Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Tisk

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

 

 

„Jídlo a stolování patří k potěšujícím stránkám života. Je dobré na to dbát i v rodinách, bohužel se ale trochu vytrácí společné stolování, i já s tím občas v rodině ´bojuji´.  V jižních státech, které si na společné stolování potrpí, rodina obecně lépe funguje,“ říká Jitka Chalánková (TOP 09).

Jim to doma sice nevychází tak jako na jihu, dbají ale na nedělní oběd. „Neděli prostě světíme se vším všudy,“ říká poslankyně, které chutná skoro všechno. „Když jsme v Itálii, pochutnávám si na italské kuchyni, když na Istrii, tak na té chorvatské,“ uvádí. Tam jí chutnají především masa na grilu. „Jsou jednoduchá, je tam spousta zeleniny včetně grilované a jídlo je rychle připravené,“ říká.  

Pochutnává si také na rybách - mořských i sladkovodních. Nevyhledává ale dary moře. „Když ale jsou, nepohrdnu jimi,“ upřesňuje. Chutnají jí především langusty nebo krevety. Ráda má i mozzarelu s rajčaty, maďarskou kuchyň nebo polévky z kysaného zelí, třeba slovenskou kyselici.

„V dětství jsem byla vychována tak, že jsem vděčný strávník. Mám ráda i českou kuchyň, kterou lze upravit tak, že ztratí nešťastné přízvisko těžká. Stačí omezit obsah tuku a vrátit se ke kuchyni našich babiček - tam lze najít hodně jednoduchých receptů,“ dodává.

Vaření je relaxace

Ráda vaří. „Vaření je pro mě i relaxace, rodina to snáší se mnou,“ směje se. „Když domů do Prostějova přijedu z Prahy - ze sněmovny, a je hodně stresu, manžel se směje, že bude určitě guláš, protože mě podle něj uklidňuje krájet maso na kostičky. Nevím, jak na to přišel,“ usmívá se.

„Ráda dělám různé typy gulášů, potrpím si i na jídla, jejichž příprava trvá delší dobu. Baví mě chystat různá dušená masa, připravuji si na gril šašliky, kdy na dva až tři dny naložím kostky  masa s cibulí či s citronem, uschovám je do chladu, následně maso dávám na špízy a grilujeme,“ říká.

A přidává jeden rychlý a jednoduchý recept. „Jsou to arabské kostky. Nakrájím hovězí na malé kostičky, osmažím je na oleji, přidám cibulku, fazolové lusky, rajčata, vše lehce podusím na vodě. Jídlo pak podávám s dušenou rýží, je to velmi dobré a navíc dietní,“ říká.

chalan 1

 

„Ráda také vařím Stroganov, neodbývám ho, jako v některých restauracích, pohrávám si s tím. Příliš si nepotrpím na sladké, ale jelikož jsem z Hané, peču hanácké koláčky, které nejsou tolik sladké. Dorty a krémy moc nejím,“ dodává.

Příliš nepřipravuje masa s medem či ovocem. „To je doména mých dcer, mám tři dcery a jednoho syna. „Dcery rády a hodně vaří a syn rád a hodně jí - to je vděčný strávník,“ říká.

Kapry připravuje sama, včetně zabití

„V dětství jsem moc nemusela dušené ledvinky, které ani dnes doma moc nepřipravujeme. Jinak opravdu nejsem vybíravá,“ říká poslankyně, která je dětskou lékařkou. U dětí jí zajímá i stravování. Udivuje jí, že ve školách dnes mají na výběr z vícero jídel.

 „Pochopila bych, kdyby jedno z jídel bylo pro dietáře, které musí být speciálně připravené. Ale vybírat si ze tří nebo čtyř jídel? To nechápu. Stačí přece jedno jídlo, s tím, aby byl oběd vyvážený - když je sladký koláč, tak před ním má být třeba masová polévka,“ uvádí.

Přidává veselou příhodu spojenou s přípravou vánočních kaprů. „Kapry připravuji sama, včetně zabití. Jednou jsem je v noci zabila a připravila do pekáče. Jak jsem je dávala do spíže na chladnou podlahu, pekáčem jsem klepla o láhev červeného vína, aniž jsem si to uvědomila,“ vzpomíná.

„Za chvíli jsem šla do spíže něco dávat a viděla jsem, jak celý pekáč plave v červeném víně. Divila jsem se, proč z kaprů teče tolik krve. Když jsem zjistila, že je to rozbité víno, technicky mi nešlo do hlavy, jak se tam mohlo vylít, když bylo pod pekáčem a ne nad ním,“ uzavírá.

 

Foto: Archiv Jitky Chalánkové


 

Přihlášení



Banner

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v zahraničí. Přitom vznešená vyrovnanost umělecké úrovně Dagmar Pecková pokračuje i v době, kdy „sestoupila“ z mezinárodních jevišť a pódií, ale přitom je stále hvězdou.

Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Možná vám to bude znít nadneseně, ale takový dojem ve mně zanechalo čtení knížky „Férová práce“ Kim Scottové. Sice píše o Americe, nemyslím si však, že u nás to bude o mnoho lepší. Nevím, jak je to v Česku s platy, zda je mzda mužů tolik odlišná od mzdy žen jako tam, avšak sexuální morálka, podle zjištění poslední doby (případy Feri, Cimický nebo šetření na vysokých školách), je přinejmenším stejná.


Jan Melvil Publishing
Banner

Hledat

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Videorecenze knih

Anketa

Červen, Mezinárodní den dětí, Světový den hudby. Co pro vás hudba znamená, vnímáte ji od dětství?
 
Banner

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Mít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně se svým životem měli naložit. Důležité je ale pro ně pořádně se vůči rodičům vymezit. Tyto rozdíly v očekávání pak způsobují střet generací, ve kterém není ani vítězů, ani poražených. A někde v tom všem zmatku mrzne naše vnitřní dítě…


divadlodisk.cz

Čtěte také...

Kateřina Kuchařová: „Nenechte se zlákat lacinými sliby na letácích a bojujte s námi proti okrádání seniorů“

Petice kucharova 200V českých kinech je nyní film Silvie Dymákové, Šmejdi, který poukazuje na nekalé praktiky při předváděcích akcí. U této příležitosti vznikla ve spojení tvůrců filmu, sdružení dTest a deníku


Literatura

Poznejte 50 odstínů a chutí hantecu

50 odstinu hantecu hrbet200V Nakladatelství JOTA na začátku října vyšla hned dvojkniha zaměřená na hantec: 50 odstínů hantecu a 50 chutí hantecu. Vydejte se na exkurzi po tomto skvělém jazyce, i když nejste z Brna, bude vás to bavit.

...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...