Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

Tisk

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je introvert, který dost často přemýšlí nad něčím, nad čím někdo jiný jen mávne rukou. V soukromém životě je tichá, uzavřená osoba, která je velmi upovídaná mezi správnými lidmi. Má rád různé citáty a myšlenky, má umělecké sklony, ale zároveň se nebojí stoupnout si za provazy v ringu. Také miluje dobré jídlo, pivo, kulturní akce, sportování, hudbu, a hlavně překonávání sebe samého.

Vítám vás u našeho rozhovoru a na úvod se zeptám, jak se máte a s jakými pocity jste vstoupil do nového roku?

Moc děkuji za příležitost. Momentálně mám v životě vše, co potřebuju. Mám životní rovnováhu v získávání nových zkušeností a zároveň si umím dopřát a naplánovat odpočinek. Rok 2023 byl jeden z mých nejlepších a do budoucna mám pořád pár milníků, které si chci popořadě splnit. První z nich je ale dát se zas trochu do formy, protože v posledních týdnech bylo hodně zapíjení a příjemných shledání u piva. Týden kolem Vánoc jsem zas byl doma zavřený s covidem. Přechod na nový rok jsem trochu zameškal kvůli práci za barem, kde jsem byl v jednom kole, ale nic se pro mě nemění. Budu pokračovat v tom, co jsem dělal poslední dva roky. A to je dostávat se do mojí nejlepší verze.

Zažil jste v poslední době v pracovním životě nějakou netradiční příhodu, se kterou byste se mohl pochlubit našim čtenářům?

Určitě zažil. Záleží však, co je, pro koho netradiční. :) Chlubit se není ten správný výraz, ale pro čtenáře může být třeba zajímavé, že jsem s kolegou chytil opilého řidiče, který naboural autem do stromu a utekl do pole, nebo v jiném případě (ne)řidiče, který pod vlivem drog ujížděl celkem asi šesti policejním autům a já s kolegou ho na poslední chvíli chytil, když se jim ztratil a málem od auta utekl. Domlouval jsem třináctiletému klukovi, který zfackoval jeho vlastní mámu za to, že mu sebrala telefon, když si nechtěl psát úkoly a pomoct jí s úklidem. Také jsme pár dní nazpět v nočních hodinách přelezli plot na pozemek rodinného domu s pistolí a baterkou v ruce, protože tam sousedé viděli zloděje. Dále jsem řešil osobu pod vlivem drog, která se snažila oživit jejího tři dny mrtvého psa pomocí tří rozdělaných ohňů kolem mrtvého zvířete. A asi pro mě nejvíc nepříjemná zkušenost za poslední dobu, že jsme nalezli zemřelou osobu na podlaze v bytě poté, co se po ní sousedé začali po pár týdnech shánět… Je toho spoustu, možná časem vydám rozšíření v podobě další knihy. :)

Tento rozhovor se týká vaší knihy Dvě tváře policisty, kde popisujete váš život, cestu k práci policisty i nejrůznější případy. Jak se vám to psalo? Bylo snadné na vše vzpomínat?

Když má člověk talent sepisovat myšlenky na papír, naplňuje ho to, a ještě v tom najde určitý druh terapie, píše se to úplně samo. Když píšete to, co jste sami prožili, o to spíš je to snadnější. Mnohem těžší je podle mě vytvářet smyšlený příběh a dát to dohromady tak, aby vše zapadalo. Takže mně stačilo chytit tzv. uměleckou Múzu a seděl jsem u toho klidně sedm hodin v kuse.

jonathan srpen1

Dostal jste se někdy i do bodu, kdy jste váhal, jestli některé věci do knihy zahrnout, nebo je tam poté nechat? Pokud ano, o co se jednalo?

