Až z Tokia dorazila Pecha Kucha Night do Železného Brodu!

Až z Tokia dorazila Pecha Kucha Night do Železného Brodu!

Tisk

pecha kucha nightV pátek 14.9.2012 se v KC Kino v Železném Brodě uskutečnila historicky první Pecha Kucha Night. Ještě jste se s tímto názvem nesetkali? Jedná se o formát pocházející z Tokia a  představuje netradiční cyklus přednášek z oblasti, designu, výtvarného umění i architektury. Vznikl prý proto, že valná většina přednášek architektů trvala neúnosně dlouho. Na Pecha Kucha se tedy vše odehrává v rekordně krátkém čase a na jednom místě. Je to vlastně takový Designblok zformátovaný do dvou hodin. Pouhých 6 minut a 40 vteřin dělí každého vystupujícího od nástupu jeho následovníka.

 

Vzniká tím divácky velmi atraktivní projekt, který je nabitý informacemi, improvizací a často také nezvyklým pojetím. Město Železný Brod se stalo teprve sedmým městem v České republice, kde se Pecha Kucha může oficiálně konat. Povolení k provozování Pecha Kucha Night dostali organizátoři přímo z Tokia, stejně jako před tím pořadatelé tohoto projektu v Praze, Brně, Ostravě, Ústí n. Labem, Plzni a Znojmě.

pecha kc kino zelezny brod

pecha kucha

pecha kucha

Proč se po světových metropolích a velkých městech v ČR stal dějištěm takto ojedinělé designové záležitosti právě Železný Brod? Jistě proto, že toto místo je proslulé výrobou skla a díky projektu Skleněné městečko, které pravidelně probíhá v měsíci září, se sem opět vrací umělci a milovníci skleněné krásy. Ale především tu žijí aktivní lidé se smyslem pro estetično. Samotný Pecha Kucha team tvoří Zdeněk Lhotský, Ondřej Vicena a Eliška Lhotská s podporou o.s. Občanská beseda Železný Brod a studia VNUK.

ondrej vicena

zdenek lhotsky

Na první Pecha Kucha Night Železný Brod se prezentovali:

1) Jan Činčera (obalový designér)
První řečník divákům prozradil, že má rád pravé úhly a že každý obal v sobě skrývá  tajemství. Obdivuje obal na čokoládu Toblerone.

2) Zdeněk Lhotský (sklo)
Jeden z organizátorů akce představil složitou cestu zrodu tavené skleněné plastiky vážící 980 kg a její ještě komplikovanější přepravu na místo určení – do Provance.

3) Jakub Berdych (porcelán, sklo, plast)
Kreativní designér hned na začátku upozornil, že si velmi rád hraje s materiály jako je sklo a plast. Navrhl pomník pokojové květině zvané Tchýnin jazyk. Jeden z promítaných obrázků také ukázal, že dokáže zastavit a zhmotnit světlo.

pecha jakub berdych

4) Zdeněk Jiran (architekt ŽB)
Uznávaný architekt spolu s kolegou Petrem Mášou na řadě příkladů ukázali tajemství práce s měřítkem.

5) Jitka Havlíčková (figurky)
Někdejší absolventka místní sklářské školy propůjčila své skleněné figurky projektu nazvanému Výzkum vývoje partnerských vztahů po svatbě. Zajímavé byly především zinscenovavé scénky z období těsně po seznámení dvojice a následně po několika letech soužití.

6) Eva Pelechová (porcelán, keramika)
Milovnice porcelánu, účastníkům setkání představila své Osobní muzeum. Artefakty byly tvořeny z reálných rodinných fotografií zasazených do romantizující krajiny. Na závěr své prezentace umělkyně prozradila, že celé porcelánové dílo zakopala u babičky na zahradě, takže je docela dobře možné, že její vymyšlenou historii někdo v budoucnu objeví a naváže na ni.

7) Alena Hesounová (šperk)
Šperkařka divákům uvedla okolnosti vzniku své unikátní kolekce broží Impress, která je inspirována českou i zahraniční sakrální architekturou.

alena hesounova

8) Libor Novotný (koncept)
Autor Metody skleněné dlažební kostky se netajil svou vášní vylévat kaluže epoxidem a zároveň seznámil diváky se svou letošní studijní cestou do New Yorku.

libor novotny

9) iuch (architektonické studio)
Mladá dvojice architektů představila proces přeměny suterénu bytového domu v Jablonci nad Nisou, navrženého architektem R. Hemmrichem v současné knihkupectví Serius.

10) Jan Bohuslav (animovaný film)
Autor animovaného pohádky pro děti Brumlik a Animuk názorně popsal, jak se takový příběh z Grónska tvoří a kolik se za jeho vznikem skrývá práce a času.

animovana pohadka brumlik a animuk

11) Molo Architekti (architektonické studio)
Vítězové soutěže o přeměnu Malého náměstí v Železném Brodě ukázali svou představu pojetí zmíněného prostoru, doplněním tvaru kopce a nového vztahu teras a náměstí.


Účastníci akce se svými prezentacemi střídali, po stopkami přesně odměřených, časových intervalech. Na dobrou noc se promítal 11 minutový pohádkový příběh Jana Bohuslava Brumlik a Animuk. Úplný závěr Pecha Kucha Night Železný Brod tvořila video zdravice všech diváků „ Hello, Tokio!“, natočená pro rodičovský team Pecha Kucha Night v Japonsku.

Také byste se rádi dozvěděli další designové a architektonické novinky a nemáte chuť objíždět všemožné výstavy a přehlídky po celé republice? Další dávku zhuštěných informací můžete absorbovat na předvánoční Pecha Kucha Night Železný Brod. Sledujte fb stránky se stejným názvem.

Zdroj fotografií z Pecha Kucha Night Železný Brod: Eliška Lhotská
Zdroj fotografií-ukázky práce designérů: facebook.com/PechaKuchaNightZB


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dr. Med. Anne Flecková: Energie!

Energie

Kdo by jí nechtěl mít co nejvíc! Energie, radost ze života, elán! Existuje několik způsobů, jak si nalít krev do žil a nemusí jít jenom o dobrou stravu a pohyb. Autorka...

Z archivu...


Literatura

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.