Jen dobrá týmová spolupráce je základem úspěchu, říká režisér Petr Soukup

Jen dobrá týmová spolupráce je základem úspěchu, říká režisér Petr Soukup

Tisk

souk 200Režisérem televizního pořadu Zpívá celá rodina je Petr Soukup, který už natočil celou řadů pořadů i videoklipů a léta spolupracuje i se zahraniční scénou. Jako producent získal prestižní ceny jako Anděl nebo Český lev, což jen dokládá jeho um, záběr a profesionalitu. Zatímco po absolutorii AMU se věnoval dokumentu a zpravodajství, během let se vyprofiloval jako jeden  z nejúspěšnějších tvůrců hudebně-zábavných programů. Jedním z jeho posledních projektů je právě letos znovuvzkříšený pořad Zpívá celá rodina.

 

 

 

Jaké máte pocity z odvysílání prvního dílu "nové řady" dnes již klasického pořadu Zpívá celá rodina?

Mé pocity režiséra jsou na základě ohlasů odborné i divácké veřejnosti poměrně příznivé. První díl této nové řady, který se odvysílal letos v lednu, nezklamal a získal si hned napoprvé přes osm set tisíc diváků. Konkurenční zábavné pořady vysílané ten večer ve sledovanosti s převahou předstihl. Další díl bude odvysílán 14. března ve 20 hodin na ČT 1.
Úspěch mělo podle ohlasů atraktivní pojetí, obrazové zpracování, výběr poroty a nepochybně i výběr moderátora Václava Kopty, který dozrál ve vtipného a duchapřítomného glosátora a na výborně připraveného moderátora, který si dá tu práci vyhrát si s každým detailem. Proto se, podle mého názoru, blíží po mnoha letech svým výkonem moderátorským ikonám jako Vladimír Dvořák nebo Karel Šíp.

Na moderátora Václava Koptu jsem se chtěl právě zeptat. Mně osobně se moc líbí, jak to dělá. Přesto mne zajímá, jestli to byl jasný tip, jasná volba, anebo byl na tuhle zásadní roli v pořadu casting?

Byl to po důkladné úvaze jasný programový požadavek. A ze strany ČT velmi šťastný krok. Pro mě, který na Václava Koptu s chutí chodil do Semaforu, a který se už dříve zabýval myšlenkou zkusit jej obsadit do nějakého zábavného pořadu, bylo toto rozhodnutí rajskou hudbou! Samozřejmě jsem šel i já s „novým“ moderátorem do určitého rizika, a byl jsem upřímně překvapen, v jakou vyzrál hotovou moderátorskou osobnost. Podle ohlasů, které mám, jej i divácká veřejnost přijala velmi kladně.

souk 1

 

Proč jste do tohoto pořadu šel a co si od něj slibujete?  Zajímalo by mne, jestli pořad vzniká čistě pro zábavu a potěchu publika, anebo také  doufáte, že se v něm objeví někdo mimořádně zajímavý a talentovaný?

K připomenutí šedesátého výročí existence České televize - dříve Československé televize -  nechalo její vedení předloni vyrobit několik solitérů legendární zábavy, jako byly například Kufr, Natoč to a další. Patřil sem i cyklus Zpívá celá rodina, který jsem tehdy dostal od brněnského studia jako režisér na starost já. Byla to pro mě výzva, zkusit z pohledu dnešních dramaturgických trendů a realizačních technologií navázat na velmi úspěšný rodinný zábavný cyklus ze sedmdesátých let. Na rozdíl od všech Talentů, SuperStar a jiných projektů komerčních televizí to byla příležitost uchopit formát ryze český, původní, mít možnost samostatně tvořit, nikoli být jako režisér v roli jakéhosi „dispečera“, který je zcela podřízen podrobné zahraniční „kuchařce“.
Protože projekt Zpívá celá rodina sklidil předloni z těch „historických“ několika připomenutí největší úspěch, rozhodlo se vedení ČT pro letošní první pololetí vyrobit dalších šest dílů, a to do prestižního sobotního hlavního vysílacího času na ČT1. Tento úkol dostalo Televizní studio Brno, protože zde se původní verze projektu realizovala, dokonce na stejném místě, v Rotundě brněnského výstaviště.
Rodinná soudržnost je primárním posláním soutěže. Nicméně, pokud by se objevil mimořádný talent, jsme na takovou možnost samozřejmě připraveni a nehodláme ji propásnout!

souk 2

 

Důležitou složkou pořadu je i hvězdná porota. Její obsazení bude stejné nebo proměnlivé?