Samozřejmě. Proto jsem původně chtěl knihu vydávat anonymně pod pseudonymem. Je těžké se o něčem rozepsat, když jste vlastně vázáni mlčenlivostí a nikdy nevíte, koho s prominutím na*erete. Byl jsem hodně opatrný v tom, co můžu nebo nemůžu zmínit a probíral to i s lidmi, kteří jsou právně zaměření. Nakonec zůstal jen pseudonym a knížka má mnohem rozšířenější myšlenku, než jsem původně zamýšlel. Nechal jsem nakouknout pod pokličku a zároveň se dostal na úplně jiná témata než ta o policii. A pak bylo samozřejmě těžké rozhodnutí napsat o sobě i to nejhorší, o čem netušila ani rodina, přátelé, prostě nikdo…

Přečtěte si naši recenzi knihy: Práce policisty člověka může změnit

Mně se moc líbilo, jak jste byl osobní a upřímný. Ale přeci jen, nebál jste se toho? Nevymstilo se vám to nějak a nebylo to riziko?

Člověk má vždycky obavy, když se pustí do citlivých témat. Nevěděl jsem, co na to řekne rodina, kolegové nebo přátelé. Šel jsem do toho s tím, že mi to samozřejmě může v tomto oboru zavřít nadobro dveře. Ale když v sobě dlouho dusíte nějakou tu na*ranost, stává se z vás pomalu “dynamit”, který při špatném zacházení prostě vybouchne. A já mám takové životní rčení, které jsem též zmiňoval v knize, že raději budu upřímný deb*l než podělanej lhář. Zatím se mi to nějak nevymstilo, ale je asi lepší být vždy připravený.

A s tím souvisí další otázka, kdy by mě moc zajímalo, jestli se vám ohledně knihy někdo přímo ozval? Ať už z oblasti policie, rodiny, nebo ze čtenářů?

Desítky zpráv, hlavně v pozitivním duchu. Když jsem viděl tu obří podporu od rodiny, přátel, kolegů, ale i od cizích už v samotném předprodeji knihy, kde si přes 200 lidí objednalo něco, co ještě tenkrát ani nebylo hotové a vybrala se částka přes 100 000,-Kč, tak jsem si řekl, že to prostě musím dotáhnout do cíle. Hodně též udělal filmový trailer, který jsme natočili s kamarádem a nahráli ho na youtube. V tom jsem si sám zahrál a přidali jsme do něj i reálné záběry z mé osobní kamery z různých zákroků. Po vydání knížky mi psalo spoustu lidí ať už od policie, nebo z civilního sektoru. Někteří chválili knihu, někteří se zas dokonce rozepsali na vážná témata na konci knihy a svěřili se mi s jejich vlastním příběhem. A co mě nejvíc zarazilo, že spoustu kolegů, kteří mají odslouženo třeba i 15 let a více, prožívá stejné pocity, jako já popisuji v knize. Ovšem byli zaskočeni, že já to prokouknul už po tak krátké době…

Kniha není jen o práci policie, ale především o vás. V závěru uvádíte, že jste knihu napsal také proto, že jste chtěl podpořit ostatní nacházející se ve špatném období. Bylo vaším cílem otevřít někomu oči, nebo jej například nasměrovat?

Chtěl jsem být dá se říct inspirací pro ty, kteří potřebují pomoc a tiše doma sedí schovaní. Je tu prostě sociální stigma a lidi se prostě bojí někomu otevřít, aby v jejich očích nebyli divní. Dnešní doba tomu ještě víc napomáhá, protože díky sociálním sítím, na kterých jsou lidi závislí stejně jako na cigaretách, alkoholu a drogách, už neschytáváte kritiku jen od pár lidí, ale od stovek lidí. Hlavně mladší generace má smůlu v tom, že vyrůstají s telefonem v ruce, žijí ve virtuální realitě a neuvědomují si, že jim právě tohle způsobuje psychické problémy. S tímhle se ale dá furt něco dělat… Pak tu však máme lidi, kteří to mají dědičné, jsou nemocní, prožili stresovou situaci nebo jsou ve špatné životní situaci, a kteří spíš potřebují odbornou pomoc než ti, kteří si psychické problémy způsobili dobrovolnou závislostí. Na toto téma mám rozepsaný rukopis, který by mohl vyvrcholit další knížkou, ale na to bych nejdřív potřeboval pořádnou fanouškovskou základnu, aby se alespoň pár kusů prodalo. Protože zrovna ty mladé, kteří jsou pro toto téma cílová skupina, to zajímat bohužel nebude…

Některé kapitoly jsou úsměvné, ale mnohdy čtenář jen kroutí hlavou a nechce věřit svým očím. Můžete prozradit, co vás osobně na práci u policie nejvíce překvapilo?

