Velikonoční vaření: Pochutnejte si na mazanci a beránkovi

Velikonoční vaření: Pochutnejte si na mazanci a beránkovi

Tisk

velikonoce 200Velikonoce symbolizuje v kuchyni spousta jídel. Z těch slaných a masových by neměla chybět nádivka s uzeným masem, telecí nebo jehněčí maso, ale třeba také sekané nebo studené masové rolády. Ovšem na své si přijdou i milovníci sladkého, kteří se mohou zakousnout do jidášů, pečeného beránka nebo mazance. Na dvě posledně jmenované dobroty si popíšeme recepty.

 

Já sama se rozhodně za žádnou excelentní kuchařku nepovažuji, nicméně mě vaření baví. Proč? Jednoduše proto, že přitom vytvářím něco konkrétního. Má to navíc jednu přednost. Na rozdíl od napsaného článku, ze kterého bude jeden člověk nadšený a druhý ho bude považovat za naprostou hloupost, jestli se vám povedlo dobře upéct sekanou, poznáte až nepříjemně rychle. Z trouby zkrátka buď ucítíte libou vůni pečeného masa, nebo nepříjemný pach spáleniny. Přeji vám pochopitelně, aby vyšla ta první varianta a samozřejmě nejenom u té sekané. A protože jsem slíbila dva sladké recepty, honem na ně. První z nich jsem včera úspěšně vyzkoušela.

Na velikonoční minimazanec se neobejdete bez těchto surovin.
200 g polohrubé mouky
1 žloutek
75 ml mléka
20 gramů droždí (asi polovinu 42 gramové kostky)
3 polévkové lžíce rozpuštěného másla (případně hery nebo oleje)
5 kávových lžiček krupicového cukru
1 ks špetka soli
rozinky
mandle na ozdobu podle chuti

Připravíme si do misky kvásek. Rozdrobíme droždí, přidáme k němu pět kávových lžiček cukru krupice a rozmícháme na kašičku. Zalijeme vlažným mlékem a lehce poprášíme moukou. Přikryjeme navlhčenou utěrkou a odložíme na teplé místo. Pozor jedině tam, kde je stálá teplota a kam v žádném případě nemůže proniknout průvan! Jinak bude veškerá vaše snaha úplně k ničemu. Počkáme, až kvásek vzejde. Když dodržujete podmínky a máte čerstvé světle hnědé droždí s typickou vůní (nebo zápachem, prostě jak chcete), měl by „vyjet“ už asi za dvacet minut. Budete-li mít droždí sušené, dejte ho asi o polovinu množství více a připravte se na to, že kynutí bude trvat déle a kvásek půjde nahoru pomaleji. Takže se nerozčilujte, chce to zkrátka klid.

Jakmile vám kvásek vyběhne, přidejte do mísy mouku, žloutek, tuk a špetku soli. Vymíchávejte těsto poctivě těsto, dokud pěkně „nehovoří“ u vařečky, čili se v něm nedělají bubliny. Nemělo by se také lepit na mísu. Pokud se lepí, přidejte trošku mouky. Pokud to s moukou přeženete a je příliš tuhé, vlijte kapku mléka. Samy musíte těstu porozumět, co ještě potřebuje. Nakonec vmíchejte rozinky. Pak opět přikryjte misku s těstem navlhčenou utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout. Během kynutí můžete jednou asi po půl hodině kynutí promíchat, aby se těsto provzdušnilo.

Potom na lehce pomoučeném vále vytvarujeme bochánek a přeneseme ho na vymazaný plech. Necháme kynout na plechu přikrytý utěrkou ještě asi 15 minut. Pak potřeme povrch rozšlehaným vejcem a nalepíme na něj mandle.

Vložíme do trouby předehřáté na 180 ° C a pečeme 20 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 40 minut. (prostě až utvoří krásnou zlatavou kůrčičku).

velikonoce mazanec

Pár rad, jak správně připravit kynuté těsto nám nabízí knížka Český rok na vsi a ve městě od autora Pavla Toufara. Že je všechny znáte? Myslím, že nikdy není na škodu si je zopakovat, aby se mazanec opravdu povedl.