Porota nebude stejná, bude částečně proměnlivá. Stálicemi v ní jsou zkušení matadoři Ondřej Hejma a Ota Balage, za nejmladší generaci dvaadvacetiletá zpěvačka Debbi. Není možné nezmínit významný fakt, že celkem na čtyři díly cyklu přijala pozvání k účasti v porotě i Helena Vondráčková.

Pokud vím, tak spolupráce s Helenou Vondráčkovou není vaše první, za ty roky...

Helena Vondráčková je na práci úžasný parťák. Máme za sebou hodně společně práce. Silvestry, charity, řadu hudebně zábavných projektů. Napsali jsme pro ni s Karlem Šípem ztřeštěnou silvestrovského komedii Po kolenou za Helenou, režíroval jsem i její televizní cyklus Dlouhá noc s Helenou. Helena je neobyčejně pracovitá, cílevědomá a pilná. Dobře a rychle se učí nové věci, vyzná se skvěle ve svém oboru. Ale taky je citlivá a empatická. I proto jsem ji, vedle "tvrďáka" Ondřeje, chtěl do poroty Zpívá celá rodina.

souk 3

 

Pamatuji doby, kdy se v tom někdejším pořadu Zpívá celá rodina objevila maličká Bára Basiková, a proto mám i pro novou řadu pořadu jakousi slabost. Určitě jste tohle všechno viděl, a proto mne zajímá, co z toho starého modelu byste rád v novém pokračování zachoval?

Zpívá celá rodina je soutěží rodinných týmů, ne jednotlivců, čímž se zásadně odlišuje a tím si také v dnešní době podle mého názoru získává nejvíc diváků. Podporuje soudržnost rodiny, kdy například vnučka jde nerada zpívat před kameru, aby si její babička mohla splnit životní sen a zazpívat si jednou v televizi.
Tento princip je podle mě třeba zachovat především - a celý projekt mu podřizovat.  Ostatně, ta již zmíněná rodinná soudržnost v praxi je jednou z divácky nejatraktivnějších vlastností cyklu.

souk 4

 

Kdo vám při přípravě a natáčení Zpívá celá rodina nejvíc  pomáhá?

Režisérovi zpravidla nejvíce pomáhá vynikající a pečlivě prováděná dramaturgie, pak zkušený, talentovaný a pracovitý autor a vůbec celý tým, který si režisér dopředu vybral. Velmi dobrá týmová spolupráce je základem úspěchu. Chytří spolupracují s chytrými a naopak. Díky tomu vznikají takové „shluky“ lidí, které dosahují podle svých dobrých nebo špatných předpokladů odpovídajících výsledků. Ale to asi neplatí jen v televizi.

Na čem dalším pro televizi - kromě pořadu Zpívá celá rodina - ještě pracujete, co ještě připravujete?
V dlouhodobém horizontu jsou to dva hrané televizní životopisné cykly, pak mám na stole další projekty, hudební hraný film do kin a televizní a dva animované celovečerní projekty, také do kin a televizí. Zatím žádný není tak daleko, abych mohl jít do větších podrobností. Každý rozsáhlejší projekt znamená ještě před napsáním scénáře desítky jednání, aby byly předem jasně vymezené podmínky vzniku díla ve všech potřebných oblastech. 

Foto: Tino Kratochvíl

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na vánoční téma s Irenou Novákovou Kafkovou: Vánoce rovná se láska

Kafka perex„Život miluje lidi, kteří milují život,“ napsal v jedné své knize Vladimír Kafka. Jeho žena Irena připravila k vydání souhrn toho nejlepšího z jeho moudrosti, se kterou se narodil i před více než rokem odešel. Moudrá žena, která moudrost svého...


Literatura

Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

hrad ve skotsku200V listopadu jsme se dočkali již devátého dílu série Romantické útěky autorky Julie Caplinové, tentokráte s až pohádkovým názvem Hrad ve Skotsku. Malebná obálka s lákavými slovy „kouzelná slova, vůně vanilky a hřejivá objetí“ mluví za vš...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Film Tělo Duše Pacient nově na YouTube

Tělo-duše-pacient PJak oznámit pacientovi, že jeho diagnóza je vážná? Jak uklidnit matku, jejíž dítě kolabuje? Jak se dokázat rozhodnout v krizové situaci? Lékařská profese vyžaduje nejen detailní znalost diagnostických a léčebných postupů, ale také os...