Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Tisk

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

 

 

„Jídlo a stolování patří k potěšujícím stránkám života. Je dobré na to dbát i v rodinách, bohužel se ale trochu vytrácí společné stolování, i já s tím občas v rodině ´bojuji´.  V jižních státech, které si na společné stolování potrpí, rodina obecně lépe funguje,“ říká Jitka Chalánková (TOP 09).

Jim to doma sice nevychází tak jako na jihu, dbají ale na nedělní oběd. „Neděli prostě světíme se vším všudy,“ říká poslankyně, které chutná skoro všechno. „Když jsme v Itálii, pochutnávám si na italské kuchyni, když na Istrii, tak na té chorvatské,“ uvádí. Tam jí chutnají především masa na grilu. „Jsou jednoduchá, je tam spousta zeleniny včetně grilované a jídlo je rychle připravené,“ říká.  

Pochutnává si také na rybách - mořských i sladkovodních. Nevyhledává ale dary moře. „Když ale jsou, nepohrdnu jimi,“ upřesňuje. Chutnají jí především langusty nebo krevety. Ráda má i mozzarelu s rajčaty, maďarskou kuchyň nebo polévky z kysaného zelí, třeba slovenskou kyselici.

„V dětství jsem byla vychována tak, že jsem vděčný strávník. Mám ráda i českou kuchyň, kterou lze upravit tak, že ztratí nešťastné přízvisko těžká. Stačí omezit obsah tuku a vrátit se ke kuchyni našich babiček - tam lze najít hodně jednoduchých receptů,“ dodává.

Vaření je relaxace

Ráda vaří. „Vaření je pro mě i relaxace, rodina to snáší se mnou,“ směje se. „Když domů do Prostějova přijedu z Prahy - ze sněmovny, a je hodně stresu, manžel se směje, že bude určitě guláš, protože mě podle něj uklidňuje krájet maso na kostičky. Nevím, jak na to přišel,“ usmívá se.

„Ráda dělám různé typy gulášů, potrpím si i na jídla, jejichž příprava trvá delší dobu. Baví mě chystat různá dušená masa, připravuji si na gril šašliky, kdy na dva až tři dny naložím kostky  masa s cibulí či s citronem, uschovám je do chladu, následně maso dávám na špízy a grilujeme,“ říká.

A přidává jeden rychlý a jednoduchý recept. „Jsou to arabské kostky. Nakrájím hovězí na malé kostičky, osmažím je na oleji, přidám cibulku, fazolové lusky, rajčata, vše lehce podusím na vodě. Jídlo pak podávám s dušenou rýží, je to velmi dobré a navíc dietní,“ říká.

chalan 1

 

„Ráda také vařím Stroganov, neodbývám ho, jako v některých restauracích, pohrávám si s tím. Příliš si nepotrpím na sladké, ale jelikož jsem z Hané, peču hanácké koláčky, které nejsou tolik sladké. Dorty a krémy moc nejím,“ dodává.

Příliš nepřipravuje masa s medem či ovocem. „To je doména mých dcer, mám tři dcery a jednoho syna. „Dcery rády a hodně vaří a syn rád a hodně jí - to je vděčný strávník,“ říká.

Kapry připravuje sama, včetně zabití

„V dětství jsem moc nemusela dušené ledvinky, které ani dnes doma moc nepřipravujeme. Jinak opravdu nejsem vybíravá,“ říká poslankyně, která je dětskou lékařkou. U dětí jí zajímá i stravování. Udivuje jí, že ve školách dnes mají na výběr z vícero jídel.

 „Pochopila bych, kdyby jedno z jídel bylo pro dietáře, které musí být speciálně připravené. Ale vybírat si ze tří nebo čtyř jídel? To nechápu. Stačí přece jedno jídlo, s tím, aby byl oběd vyvážený - když je sladký koláč, tak před ním má být třeba masová polévka,“ uvádí.

Přidává veselou příhodu spojenou s přípravou vánočních kaprů. „Kapry připravuji sama, včetně zabití. Jednou jsem je v noci zabila a připravila do pekáče. Jak jsem je dávala do spíže na chladnou podlahu, pekáčem jsem klepla o láhev červeného vína, aniž jsem si to uvědomila,“ vzpomíná.

„Za chvíli jsem šla do spíže něco dávat a viděla jsem, jak celý pekáč plave v červeném víně. Divila jsem se, proč z kaprů teče tolik krve. Když jsem zjistila, že je to rozbité víno, technicky mi nešlo do hlavy, jak se tam mohlo vylít, když bylo pod pekáčem a ne nad ním,“ uzavírá.

 

Foto: Archiv Jitky Chalánkové


 

Přihlášení



Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Must have všech fanoušků Harryho Pottera

S příběhy o Harrym Potterovi vyrostly už dvě generace čtenářů a troufám si říct, že ho “může” i spousta lidí, co jinak moc nečte. Všichni známe kouzelný svět J. K. Rowlingové už skoro nazpaměť a stal se nedílnou součástí našeho kulturního bohatství, stejně jako Červená Karkulka a Popelka. Může tedy ještě něčím překvapit? Co nabízí speciální sběratelská edice?

Příběhy z koutů Šumavy

Šumava si našla místo v srdci nejen místních, ale i mnoha lidí, kteří se sem vracejí a hledají inspiraci a odpočinek v krajině, co v sobě nese nesčetně příběhů. Někdy smutných, někdy veselých a někdy nadpřirozených. Lucie Oudová je místní rodačka a spisovatelka. Vydala již tři knihy, které vás na svých stránkách zanesou právě sem. Přečtěte si rozhovor o tom, co ji inspiruje, jak a proč díla vznikala a zda se máme na co těšit i do budoucna.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarket...

Deset let psychedelického šílenství slaví Madhouse Express

Na počátku byl inzerát, po kterém se dala dohromady parta rock’n’rollových nadšenců. Z okrajového žánru si to přes stovky koncertů nasměrovali do vyprodaného planetária, na Colours of Ostrava i do zahraničí. Jedna z nejzajímavějších klubových kapel současné scény vaří hustou psychedelickou mlhu už rovných deset let. Dekádu na scéně oslaví svým dosud největším koncertem 30. listopadu v pražské Arše+.

Čtěte také...

Každá z profesí mě obohacuje něčím jiným

archiv Jana ChládkovámZpěvačka, rozhlasová moderátorka a dramaturgyně Jana Chládková je velkou milovnicí zvířat, ráda cestuje a v roce 2023 vydala své třetí CD. Přiznává, že práce v rozhlase je také jejím velkým ko...


Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Do kin přichází francouzské drama Pokoj zázraků

Pokoj zázrakůKoncem roku byste si neměli nechat ujít filmovou novinku s názvem Pokoj zázraků, která se na plátna českých kin dostane 28. prosince. Tento původem francouzský snímek, plný emocí a osudových momentů, vás pohltí svým vyprávěním o nezlomné síle mateřské lásky. Pokoj záz...