Jak to vidím já, aneb malující pedagog znovu zasahuje

Jak to vidím já, aneb malující pedagog znovu zasahuje

Tisk
ImagePo velikém úspěchu mladého českého výtvarníka Davida Křiváka (*1972), který zahájil svojí  vernisáží v galerii Modrého klíče v Praze se výstava přesunuje do jeho domovské Ostravy.





Rodák z Hodonína, který zapustil své kořeny v moravské Ostravě jako učitel speciální pedagogiky, jenž působil v obecně prospěšné společnosti pro nevidomé Tyfloservis a nyní vyučuje jako speciální pedagog na základní škole v Ostravě a přednáší na Ostravské univerzitě si splnil svůj dávný sen, a to být výtvarníkem.


Věnuje se  tvorbě na přírodní materiály, linorytům, malbě na sklo, vitráži, akvarelům a olejům. Je to umělec mnoha směrů a stylů práce. Největší důraz, vedle užitkové tvorby na hedvábí, je kladen na oleje a akvarely, kde na jedné straně pod naivistickým štětcem vznikají snová městská zákoutí, tak na straně druhé fantaskní, svým způsobem surrealistická díla. Častým námětem se zde stává lidský zárodek – jakási  hlemýžďovitá lidská postava, skloňovaná v různých variantách. Tento motiv se prolíná i perokresbami a linoryty. Svoje místo si na jeho obrazech našly i (zjednodušené) figury, většinou utajené ve změti barevných geometrických útvarů.

Image


Dílo mladého umělce vyniká převážně svojí vitalitou, nápaditostí a různé styly tvorby osloví větší část výtvarného publika.

Všichni nadšenci mají možnost počiny tohoto umělce zhlédnout v knihovně Vítkovic od 2. - 30. 3. 2012.

Výstavy se konají:

  • Ostrava – Atlantic Club, Galerie České spořitelny, Divadelní Klub Jiřího Myrona
  • Brno – Café Lirique, Aukční Výstava nadace Veronika, Mezipatra – filmový festival, Zemanova kavárna
  • Dolní Kounice – klášter Coeli

    Image

    Zdroj foto: Facebook


 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Vím, že někde v davu sedí má obrovská opora…“

lakoma barka200V neděli 5. května se v Kaplici na Českokrumlovsku konal již 10. ročník soutěžní přehlídky dětských hudebních souborů Kaplické hrátky. Děti soutěžily v několika kategoriích a jejich výkony byly těžko porovnatelné. Hlavně proto, že každé u...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krajská galerie připravuje výstavu, která přiblíží proměny krajiny ve známých obrazech

vchazenidokrajinomalby 2Jak lze propojit výtvarné umění s přírodními vědami ukazuje nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, kde se po stopách českých krajinářů vydali odborníci z Ústavu geoniky AV ČR a dalších institucí. Společn...


Literatura

Zasvěcený průvodce plný hudby

ZUB-CASU 200Dobře zapamatovatelný název Zub času zastřešuje pozoruhodný knižní rozhovor, který spolu vedli dva hudební publicisté: mladší Honza Dědek (*1972) zpovídal staršího Josefa Vlčka (*1951). Jeden se...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...