cizinec, proto se vždy snaží člověku pomoci. Hned vás upozorní, abyste použili bezpečnostní pás. Je potřeba věci předvídat, i přesto, že Island je velmi bezpečná země. Je to také způsob, jak nejen poznávat krásy země, ale i její obyvatelstvo, protože právě takto se může rozvinout zajímavá konverzace. Je to oboustranná šance jak poznat jiné národy. Kde chcete potkat Islanďana a dát se s ním do řeči, když všichni jezdí autem?

island7

 

V čom je podľa Vás to pravé čaro Islandu? Veľa ľudí označuje prírodu, nezvyčajných ľudí alebo počasie... Čo bolo Vaše puto, pre ktoré ste sa na Islande rozhodla žiť 5 rokov?
Nedokáži s přesností říci, proč jsem se rozhodla vrátit. Po půl roce v cizí zemi jsem se přestala bát mluvit, poznávat okolí i sebe a najednou přišel konec. Možná jsem se nevyrovnala s kulturním šokem po návratu domů, možná to byla touha po poznání sebe sama.
Island vás naučí vnímat zákony přírody, pokud se chcete vydat na onu cestu sebepoznání.

 

Foto Island: Eva Učňová

http://kultura21.cz/literatura/14159-eva-ucnova-island-zivot-s-nadechem-ledu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...


Literatura

Ms. Marvel: (Ne)normální

ms.marvel 200V říjnu spojily síly nakladatelství Paseka a Crew, aby vydaly cenami ověnčený komiksový titul Ms. Marvel: (Ne)normální od americké autorky G. Willow Wilsonové. Příběh o dospívání a hledání sebe sama v hávu přerodu z obyčejné holky do super...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...