Metropole všech

Metropole všech

Tisk

integracni centrum prahaProč otvíráme další centrum pro integraci pražských cizinců? Protože integrace cizinců je a může být oboustranný a vzájemný úspěšný proces!

 

 

Praha vždy byla a je multikulturním městem. Již od jejího založení přicházejí lidé různých národností, aby se v ní usadili a přinesli své zkušenosti, znalosti a um. I když se nám to nezdá, jsou imigranti obohacením nejen kulturního, ale i hospodářského života jakéhokoliv města na celém světě (nejkrásnější modelky a herečky pocházejí většinou z mnoha národností, otevírají mezinárodní kuchyně a my je navštěvujeme. Občanské sdružení InBáze Berkat nabízí ženám migrantkám z Gruzie, Afgánistánu, Arménie, Iránu, Běloruska a jiných zemí, které jsou na trhu práce znevýhodněny, pomoc a poskytuje jim důstojné zaměstnání, kdy ženy mohou připravovat jídla podle svých původních receptů, o které projevují zájem společnosti jako např. Telefónica O2, KPMG, Knihovna Václava Havla atd. - www. ethnocatering.cz).

Musíme si pomáhat?!

V hlavním městě Praze žije okolo 150 tisíc cizinců, což ji řadí mezi místo s největší koncentrací cizinců v České republice.  A abychom podchytili mnohdy živelnou energii cizinců ze třetích zemí (tzn. ze zemí mimo EU) a povzbudili jejich zájem o život u nás, musíme jim pomáhat, aby se do naší společnosti dokázali integrovat, a aby našli domov a vzbudili respekt i u nás, jinak vzniká nebezpečí jejich sklouznutí na cestu zločinu a terorismu, který se pak obrátí nejen proti nám.  

integracni centrum praha

Nové centrum pro cizince

Proto vítáme, že bylo nově otevřeno Integrační centrum Praha pro cizince, kde byl dne 1. července 2012 zahájen provoz.  K oficiálnímu slavnostnímu otevření došlo však 9. srpna 2012 za podpory Ministerstva vnitra České republiky a Magistrátu hl. m. Prahy. Akce se za přítomnosti ředitele ICP Praha Bc. Zdeňka Horvátha zúčastnil ředitel Odboru azylové a migrační politiky PhDr. Tomáš Haišman a zahajovací pásku slavnostně přestřihnul radní hl. m. Prahy pan Ing. Václav Novotný.

integracni centrum praha

Jednotná koncepce integrace cizinců

Integrační centrum Praha, o.p.s. (ICP), je název nově vzniklé obecně prospěšné společnosti, která působí v Praze na poli integrace cizinců. Centrální pobočka ICP se nachází v centru Prahy 1 v ulici Žitná 1574/51. Po celou dobu svého působení bude  ICP se svými zaměstnanci vytvářet novou „koncepci integrace cizinců na území hlavního města Prahy s důrazem na oddělení problému na dvě specifické oblasti: na problematiku národnostních menšin a na integraci cizinců.  Součástí koncepce je rovněž určení priorit, jak efektivně a rychle zapojíme cizince do otevřeného života v ČR a zejména v Praze. Zaměstnanci ICP pracují i v terénu, kam patří i vyhledávání rodin cizinců a docházka do nich.  

integracni centrum praha

Jaké služby tam najdeme?

Na centrální pobočce ICP mají klienti k dispozici bezplatný přístup na internet, cizojazyčnou knihovnu a volné prostory pro vlastní aktivity.  Mimo jiné se zde realizují zdarma kurzy českého jazyka a sociokulturní orientace, o které je mezi cizinci velký zájem.


ICP svým klientům nabízí ve spolupráci s partnerskými organizacemi sociální a právní poradenství, kurzy českého jazyka, kurzy sociokulturní orientace a terénní sociální práci s celými rodinami v jejich přirozeném prostředí. Všechny nabízené služby jsou zdarma a mohou je využít státní příslušníci třetích zemí.

integracni centrum praha

Jaké konkrétní služby můžeme očekávat?

