Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

Tisk

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholilo jeho účastí na koncertech světových es. Zatímco na vídeňském koncertě Depeche Mode si zahostoval jako exkluzivní host, s George Michaelem a Il Divo podnikl evropská turné. Stejně tak se však mladý harfista nebrání vystupování se zajímavými slovenskými interprety, v čemž bude pokračovat i v příští sezoně. Současně by neodmítl ani vystupování v Česku či spolupráci s českými umělci.

 

 

Léta jsem měl harfu zafixovanou jako součást symfonického orchestru, vy jste mě ale vyvedl z omylu, že je to zastaralá představa. Kdy vás napadlo dělat sólové koncerty s vašimi úpravami skladeb nejrůznějších stylů?

Jednou mi v jenom hudebním klubu nabídli udělat u nich večerní sólo koncert a představit tento nástroj i jiné skupině posluchačů. Byla to pro mne výzva připravit pro klub program, který by lidi zaujal jen se samotnou harfou a jinými styly, než je klasika. Předělal jsem jazzové standardy, pop rock dance písně způsobem, aby každá skladba měla jiné hrací i barevné prvky harfy.

A měl jste úspěch. Které skladby vámi upravené pro harfu se líbí nejvíc?

Koncerty s písněmi od skupiny Depeche Mode jsou velmi oblíbené. Tyto úpravy nakonec zaujaly i samotné členy této kapely a dokonce to vyústilo ve spolupráci na jednom z koncertů na jejich posledním turné.

Hrajete skladby, jejichž originály se, jak předpokládám, zřejmě líbí i vám. Proto mě zajímá, jakou muziku posloucháte?

Je to velmi pestré. Od lidovek přes klasiku až k trip-hoppu a metalu.

michal matejcik 1

 

Proč jste si vybral - harfu? Čím vás upoutala a připoutala?

Asi tím, že se v dnešní době čím víc rozpoznává a objevuje její potenciál. Začal jsem o tom přemýšlet a přišel na to, že i s takovou harfou se dají dělat různé šílené věci - a to i navzdory tomu, jak je tento velký nástroj současně mobilní.

Máte za sebou řadu koncertů doma na Slovensku a možná ještě více v zahraničí. Co koncerty v Česku? Zná vás české hudbymilovné publikum?

V Česku jsem vystupoval zatím jen na soukromých koncertech, které byly organizovány hraběnkami z Rakouska na zámcích. Naposledy to byla Náměšť nad Oslavou, kde jsem premiéroval vlastní skladbu "Das Staunen der Welt" pro harfu a soprán a věnoval ji Johanně von Haugwitz, jejíž rod více než století vlastnil panstvo Náměšť.

michal matejcik 2

 

Vraťme se ještě k vašim slavným angažmá. Hrál jste coby speciální host na koncertě kapely Depeche Mode, ale také na světovém turné s Georgem Michaelem, což jen dokresluje vaše kvality i uměleckou vizitku.  Ale také jste asi byl ve správný čas na správném místě. Anebo štěstí přeje připraveným?

Myslím, že se spojilo více faktorů. Někdy to prostě vyjde tak hladce samo od sebe, že člověk nevěří, že je to možné. Ale asi všechny takové věci v životě člověka se mají stát samy od sebe.

I když chci tímto rozhovorem představit hlavně vás, přesto se nemůžu nezeptat, jaké jsou v zákulisí a mimo publikum hvězdy, s nimiž hrajete? Jak na vás působily?

Tyto hvězdy se chovají jinak na velkých pódiích a jinak v zákulisí, kde jsou obyčejní, milí, nenápadní a místy až nesmělí. Velmi mne svým přátelským chováním překvapili právě členové skupiny Depeche Mode.

michal matejcik 3

 

Doma na Slovensku ale spolupracujete s dalšími hudebníky... S kým vším a co je důvodem této spolupráce?

Tady jsem spolupracoval s Katkou Knechtovou, skupinou Lavagance a na podzim se chystám na turné s Katkou Koščovou.  

S jakými lidmi vás baví pracovat? Je jedno, jestli jde o muzikanty či interprety různých žánrů?

Mám rád, když jsou ti lidé nadšení pro to, co dělají - a je jedno, v jakém žánru. Jejich nadšení, experimentování je pro ně odměnou, což je žene dopředu a dělá je šťastnějšími. Takoví spolupracovníci mě baví a třeba i posouvají dál.

Jste Slovák, přesto poslední roky žijete ve Vídni. Proč?

Ve Vídni jsem vystudoval hudební univerzitu a potom jsem tu už zůstal působit. Celé se to rozběhlo, když mě po škole mnohé orchestry přizvaly do nejrůznějších projektů.

Jak to máte s cestováním a navíc s cestováním s harfou? To není zrovna skladný nástroj...

Po pravdě řečeno, už mi to dost překáží, bere to velmi času a vyčerpává. Je příjemnější cestovat vlakem s malou flautou.

Máte jeden nebo více nástrojů?

Mám jednu americkou harfu, kterou používám na větší koncerty, a potom ještě starší harfu ruské výroby.

michal matejcik 4

 

Kdo je vaším největším fanouškem?

Tak nad tím jsem zatím nepřemýšlel.

Kde jste všude v právě končící sezóně hrál a co všechno máte v plánu v té příští?

Od budoucí sezóny jsem angažovaný košickou operou jako sólo harfista a přitom se budu nadále věnovat komorním a sólovým koncertům, komponování i vyučování na harfě tak, jako tomu bylo v předcházející sezoně.

Co vy a léto? Volné dny a prázdniny, dovolená? Jak a kde si ji chcete užít?

Pár týdnů volna nemůže být na škodu. Vypadá to, že léto strávím cestováním po středomořských oblastech.

Foto: Holger Polmann, Antonius Vlachou a archiv Michal Matejčík

www.michalmatejcik.com
www.facebook.com/michal.matejcik.harpist
https://www.youtube.com/watch?v=MMaZhdJ_AgY&;feature=youtu.be


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpráva z jednoho divadla v časech korony

Divadlo Viola Robert Tamchyna perexJaké problémy řeší ředitel divadla Viola Robert Tamchyna a jaké pozitivní impulzy, zkušenosti či inspirace přicházejí a ovlivňují chod Viloly, o tom si přečtěte v následujícím rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...


Literatura

Aktuální náhledy na fenomén bolesti a její léčbu

Obalka lecba bolesti200Akutní bolest provází člověka jako nepříjemná, ale upřímná kamarádka, která Vám sděluje, že právě v tomto okamžiku neděláte dobře, když děláte, co děláte. Když ji poslechneme, zmizí, není jí totiž zapotřebí. Neposlechneme...

Divadlo

Tragédie Kapuletů a Monteků navléknutá do baletních střevíců

romeoajulie 200Kdo by neznal nejslavnější příběh všech dob, který pojednává o zamilované veronské dvojici, jejíž láska se kvůli nepřátelství dvou vlivných rodin dočkala tragického konce. Jen málokdo si už ale dokáže představit, že by tato tragédie mohla ...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...