Sportsmeni v zemích českých, aneb co víme o sportu za císaře pána?

Sportsmeni v zemích českých, aneb co víme o sportu za císaře pána?

Tisk

sportsmani v ceskych zemich„Sport, angl., hra, zábava, značí po výtce nezištnou zábavu spojenou s vynikajícím nějakým cvikem tělesným a provozovanou většinou pod širým nebem“.  

 

 

„SPORTSMAN [sportsmen], angl., slove ten, kdo se obírá jakýmkoli druhem sportu nebo milovník sportu. Pokud sportsman obírá se sportem za příčinou zisku, slove professionál, jinak jest amateurem, ačkoli rozdíl tento není posud přesně stanoven a stále je předmětem diskussí sportovních sjezdů.“
 
• „Sportovkyně [sportswomen]. Ženě sluší ovšem do jisté míry něžnost a jemnost, avšak ženy nesmějí býti vesměs křehotinky, které bez opory muže ve světě by byly jen proto, aby se strachem a bázní tetelily. Nechceme míti ženy slabé, titěrné. Chceme u ženy něžnost ducha, něžnost v zjevu, ale chceme u nich viděti také silného ducha a zdravé silné tělo.“
Sportovní obzor, r. III, 1897    

• „Lyže: Na lyžích chodí a klouzá se po sněhu tak, že se nohy střídavě pohybují v před nezdvihajíce se s povrchu sněhového, při čemž dbáti jest toho, aby klouzaly rovnoběžně a co nejtěsněji při sobě. Na pomoc brává se k lyžím dlouhá tyč, jíž běžec, lyžník, se odstrkuje…“
Ottův slovník naučný

• „Bruslení jest tělocvik zdravý a zábavný zároveň…“

• „Ten, kdo dnes pochopiti nechce, že může existovati národa vzdělaného bez vývinu sportovního, ten dobrovolně bední mozek svůj…“  Sportovní obzor, 1895

• „Nejdůležitější v životě není zvítězit, ale bojovat. Hlavní není vyhrát, ale odvážně se bít!“
Pierre de Coubertin (Olympijské hry)

sportsmani v ceskych zemich

Cyklus výstav Monarchie pokračuje!

Líbí se nám citáty? Pak můžeme navštívit výstavu ´Sportsmeni v zemích českých´, kterou jako další z cyklu Monarchie připravilo Národní muzeum na sezónu 2012–2013 v Národním památníku na Vítkově. Záštitu nad touto unikátní výstavou převzal legendární český fotbalista Antonín Panenka. Cyklus představuje veřejnosti různé aspekty společenského, politického i soukromého života všech vrstev společnosti v době, ve které byla tvář Čech i celé Evropy změněna technickými vymoženostmi, industrializací, urbanizací a technickým rozvojem. Z časově širokého období, kdy byly české země začleněny do habsburské monarchie, je vyzdviženo hlavně období let 1848–1916, tedy doba vlády Františka Josefa I.  

Počátky moderního sportu?

Na přehledně uspořádané výstavě se seznámíme s počátky moderního sportu na našem území a s jeho slavnými průkopníky. Jak se sportovalo za císaře pána, kdo byli lyžníci, nebo jak vypadala hra míčem ledovým i kopaným? Cyklisti, veslaři, zápasníci, bruslaři, první fotbalisté a další sportovníci. Objevíme zde počátky fenoménu jménem sport, který se dnes na celém světě těší ohromné popularitě.  Prohloubíme si tak své jistě dosti chabé znalosti o tom, jak se v českých zemích sportovalo v 19. a na počátku 20. století, kdy sportování nebylo takovou samozřejmostí jako dnes.   

„Sport je společenským fenoménem dneška a výstava o jeho historii do Národního muzea bezpochyby patří. Díky množství unikátních exponátů jistě nadchne i nesportovce,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

sportsmani v ceskych zemich

Dochované unikáty nemlčí…

Prohlédneme si dobové sportovní náčiní, ocenění, získaná sportsmeny za jejich výkony či fotografie prvních sportovců.  Na výstavě spatříme opravdové unikáty, jako např.  jedny u nás z nejstarších dochovaných lyží, originální ilustrovaný deník průkopníka sportu Josefa Rösslera–Ořovského, bronzovou medaile šermíře Viléma Goppolda z olympijských her v Londýně 1908, bohatě zdobený zápasnický pás Josefa Šmejkala, dobový dámský turistický oděv nebo dámské jezdecké sedlo.  Navíc některé předměty z nich musely projít náročným postupem při jejich restaurování.

