Dvě tvořilky, díky nimž se v jihočeské Soběslavi kreativně vyřádí děti i dospělí

Dvě tvořilky, díky nimž se v jihočeské Soběslavi kreativně vyřádí děti i dospělí

Tisk

kreativ sobeslav rozhovor200První březnové dny přinesou jistě nejen závan jara, ale i pořádný průvan kreativity, který mají na svědomí Michaela Oubramová Radová a Martina Šimonová. A odkud vane vítr, to vám tyto dvě kreativní tvořilky z jihu Čech prozradí v následujícím rozhovoru.



Představte, prosím, našim čtenářům akci Kreativ Soběslav - o co se vlastně jedná, kde a kdy se koná?

Michaela: Je to prodejní výstava věnovaná kreativním technikám a rukodělné tvorbě. Na Kreativu najdete vše pro korálkování, powertex, malování na sklo, hedvábí a textil fimo, smaltování a mnoho dalších. Zábava pro celou rodinu, tvořivé dílničky pro děti, workshopy pro dospělé, bohatý doprovodný program. Tato akce trvá dva dny, v pátek a sobotu 1. a 2. března 2013 (9:00-19:00) Vše se odehrává v Kulturním domě Soběslav a nově i v Domě dětí a mládeže, tam je připravená Fler Show - velký jarmark handmade výrobků

Jak se zrodil nápad uspořádat takovouto akci?

Martina: Tvoření je naše velká radost a taky vlastně starost. Vždy jsme musely za něčím kreativně větším do Prahy nebo jiných, stovky kilometrů vzdálených měst. Proč tedy něco neudělat v našem městečku na jihu Čech? No a nápad tu byl.
Michaela: Realizace už byla trochu obtížnější, ale vše nakonec dobře dopadlo a náš první květnový Kreativ Soběslav v roce 2012 měl úspěch.

kreativ sobeslav rozhovor

Kolik lidí tvořilo organizační tým prvního ročníku? Rozrostl se od té doby, nebo to stále zvládáte ve stejném počtu?

Martina: Náš tým… jsme sehraný tým dvou tvořilek, momentálně na MD, které pořád něco podnikají, organizují a hlavně rády kreativně tvoří. Zatím si takto vystačíme, známe se od dětských let. Samozřejmě nám pak přímo na místě pomáhají naši přátelé, za to jsme moc vděčné.
Michaela: Tento jarní Kreativ jsme spojily ještě s Fler Show, který má na starosti Iva Czyžová (zakladatelka Jihočeského fler klubu – sdružení handmade umělců)

Zaskočilo vás něco při pořádání Kreativů, ať již pozitivně či negativně?

Michaela: Co jsme nečekaly a velice nás to potěšilo, byla velká vstřícnost vystavovatelů a jejich podpora. Na druhé straně jsme se setkaly s podlostí a závistí, ale o tom je lepší nemluvit.

Jaká vylepšení proběhla od první akce? Jsou to nějaké zásadní změny?

Martina: Nic zásadního jsme nezměnily, snažíme se o zajímavý doprovodný program, samozřejmě zvýšil se počet vystavovatelů téměř dvojnásobně.

kreativ sobeslav rozhovor2

Jak vám vychází vstříc město? Zaznamenaly jste nějakou podporu ze strany úřadů?

Michaela: Zprvu bylo těžké přesvědčit město o co nám jde a o co se snažíme, ale nakonec jsme se setkaly s vstřícností a obdržely jsme i finanční příspěvek od města Soběslav, díky tomu můžeme snížit i vstupné

O které aktivity a expozice bývá největší zájem?

Martina: Nejvíce bývá zájem o dětské tvoření, děti se na Kreativu opravdu vyřádí

Předpokládám, že vy sama (samy) se věnujete kreativnímu tvoření – čemu nejraději? Jaké jsou vaše další zájmy, koníčky?

Martina: Ano tvoříme rády, jinak bychom se ke Kreativu ani neodhodlaly, osobně ráda kreslím na textil a také mě baví vařit .
Michaela: Martina kreslí krásně, já pořád zkouším různé kreativní techniky, nyní mě opravdu zaujala keramika – chodím i na kurz.

kreativ sobeslav rozhovor3

Zbyde-li vám volná chvíle, jak nejraději relaxujete (kromě tvoření :-))? Kniha, hudba, divadlo, cestování? Nejoblíbenější žánr?

Michaela: Cestování to je naše další oblíbená aktivita, jezdíme spolu do zahraničí i po ČR.
Martina: Nejvíc nás ale v součastné době zaměstnávají naše skoro tříleté dcerky (někdy se zapojí i do tvoření)

Jaké druhy občerstvení nabídnete hladovým a žíznivým návštěvníkům?

Michaela: Po celou dobu akce bude k dispozici otevřený BAR, takže výborná káva Filikori, limo, malé teplé občerstvení plus je připravena čajovna s mini cukrárnou s výbornými domácími dortíky a koláčky

Na co jste, jako pořadatelky, nejvíce hrdé?

Michaela: To co se nám povedlo zrealizovat, jaké máme dobré vztahy s vystavovateli, že vše probíhá tak jak má a držíme spolu

Jaké jsou vaše vize do dalších let, co se Kreativu týče?

Michaela: Pokračovat v tom co děláme, držet si naši laťku vysoko, vytvořit tradici na kterou se budou návštěvníci těšit, myslím že Kreativ Soběslav má hodně co nabídnout

Součástí březnového Kreativu Soběslav je k akce, která má pomoci oddělení Následné péče v nemocnici Tábor. Jako mohou tuto dobrou myšlenku podpořit návštěvníci?

Martina: Pomoci mohou návštěvníci přímo na místě, budou si moci zakoupit kreativní výrobky, které poskytli vystavovatelé pro tento účel. Celý výtěžek bude věnován oddělení Následné péče ke koupi rehabilitačních pomůcek.

Připojíte ještě nějaký vzkaz či informaci?

Obě: Přijeďte se podívat, těšíme se na vás!
Moc děkujeme za tuto příležitost, vážíme si toho! :-)

Na otázky naší redakce odpověděly a na výstavu vás zvou:

Bc. Michaela Oubramová Radová

Mgr. Martina Šimonová

kreativ sobeslav soutez

Akce: Kreativ Soběslav,
Kdy: 1.3.-2.3.2013, 9:00-19:00 hodin
Kde: Kulturní dům Soběslav ( Jirsíkova 34, Soběslav) a Dům dětí a mládeže


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kdo rozumný by se nechal pobláznit vlastním terapeutem?“ ptá se Edna Nová

edna200Edna Nová vystudovala v Praze na UK obor sociální práce, absolvovala výcvik v krizové intervenci, porodila dvě děti a vydala dvě knihy: Ženy z Bohnic (Pointa) a Konec aneb začátek (Motto). Její život zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tvorba Karla Gotta mě přivedla k hudbě jako takové, říká zpěvák Josef Bouda

Gott revival 200Už devět let vystupuje v Česku i na Slovensku hudební formace Karel Gott revival Morava, jejímž frontmanem je Josef Bouda, jemuž nechybí znělý hlas, šarm a charizma. Po řadě koncertů v tuzemsku a na Slovensku čeká kapelu, která má základn...


Literatura

Jak se úspěšně učit?

Jak se ucit perexNení podstatné, jestli se učíte ke zkoušce do školy, rozšiřujete si své vzdělávání při zaměstnání nebo studujete čistě z vlastního zájmu. Důležité je ale vědět, jak se učit opravdu efektivně, aby vaše úsilí přineslo vytoužené výsl...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...