Sociální poradenství
poskytování informací o právech a povinnostech cizince žijícího v ČR
pomoc s vyřizováním pobytových oprávnění
pomoc při vyřizování sociálních dávek a sociálních služeb
pomoc při uplatnění na pracovním trhu
doprovody a odborná pomoc při komunikaci s úřady
asistence při hledání vhodného bydlení a řešení problémů souvisejících s bydlením
pomoc při zajištění zdravotního pojištění a zdravotní péče
pomoc s uznáním zahraničního vzdělání (nostrifikace)
pomoc se zajištěním vzdělání, rekvalifikačních a jazykových kurzů
základní psychosociální pomoc

Právní poradenství
konzultace ve věch zákona o pobytu cizinců
informování o právním systému ČR
ochrana lidských práv
 právní pomoc ve věcech přímé nepřímé diskriminace

Práce s rodinami
individuální pomoc všem členům rodiny při jejich integraci do české společnosti
výjezdy zaměstnanců ICP do rodin cizinců  

Kurzy českého jazyka
100 vyučovacích hodin – příprava na zkoušku z českého jazyka – úroveň A1

Kurzy sociokulturní orientace
8 vyučovacích hodin - kurzy zaměřené na orientaci ve společenském, sociálním právním a politickém prostředí ČR

Informační centrum ICP
cizojazyčná knihovna
bezplatný přístup na internet
využití prostoru pro aktivity cizinců

Kulturní komunitní aktivity
Pravidelně se pořádají koncerty, výstavy, sportovní utkání, besedy, přednášky a multikulturní dny

integracni centrum praha


Praha je rozdělena podle poboček na čtyři části, centrum je v Žitné


Kromě centrály v Žitné ulici má ICP pobočky na Praze 4, 12 a 13, které by měly být zprovozněny v průběhu letních měsíců. Čtvrtá pobočka ICP na Praze 14 byla otevřena pro své klienty již 1. června 2012. Na adrese Bratří Venclíků 1072/6, 198 00 Praha 9 - Černý Most. Všechny pobočky ICP poskytují odborné sociální a právní poradenství. Každý příchozí cizinec (pro děti je k dispozici dětský koutek) je evidován, a může tak využívat služby pouze v jedné pobočce. V průběhu roku budou pracovníci poboček organizovat pravidelné komunitní a kulturní aktivity pro cizince i majoritní společnost.

Kdo se podílí na projektu?

Na realizaci projektu ICP se podílí neziskové organizace, které dlouhodobě pracují s cizinci, a v této oblasti dosahují vynikajících výsledků. Jedná se o Poradnu pro integraci, InBázi Berkat, Sdružení pro integraci a migraci a Organizaci pro pomoc uprchlíkům.

Projekt Integračního centra Praha je financován za podpory Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí a z rozpočtu hl. m. Prahy.

integracni centrum praha

Informační centrum ICP
Žitná 1574/51
110 00 Praha 1
Tel. 774 736 610
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

www.icpraha.com

otevřeno:
po- čt  9.00 – 20.00 hodin
pá:      9.00 – 16.00 hodin

Zdroj foto: icpraha.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

foto dusan sitek perexPětadvacet let strávil v angažmá Městského divadla Zlín, kde vytvořil sto osmdesát rolí. Poslední roky už ale žije v Praze, kde původně nastoupil do angažmá Divadla pod Palmovkou. Dnes je Dušan Sitek na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Staň se ilustrátorem nově vznikající knihy pro děti

planetyPan Rudolf Dvořák, autor převážně dětských knížek žijící v severočeském Liberci, hledá výtvarníky, kteří by měli zájem vytvořit obrázky do jeho nově chystané knížky s názvem Slavná Škodovka a velká cestovatelka malá Žofka. Náhodné setkání přispělo k tomu,...

Z archivu...


Literatura

Svět Percyho Jacksona

200littMilovníci fantasy a příběhů s netradičními zvraty i postavami si nyní mohou opět přijít na své. Vydavatelství Fragment se totiž rozhodlo k příležitosti nedávno do kin uvedeného druhého filmu s názvem Percy Jackson: Moře nestvůr zaměřit na celou sérii P...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánskéh...

Film

Mobil a jeho tajemství: Film ZNÁMÍ NEZNÁMÍ odkryje pravou tvář každého z nás

Znami neznami 200Filmová komedie, která se zapsala do Guinnesovy knihy rekordů, míří do českých kin. Příběh party přátel odkrývá tajemství, která mezi sebou skrývají. Snímek ZNÁMÍ NEZNÁMÍ přichází do kin 31. března 2022.

...