Asi všeobecně, když člověk pozná tu realitu. Každý na to reaguje jinak. Já jsem bohužel hypersenzitivní osoba. Mám jinak vyvinutou nervovou soustavu, a proto prožívám věci jinak než ostatní lidi. Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí, a že práce u policie nebo u jiných ozbrojených složek není opravdu pro každého. Ale všude máte něco. Každopádně ať jste jakýkoliv člověk, každého ta práce změní a nějakým způsobem poznamená. Proto je tu pak spousta zdravotních problémů kvůli stresu a směnám, kde jste třeba i 30 hodin v kuse vzhůru, což pro lidské tělo opravdu není dobré. Já si ten stres tahal pak i domů, což též není dobré. A dodnes mám třeba takový problém, že nedokážu třeba někde v restauraci sedět zády do prostoru. Musím mít přehled a jakmile mám někoho v zádech, začnu být velice nervózní. Prostě jste v jednom kuse ostražití, protože během pár let jste zvyklí vídat a prožívat věci, které normální lidi nezažijí pomalu za celý život. A když pak začnete přemýšlet jako já, jestli vám tahle práce stojí za výplatu, kterou si vyděláte jako skladník na nočních (má předchozí práce), tak je vymalováno…

 jonathan srpen2

Mě vaše kniha zaujala mimo jiné proto, že mě dostal titul Můj příběh jménem policie, který mi dost otevřel oči a byla jsem zvědavá na druhý pohled. Tuším, že knihu na stránkách zmiňujete, tak co si o ní myslíte? A znáte se s jejím autorem Janem Dudou?

Je to už dlouho, co jsem ji četl. Prvotně, když Honza Duda vydával článek na jeho blogu, jsem měl rozepsanou svoji knihu. Pak jsem ji ale nedopsanou hodil na dlouhou dobu do šuplíku. Co si pamatuji z Honzovi knížky, je, že jsem sdílel dost podobné pocity po 2,5 letech u PČR, jako on po necelých 13 letech. Napsali jsme si i pár obsáhlých e-mailů v dobrém duchu. Bylo vidět, že je umělecká duše jako já. To je ale 4 roky zpátky. Dneska o něm nic nevím. Z virtuálního světa úplně zmizel, stejně tak zmizel jeho blog. Můžu jen doufat, že se mu skvěle daří a je spokojený.

Kdo by si podle vás měl knihu Dvě tváře policisty především přečíst?

Asi každý, koho baví příběhy ze života, policejní tématika, kdo by chtěl nakouknout pod pokličku české policie na základních útvarech, nebo kdo by chtěl více porozumět klukům a holkám z ulice, kteří kopou za tým “Modré linie”, a jak ta práce může ovlivnit jejich životy.

A co byste v závěru poradil těm, kteří se chtějí stát policisty a je to jejich snem? Jaké byste pro ně měl doporučení?

Doporučuji vysokou školu, protože to rozšíří kariérní možnosti. Dále zapracovat na fyzičce, popřípadě zkusit bojové sporty. Nejen kvůli fyzickým testům, ale abyste na ulici ubránili sebe nebo ostatní, když dojde na nejhorší. Na ulici totiž moc hodných lidí fakt nepotkáte. Pak asi pořádnou psychickou odolnost a nějakou předchozí pracovní zkušenost. A jestli je to něčí sen, tak do toho prostě jděte, protože za mě nejhorší pocit je, když máte výčitky, že jste to ani nezkusili.. :)

Děkuji za rozhovor!

Já moc děkuji.

jonathan srpen4
Zdroj foto: Jonathan Srpen


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...


Literatura

Doreen Virtue, Radleigh Valentine: Tarot andělů strážných

Tarot andelu straznych200Tak prý nejsladší tarotový set na světě! To jsou velká slova, milí autoři! S těmito kartami se podle nich prý budete prý cítit vždy velmi dobře. Tarotový svět vyhlazený do takové sladkosti, že snad nepoznáte strach a bá...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...