Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

 

 

„Jídlo a stolování patří k potěšujícím stránkám života. Je dobré na to dbát i v rodinách, bohužel se ale trochu vytrácí společné stolování, i já s tím občas v rodině ´bojuji´.  V jižních státech, které si na společné stolování potrpí, rodina obecně lépe funguje,“ říká Jitka Chalánková (TOP 09).

Jim to doma sice nevychází tak jako na jihu, dbají ale na nedělní oběd. „Neděli prostě světíme se vším všudy,“ říká poslankyně, které chutná skoro všechno. „Když jsme v Itálii, pochutnávám si na italské kuchyni, když na Istrii, tak na té chorvatské,“ uvádí. Tam jí chutnají především masa na grilu. „Jsou jednoduchá, je tam spousta zeleniny včetně grilované a jídlo je rychle připravené,“ říká.  

Pochutnává si také na rybách - mořských i sladkovodních. Nevyhledává ale dary moře. „Když ale jsou, nepohrdnu jimi,“ upřesňuje. Chutnají jí především langusty nebo krevety. Ráda má i mozzarelu s rajčaty, maďarskou kuchyň nebo polévky z kysaného zelí, třeba slovenskou kyselici.

„V dětství jsem byla vychována tak, že jsem vděčný strávník. Mám ráda i českou kuchyň, kterou lze upravit tak, že ztratí nešťastné přízvisko těžká. Stačí omezit obsah tuku a vrátit se ke kuchyni našich babiček - tam lze najít hodně jednoduchých receptů,“ dodává.

Vaření je relaxace

Ráda vaří. „Vaření je pro mě i relaxace, rodina to snáší se mnou,“ směje se. „Když domů do Prostějova přijedu z Prahy - ze sněmovny, a je hodně stresu, manžel se směje, že bude určitě guláš, protože mě podle něj uklidňuje krájet maso na kostičky. Nevím, jak na to přišel,“ usmívá se.

„Ráda dělám různé typy gulášů, potrpím si i na jídla, jejichž příprava trvá delší dobu. Baví mě chystat různá dušená masa, připravuji si na gril šašliky, kdy na dva až tři dny naložím kostky  masa s cibulí či s citronem, uschovám je do chladu, následně maso dávám na špízy a grilujeme,“ říká.

A přidává jeden rychlý a jednoduchý recept. „Jsou to arabské kostky. Nakrájím hovězí na malé kostičky, osmažím je na oleji, přidám cibulku, fazolové lusky, rajčata, vše lehce podusím na vodě. Jídlo pak podávám s dušenou rýží, je to velmi dobré a navíc dietní,“ říká.

chalan 1

 

„Ráda také vařím Stroganov, neodbývám ho, jako v některých restauracích, pohrávám si s tím. Příliš si nepotrpím na sladké, ale jelikož jsem z Hané, peču hanácké koláčky, které nejsou tolik sladké. Dorty a krémy moc nejím,“ dodává.

Příliš nepřipravuje masa s medem či ovocem. „To je doména mých dcer, mám tři dcery a jednoho syna. „Dcery rády a hodně vaří a syn rád a hodně jí - to je vděčný strávník,“ říká.

Kapry připravuje sama, včetně zabití

„V dětství jsem moc nemusela dušené ledvinky, které ani dnes doma moc nepřipravujeme. Jinak opravdu nejsem vybíravá,“ říká poslankyně, která je dětskou lékařkou. U dětí jí zajímá i stravování. Udivuje jí, že ve školách dnes mají na výběr z vícero jídel.

 „Pochopila bych, kdyby jedno z jídel bylo pro dietáře, které musí být speciálně připravené. Ale vybírat si ze tří nebo čtyř jídel? To nechápu. Stačí přece jedno jídlo, s tím, aby byl oběd vyvážený - když je sladký koláč, tak před ním má být třeba masová polévka,“ uvádí.

Přidává veselou příhodu spojenou s přípravou vánočních kaprů. „Kapry připravuji sama, včetně zabití. Jednou jsem je v noci zabila a připravila do pekáče. Jak jsem je dávala do spíže na chladnou podlahu, pekáčem jsem klepla o láhev červeného vína, aniž jsem si to uvědomila,“ vzpomíná.

„Za chvíli jsem šla do spíže něco dávat a viděla jsem, jak celý pekáč plave v červeném víně. Divila jsem se, proč z kaprů teče tolik krve. Když jsem zjistila, že je to rozbité víno, technicky mi nešlo do hlavy, jak se tam mohlo vylít, když bylo pod pekáčem a ne nad ním,“ uzavírá.

 

Foto: Archiv Jitky Chalánkové


 

Přihlášení



Soutěže

Veverčák Píťa se vrátil

Veverčák Píťa se společně s hajným Petrem objevili v knize Víš, kde jsou děti stromů? a nyní se vrací v titulu Kde si Píťa chladí tlapky? Nakladatelství Kazda

Ženy, které milují příliš a doufají, že se jejich partner změní

Doufáte, že se váš partner, který vám ubližuje, změní? Ne, nezmění! Kniha z nakladatelství Portál psychoterapeutky Robin Norwood je o citové závislosti ve vztazích a pomáhá ženám najít cestu k sobě a odejít z nevyhovujícího vztahu. Je plná skutečných příběhů žen, které milovaly příliš… Nakladatelství Portál

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Hledat

Videorecenze knih

Michael Krásný vydává druhé album 20:20

Michael Krásný, kontrabasista, baskytarista, zpěvák a dlouholetý doprovodný hráč trumpetisty Laca Decziho, vydává druhé sólové album s výmluvným názvem 20:20. michaelkrasnymusic.com

Čtěte také...

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...


Literatura

Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Pet domacich prostredku 200V nakladatelství Kazda vyšla před pár dny moc zajímavá kniha nazvaná Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, která je plná praktických návodů.

...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...