sportsmani v ceskych zemich

Z historie sportu a klubů…

Průkopníci sportu pěstovali nově příchozí druhy sportu povznášející tělo i ducha v záhy vznikajících klubech. Oblíbenými a módními sporty byly od poloviny 19. století v první řadě turistika, cyklistika, atletika, tenis, veslování či zápas, v zimě se sportsmeni věnovali lyžování nebo bruslení. Jednotlivé sportovní disciplíny u nás zaváděli ve velké míře cizinci, ale mezi pionýry byli i Češi, kteří sport poznali během svého pobytu v zahraničí. K prvním sportovním klubům u nás patřil česko-německý bruslařský klub (založen r. 1868) a utrakvistický veslařský klub (založen r. 1870).  Na silnicích se začala objevovat vysoká kola a v zimě zkoušeli lyžovat první odvážlivci. Pro širokou veřejnost byl atraktivní zápas nebo kolektivní hry jako fotbal či hokej, které byly přístupné téměř všem a získávaly stále více příznivců. Zatímco v sezoně pořádaly kluby velocipedistů výlety a nacvičovaly reje a jiné kratochvíle, zimu trávily ve svých klubovnách, kde kromě jiného provozovaly i amatérské divadlo a nacvičovaly hry s cyklistickou tématikou. Na tuto tradici navázal i obnovený Český klub velocipedistů Smíchov.

„Sporty byly pěstovány v převratně vznikajících klubech, z nichž některé existují i dnes, například Klub českých turistů, SK Slavia, AC Sparta nebo SK Blesk. Bylo vysloveně prestižní záležitostí být aktivním členem některého z nich,“ uvádí autorka výstavy Lucie Swierczeková.

sportsmani v ceskych zemich

Výzva Národního muzea zabrala!

Při přípravách výstavy „Sportsmeni v zemích českých“ pracovníci Národního muzea chtěli odhalit některé další hry, které na přelomu 19. a 20. století mezi cyklistickými kluby existovaly. Obrátili se tedy k veřejnosti s výzvou k prohledání půd a truhel po sportujících předcích a v případě takového nálezu ke kontaktování Národního muzea. Nejvýše si cení nálezu jednoaktovky „U cíle“, kterou napsala mladičká Emma Destinnová. Všem hledačům těchto pokladů Národní muzeum děkuje.

sportsmani v ceskych zemich

Přehled výstav Národního muzea z cyklu Monarchie

Kouzelné hrací strojky (České muzeum hudby) – probíhá od 29. června 2012
Sportsmeni v zemích českých (Národní památník na Vítkově) – od 7. září 2012
Krmě – jídlo – žrádlo (Národopisné muzeum – Musaion) – od 5. října 2012
 Po stopě Karla Maye (Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur)
– od 25. října 2012
Monarchie (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012  
Dětský svět za císaře pána (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012
Člověk ve fotografii (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012
Století valčíku a polky (České muzeum hudby) – od 9. března 2013    

Národní památník na Vítkově
U Památníku 1900
130 00 Praha 3

Otevírací doba:
letní provoz: pondělí – úterý zavřeno
                       středa – neděle 10.00 – 18.00 hodin
zimní provoz: pondělí – středa zavřeno
                         čtvrtek – neděle 10.00 – 18.00 hodin
Vstupné:
expozice – základní 60 Kč
                   snížené 30 Kč
                   rodinné 90 Kč
                   školní výpravy po 20 Kč
celý objekt  – základní 110 Kč
                        snížené 60 Kč
                        rodinné 170 Kč
                        školní výpravy po 40 Kč
Celoroční vstupenka: 500 Kč
Výklad v češtině: 200 Kč
            cizojazyčný:500 Kč

Poplatek za fotografování nebo filmování expozice 50 Kč, za celý objekt 80 Kč
Vyhlídka -  vstup na vyhlídku je z bezpečnostních důvodů omezen na 25 návštěvníků jednou za půl hodiny. V případě nepříznivého počasí nebude vstup na vyhlídku umožněn.  

Tel.: 224 497 111
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.nm.cz
www.muzeum3000.cz

Foto: Národní muzeum


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Viki: Bigbít to nikdy nebyl

viki perexS nevšední hudební autorkou a interpretkou Viki jsem se seznámila přímo prozaicky na křtu mé knihy. Odborníci o ní hovoří v superlativech a říkají, že patří k jedněm z největších talentů na naší muzikantské scéně. A j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Podivuhodné příběhy z Atlantidy: Intelektos a Emocie

atlantida 200Podivuhodné příběhy z Atlantidy mají podtitul Multikniha pro chytré dospělé a jejich děti. Jedná se o originální knihu plnou emocí, napětí i sdělné moudrosti. Ve spolupráci s jejím autorem Zdeňkem Dvořákem vám ...

Z archivu...


Literatura

EMěstečko Pines: Kniha, která Vám vyrazí dech

200litHned v úvodu se musím přiznat k jedné věci: rozhodně nepatřím mezi fanoušky knižního napětí. Román Městečko Pines se ke mně dostal víceméně náhodou, a když jsem zjistila, že se jedná o thriller s hororovými prvky, byla jsem k němu dost skeptická. Nakonec mě...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

Dvě knížky o známých osobnostech slovenského kulturního života

sfu perexS publikacemi o pozoruhodných, něčím výjimečných osobnostech – zvláště těch takříkajíc současných - bývá potíž. Buď bezvýhradně poklonkují a velebí, nebo se naopak zaujatě vyžívají v odsudcích, jako kdyby chtěly skácet dosavadní modly, jak jsme se mohl...