Duhy a jednorožci poprvé

Duhy a jednorožci poprvé

Tisk

duhy a jednorozci perexMaminky malých dětí to nemají lehké, i když často slýchají, že jsou vlastně pořád doma, tak na co si stěžují, a jak to, že stále něco nestíhají... Naštěstí většina z nich takové připomínky bere s rezervou. Dokonce si najdou čas i na to, aby se o své postřehy a zážitky podělily se svými kamarádkami. Občas to udělají s takovým nadhledem a vtipem, že by bylo škoda neposlat vyprávění dál. Přečtěte si první příspěvek dvojnásobné maminky Nikoly, v němž barvitě líčí cestu pro balíček, a těšte se na její další maminkovské mimifejetony. 

Konečně napadl sníh, paráda! Přemýšlím, jestli si půjdeme zablbnout jen před dům, nebo třeba na hřiště, když mi vyskočí zpráva z Alzy, abych si konečně vyzvedla balíček, protože ho mám v boxu už od včerejška! Takže je to jasné, vezmeme nosítko, boby a jdeme pro balíček. Ale z nosící bundy mi vlastně vyjel zip… Nevadí, najdu kleště a opravím to. Během bleskové půlhodinové opravy začíná miminko plakat, chce spát. Rychle ji oblékám, beru do nosítka a dokončuju opravu v rytmu houpy-houpy. Hurá, povedlo se, jdeme se doobléknout, a honem ven.

Za dobu, co mám dvě děti, je to vůbec poprvé, kdy je venku víc než jen poprašek, je tudíž nutné vytáhnout plnou polní – punčocháče, kombinézy, nákrčníky. První problém je kombinéza – dítě ji nechce (to starší, miminko s protesty, doufám, ještě pár měsíců počká). Po úspěšném vysvětlování, že na boby je kombinéza fakt skvělá, přichází druhý zádrhel – chce obléknout nejdřív ruce a pak teprve nohy. A tyhle rukavice nepřipadají v úvahu, není na nich Everest a Sky! Miminko nemá nákrčník, ale do nosítka už to rvát nebudu. Nevadí, stejně hned usne a přitulí se, a pak už stačí moje šála pro nás obě. Vylovím z útrob sklepa boby a vyrážíme.

duhy a jednorozci 1
Miminko nespí, vystrkuje ruce, zaklání se a nechává si sněžit na krk. Chvíli jí ten zážitek dopřeju, ale po pár metrech přeci jen strčím svoje rukavice do kapsy, rozepnu bundu a ruce jí schovám do nosítka. Zapínám bundu a tadá, zip se komplet rozjíždí. Miminko už potřebuje nutně spát a dítě má radost ze sněhu, nemůžeme to zabalit po třech minutách a jít zase domů. To zvládneme! Jednou rukou táhnu boby, druhou držím rozepnutou bundu, aby pod ni netáhlo, a jdeme. Jo, ale tahle ulice je vlastně rozkopaná a musí se chodit po silnici. Nevadí, chlapi z technických se činili, cesta je prohrnutá, autu se kdyžtak vyhneme. A aspoň jsem poučená a zpátky půjdeme jinudy.

Vyzvedávám balíček a zjišťuji, že v kapse nemám rukavice. Aha, takže zpátky přesně tou samou cestou. Rukavice nacházím, všechno v pořádku. Co bychom si tak mohly ještě v tom sněhu zkusit? „Já chci čůrat.“ Jasně, že mě to hned nenapadlo! Sundat kombinézu, podržet všechno tak, aby to bylo mokrý jen od sněhu, hotovo. Obléknout, všechno zastrčit, ještě rukavice. A nezapomenout, že první se obléká ta se Sky, Everest je až potom!

Už je jaro?

Foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nové nakladatelství KNIHA.JE chce vydávat především humoristické romány

Kniha je perexNa českém knižním trhu se loni v létě objevilo nové nakladatelství. Nese název KNIHA.JE, a přestože se narodilo poměrně nedávno, už teď se pyšní hned několika zajímavými tituly. A další budou následovat.

...

Literatura

Design hýbe světem

zdr perexTuhle velmi zajímavou knihu mám na nočním stolku už několik týdnů. Nelze ji totiž přečíst naráz, během několika dnů či večerů. Nutí vás přemýšlet o sdělovaných informacích, vracet se k nim, pochopit je v souvislostech. Autorka, Alice Rawsthornová, je ...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Jiří Strach: “Přece si kvůli vlastní ješitnosti nezkazím film!”
ImageRežisér Jiří Strach je navzdory svému jménu považován za jednoho z nejlaskavějších českých režisérů, a stejně tak působí i v reálu. Je trpělivým učitelem mladých filmových tvůrců a má upřímnou radost z jejich úspěchů, protože dobře ...