Martin Lihač: K21 je pro mě nástrojem, kterým bych rád zúročil své zkušenosti a využil je pro dobrou věc

Martin Lihač: K21 je pro mě nástrojem, kterým bych rád zúročil své zkušenosti a využil je pro dobrou věc

Tisk

Lihac perexV redakci internetového magazínu Kultura21, který si klade za cíl přinášet co největší objem kvalitních informací z kulturní sféry, se za dobu jeho trvání vystřídalo již mnoho redaktorů. Ti skalní zůstávají věrni kmenovému náčelníkovi, jímž je majitel portálu a administrátor v jedné osobě, Martin Lihač. Ten doposud zůstával i pro členy redakce jakousi „paní Columbovou“. Všichni vědí, že existuje, ale nikdo ho nikdy neviděl. Na konci roku 2015 se mi ho podařilo přesvědčit ke krátkému rozhovoru, takže tajemství šedé eminence K21 je konečně lehce poodhaleno.

 

 

Martine, přibliž nám, prosím, historii vzniku portálu Kultura21. Jak to všechno začalo a kdo stál u zrodu K21?

Počítače jsou mou velkou láskou už zhruba od 16-ti let, tehdy jsem jako vánoční dárek dostal můj první počítač Sinclair ZX Spectrum. Zprvu jsem hrál zejména různé hry, avšak postupně jsem začal zjišťovat, že můj počítač toho dokáže mnohem víc. Po čase mi již ZX Spectrum přestal stačit a pořídil jsem si opravdové PC. Tehdy jsem také objevil internet a začal vytvářet různé projekty. Kultura21.cz vznikla v roce 2007 díky Evě Králové, která byla jeho první majitelkou a já jsem zastával pozici administrátora. V roce 2011 jsem se stal vlastníkem portálu.

Pro většinu redakce jsi stále jakousi „paní Columbovou“…mohl by ses nám nyní trochu představit?

Zajímám se o přírodní vědy (astronomii, astrofyziku), elektroniku, programování...mám rád sci-fi, fantasy, literaturu faktu, horory…

Lihac 1

Co všechno je spojeno s činností majitele webu a administrátora v jedné osobě?

Asi by se to dalo shrnout do dvou slov – spousta času a práce.

Co pro tebe K21 znamená? Jaké jsou tvé další záliby nebo koníčky?

K21 pro mě znamená možnost zúročit své mnohaleté zkušenosti a využít je pro dobrou věc – jako v případě portálu Kultura21.cz.

Díky Kultuře21 máš určitě velmi dobrý přehled o nejrůznějších kulturních akcích. Jaká oblast tě nejvíce oslovuje? Jaký je například tvůj oblíbený hudební styl nebo na jaké filmy se nejraději díváš?

Abych pravdu řekl, soustředím se spíše na technickou stránku K21. Oslovuje mě široká oblast kultury, od filmů, hudby, divadla, historie až po výtvarné umění. Můj oblíbený hudební styl je od mládí heavy metal, rád si ale poslechnu vážnou hudbu i dobrý pop… Z filmů je mým nejoblíbenějším Fontána.

Lihac 2

Jaké osobnosti z oblasti kultury bys třeba ještě rád viděl v naší rubrice Rozhovory, nebo jaká témata bys uvítal v ostatních rubrikách?

V naší rubrice Rozhovory bych rád viděl pestřejší škálu hostů, pokud jde o jejich profese z celé naší republiky (ale nejenom z ní).

Jaké jsou tvé vize týkající se internetového magazínu Kultura21? Jakým směrem by se podle tebe měla ubírat snaha redakce? Kde vidíš největší rezervy?

Kultura21.cz už je zaběhnutá, ale stále má velké rezervy. Zejména v pokrytí co nejširší oblasti kultury jako takové, co nejširší teritoriální pokrytí naší republiky a hlavně stálý dostatek kvalitních článků (potažmo autorů).

Co bys vzkázal členům redakce obecně a nebo u přiležitosti Nového roku?

Členům redakce i všem našim čtenářům bych rád popřál do nového roku zdraví, štěstí a spoustu skvělých kulturních zážitků.


Máte-li pocit, že toho o sobě Martin mnoho neřekl, vězte, že i toto je úspěch a z jeho strany velký ústupek. Navštívila jsem jej dvakrát v Děčíně, kde žije a pokaždé se naše řeč točila hlavně kolem internetového portálu Kultura21, pro kterou Martin doslova dýchá. Jeho pokoji vévodí počítač, jehož prostřednictvím tvoří webovou základnu pro články, kterými my, redaktoři, propagujeme nejrůznější kulturní akce, představujeme umělce z mnoha oborů, informujeme formou recenzí o knižních novinkách a dalších zajímavostech. Podílíme se tedy společně s ním na dobré věci. Přeji Martinovi i celé redakci, aby se tento cíl dařilo plnit na 100 %.

Foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Peter Nagy: „Mám sám so sebou taliansky vzťah: nenávidím sa a milujem sa zároveň.“

peter nagyJeden z nejpopulárnějších zpěváků Slovenska, Peter Nagy, si s námi popovídal o škole, fotografování i písničkách.

 

...

Literatura

David Deida a Intimní splynutí. Další bestseller?

DeidaSplynuti perexNo má na to rozhodně našlápnuto. Pokud však znáte všechny jeho předchozí knihy, zejména pak tu první – Cestu pravého muže – zažijete podstatně menší čtenářský šok. Či prozření. Nebo snad osvícení? Kdoví, jak tento...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

V Karlových Varech se představí Kendži Mizoguči

Mizoguci perexLetošní 52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (koná se ve dnech 30.6. – 8.7.2017) nabídne průřez tvorbou japonského režiséra KENDŽIHO MIZOGUČIHO (1898-1956). Tento - bohužel až na sklonku svého života - proslavený tvůrce patří mezi ...