• Mléko by mělo mít teplotu 25 – 30 ° C. Vyšší teplota vede ke kysání těsta, nad 75 ° C zahubíme kvasinky.
• Tuk musí být rozehřátý a vlažný, ale ne horký. Spařil by kvásek a těsto by pak nekynulo.
• Mouka by měla být ohřátá. Jednoduše stačí, když ji s předstihem vyndáte ze spíže a necháte nějakou dobu při pokojové teplotě.
• Také vajíčka by neměla být studená. Vyndejte je včas z ledničky. Zkrátka: všechny suroviny by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se výsledné dílo podařilo.
• Těsto ke kynutí nedávejte příliš blízko k teplu. Sice rychle vyskočí, ale v troubě pak spadne a výtvor nebude k ničemu. Důležité je, aby teplota po celou dobu kynutí byla stabilní.
• Větší množství tuku zpomaluje kynutí, proto to s ním nepřehánějte.
• Během kynutí je dobré těsto alespoň jednou, ale lépe vícekrát zamíchat, aby kynulo rovnoměrně a provzdušnilo se.
• Správně vykynuté těsto zvýší svůj objem alespoň na dvojnásobek. Uděláme-li do něj dolík, vrátí se do původního stavu.
• Prvních 20 minut pečení troubu neotvíráme, protože by těsto kleslo. Dobře vykynuté těsto v troubě ještě zvýší svůj objem.

Velikonočního beránka do velké formy pro vás upekla šéfredaktorka Radka Mothejzíková. Co na něj budete potřebovat?

3 vejce
150 g cukru
5 polévkových lžic oleje
5 polévkových lžic horké vody
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vanilkový puding
citronová kůra
1 kávová lžička citronové šťávy
1 ks špetka soli
rozinky

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, horkou vodu a vyšleháme do husté pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem, přidáme citronovou kůru a vmícháme do žloutkové pěny. Bílky ušleháme s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli do hustého sněhu, který jemně vmícháme do těsta. Formu na beránka silně vymastíme a vysypeme moukou, do míst, kde jsou oči a čumáček, vtiskneme rozinky a pak nalijeme hotové těsto. Přiklopíme, pečeme zpočátku prudčeji, potom zmírníme a dopečeme (cca 40 minut).

velikonoce beranek

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Miroslavem Vaňurou o knize a televizním pořadu Legendy kriminalistiky

2817Miroslav Vaňura má za sebou práci na mnoha televizních pořadech. Jmenujme alespoň Na vlastní oči, 112 v ohrožení života nebo Legendy kriminalistiky. A právě poslední jmenovaný seriál věnují se známým vrahům a jejich obětem se dočkal v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poezie žije - podpořte vydání básnické sbírky Kalvárie lásky

jabato hithit perexKulturní a vzdělávací agentura JABATO připravuje vydání básnické sbírky s autorskou uměleckou grafikou Jany Jebavé. Přestože síla slova má pořád velkou váhu, potřebuje podporu, a to nejen od svých fanoušku. Proto ji hledá i p...

Z archivu...


Literatura

Dostaňte se zvířatům pod kůži

kosti 200V září vydalo nakladatelství Albatros půvabně ilustrovanou knihu britského spisovatele Jula Howarda s poněkud nicneříkajícím názvem Kosti. Avšak podtitul Dostaňte se zvířatům pod kůži hovoří za vše! Pojďte si proto s malými čtenáři od devíti let v...

Divadlo

Líza Ďulínková se vrací na jeviště MdB – a opět to bude betálný!

my fair lady 200„Lady ze Zelňáku bude hitem“, „Mošův tah s My Fair Lady se zdařil na výbornou“ nebo „Stanislav Moša se už zařadil mezi naše přední muzikálové režiséry a v Lady to opět stvrzuje přesnou mírou nadhledu i dokonalým vedením herců k bezešvému p...

Film

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...